Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599874
   « Vissza

Egy titokzatos vírus: a portpusztító

 « Cikkek és hírek 
2014. június 4.
 

    Korábban az XP operációs rendszert használók figyelmét hívtuk fel arra, hogy a frissítések megszűntével számos meglepetésben lehet részük. És erre mit vittek be a TZteam-hez: egy Windows7 oprendszeres gépet, amelynek megszűnt a kapcsolata a külvilággal – se a hálózat nem működött, se az USB-porton nem látott semmit – mesélte lapunknak Takács Zoltán, a TZteam vezetője (képünkön). 

     A szervizesek érdeklődve kezdtek neki a sosemlátott probléma megoldásának, s külföldi fórumokon bukkantak rá a megoldásra – ami azért annyira nem is egyszerű. Ki kell bányászni a megvakult gépből azt a meghajtót, amin a rendszer van, majd ezt szervizgépre kapcsolva a regisztrációs adatbázis legmélyén egyvalamit át kell állítani. Ezután mehet vissza a meghajtó a helyére, és ebben az állapotban is kell még pár órát dolgozni a gépen, mire minden rendbejön, és ugyanúgy látja a gép a hálózatot és az USB-ket, mint annakelőtte.
     A dologban az a félelmetes, hogy ezzel a jelenséggel pár nap alatt tucatnyi gépet vittek be a TZteam szervizébe: a titokzatos rosszakaró valamennyi gépen simán kikerülte a vírusvédelmet, és úgy települt fel a gépre, mint valami ártatlan programocska. Egy darabig csak ott lapul, és sokszorozza magát, majd valamitől (de nem tudni, mitől) blokkolni kezdi a portokat. Ilyenkor már arra sem jut idő, hogy a legfontosabb adatokat lementse a felhasználó, mielőtt a gépe kiköt a szervizben.
    Hogy pontosan mi okozza, még nem lehet tudni, de a megfertőződött gépek valamennyien jártak az interneten, és onnan töltöttek is le anyagokat. A javítási módszer viszont ott van a TZteam szervizében, tehát rendbe tudják rakni a gépeket, de ez viszont legalább 6-10 ezer forintba került. Aki viszont rendelkezik TZteam klubtagsággal, a szervizelést ennél sokkal olcsóbban megússza.
  Nagyon sokan használnak vezeték nélküli internetet – mondja Takács Zoltán, a TZteam vezetője –, s panaszkodnak, hogy a nappaliban teljesen jó a vétel, a szobában viszont érthetetlenül lecsökken a jelerősség. A szolgáltatók nemigen foglalkoznak ezzel a problémával, hanem megpróbálnak az ügyfélnek mindenféle extrát eladni. De valójában az a helyzet, hogy a vezeték nélküli internet-kapcsolatot akár egy szekrény, egy rosszul elhelyezkedő polc is megzavarhatja, s ekkor lecsökken a jelerősség, amit a használó úgy vesz észre, hogy szakadozik a film, vagy jóval lassúbb lesz a letöltés. A TZteam szakemberei a WiFi hálózat jelerősségét műszeresen megmérik, és az antennák megfelelő elhelyezésével, a jel erősítésével feljavítják a hálózatot.
    Van egy különleges módszer is, aminél kábelezés nélkül el tudják vinni a WiFi jelét egy többszintes ház bármelyik pontjára. Ehhez egy nagyon ötletes kis berendezést használnak, amit csak be kell dugni a hálózati konnektorba. A cucc az internet jelét gigahertzes frekvencián ráülteti a 220 V-os felszültséget szállító rézdrótra, és azt egy hasonló berendezéssel a ház bármelyik pontján le lehet venni (mármint ahol van kiépített konnektor). Ezzel a módszerrel a pincétől a padlásig el lehet vezetni az internetet mindenféle kábelezés nélkül, és a módszernek van egy különleges előnye: ha kihúzzák a csatlakozót a konnektorból, akkor megszűnik a jel – tehát eki érzékeny az elektroszmogra, nem akar folyamatosan rádióhullámok között élni, az egy mozdulattal meg tudja szüntetni a sugárzást, ha nincs rá szüksége.

TZteam Számítástechnikai Szaküzlet, Szerviz és Webáruház
1161 Bp. Rákóczi út 48. • Tel/fax: 406-4444, 30/989-2093
E-mail: sales@tzteam.hu • Web.: www.tzteam.hu • H-P 9-18, Szo 9-13-ig

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez