Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600794
   « Vissza

Beiskolázás – több iskoláskorú az óvodában

 « Cikkek és hírek 
2014. június 4.
 

2014 szeptemberében a KLIK Budapesti XVI. Tankerületéhez tartozó 11 általános iskolában összesen huszonnégy első osztály indul, átlagosan 29 fős létszámmal. Megállapítható, hogy az előző évben tapasztaltakhoz képest növekedett az óvodában maradó tanköteles korúak száma.

     A tanköteles korúakról az összesített információt a kormányhivatal juttatja el az intézmények részére. Kovács Katalintól, a XVI. kerületi tankerület igazgatójától kapott tájékoztatás szerint az április 28-30 közötti beiratkozás alkalmával összesen 1460 gyermek szerepelt a kormányhivatal listáján, illetve jelentkezett az iskolákban. Ebben a számban szerepelnek a kerületen kívüli jelentkezők is, akikkel kapcsolatosan a tankerületnek nincs elhelyezési kötelezettsége, valamint azok, akik a körzetes iskolájukon kívül 2-3 különféle iskolába is beadták jelentkezésüket. A 64 kerületen kívüli és a 256 többes regisztráció levonását követően alakult ki a kerületi, 1140 beiskolázásra váró gyermeklétszám.
     A fenti létszámban szerepelnek azok is, akik még a múlt évben lettek volna tankötelesek, de egy évet még az óvodákban maradtak. Ők 254-en vannak az idei elsősök között, viszont 291 iskoláskorúról az a döntés született, hogy még egy évet célszerű ott maradniuk az óvodában. Ez tehát csökkenti a beiskolázandók létszámát, miként azok, akik elköltöztek (71 fő), akik nem kerületi működtetésű iskolába mennek ősztől (97 fő), valamint azok, akik életvitelszerűen külföldön élnek a szüleikkel (8 fő). Ha mindezeket levonjuk az induló létszámból, akkor marad 673 kerületi kisgyerek, akinek a jövő őszi első osztályokban meg kell keresni a helyét.
   A kerületi iskolák befogadóképessége adott, s miután a köznevelési törvény 27 főben maximálta az osztálylétszámokat, melytől indokolt esetben 20 százalékkal el lehet térni, így három kerületi iskolában volt szükség három első osztály indításának engedélyezésére: az árpádföldi Arany János Általános Iskolában, a rákosszentmihályi Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában és a cinkotai Batthyány Ilona Általános Iskolában, utóbbi bővítéssel egybekötött felújításának első üteme tavaly nyár végén fejeződött be. Különlegességnek számít a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és EGYMI, ahol a sajátos nevelési problémákkal küzdő gyerekek viszonylag kis létszámú osztályokat alkotnak, itt várhatóan egy 12 fős első osztály indul szeptemberben.
     Bizonyára a szülők is tapasztalják a kerületi működtetésű, állami fenntartású iskolákban a kerület vezetésének pozitív hozzáállását, hiszen Dr. Csomor Ervin alpolgármester tájékoztatása szerint a kerületi első osztályosok a XVI. kerületi Önkormányzat jóvoltából vadonatúj könyvekkel kezdhetik iskolás éveiket. Az állam ugyan ingyenesen biztosítja az első és második évfolyamosok tankönyveit, de ezt a leendő elsősök esetében nagyrészt a tartós tankönyvek iskolai könyvtárból való kölcsönzésével tudja csak megvalósítani, azonban a kerület vezetésének döntése értelmében a kerületi iskolákba járó leendő első osztályosok számára biztosítja az új könyvek finanszírozását.
     A cél, hogy az iskolák egyre inkább a tartós könyveket szerezzék be a gyermekeknek, hogy a jövőben tényleg kibírják, hogy évről-évre újabb kisgyermeket szolgáljanak. Szép nevelési feladat megtanítani gyermekeinket, hogy vigyázzanak a könyvekre. De azért jó „tiszta lappal” indulni, szép új könyvvel beülni első nap az iskolapadba…

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez