Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601001
   « Vissza

Kerületi igazgató a Nemzeti Pedagógus Karban

 « Cikkek és hírek 
2014. június 4.
 

kepfile

     Május elején megválasztották a Nemzeti Pedagógus Kar országos választmányát. A 125 fős testületbe bárki jelöltethette magát, aki pedagógusi végzettséggel rendelkezett, és, aki állami vagy önkormányzati fenntartású oktatási intézménnyel (óvodával vagy iskolával) állt közalkalmazotti munkaviszonyban. A választmány iránt nagy volt az érdeklődés, országos szinten 384 fő jelentkezett, ám közülük csak 190 főnek sikerült összegyűjtenie a jelöltséghez szükséges ajánlást. Ez utóbbit, majd az ezt követő szavazást is online tehették meg a pedagógusok, akiknek ehhez előbb a www.nemzetipedkar.hu oldalon kellett regisztrálniuk. A szavazatok alapján 190 jelöltből egy 125 fős választmány lett. A létszámot a Nemzeti Köznevelési Törvény határozta meg, mely kimondta, hogy ezer pedagógusként egy, de régiónként maximum 15 pedagógus lehet tagja a választmánynak. Így fordult elő, hogy a 28 ezer pedagógust foglalkoztató Budapestnek csak 15 képviselője lehetett. Mi azonban büszkék lehetünk, mert a 15 fő között egy kertvárosi pedagógus is helyet kapott.
     Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella, a rákosszentmihályi Móra Ferenc Általános Iskola intézményvezetője, az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetségének az elnöke egy pillanatig sem habozott, amikor a választmányba való jelölés lehetőségéről értesült.
     – Ma már szinte minden szakmának van saját kamarája, érdekképviseleti szerve – mondta a májusi választást követően. – Csak a pedagógusok voltak ez alól kivételek. A Nemzeti Pedagógus Kar a mi kamaránk, amely abban különbözik a több szakmai kamarától, hogy minden állami fenntartású oktatási intézmény pedagógusa automatikusan a tagja lett, de úgy, hogy kamarai tagdíjat nem kell fizetnie.
     Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella szerint az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége már 2010-ben ajánlást készített a kormány számára, melyben a Pedagógus Kamara létrehozásának fontosságát hangsúlyozta.
     – A Nemzeti Pedagógus Kar választmányának jogköreit a Nemzeti Köznevelési Törvény pontosan meghatározza. Eszerint véleményezési, javaslattevési, bizonyos területeken ellenőrzési, díjalapítási hatáskörei lesznek, illetve a kar alapszabályának, az Etikai Kódexnek az elkészítése és szakmai konferenciák szervezése is feladata lesz.
     A Nemzeti Pedagógus Kar országos választmánya június 14-én tartja az első ülését, ahol megválasztják a tisztségviselőket, illetve tagozatokat is alakítanak.
     – Pedagógusi, szakértői és vezetői pályám során végig igyekeztem a nevelés-oktatás folyamatában a szakmai érdekeket képviselni. Szakmai civil szervezetek vezetőségi tagjaként a közoktatás és köznevelés rendszerét meghatározó jogszabályokat véleményeztem.

     Visszatekintve az elmúlt évtizedekre sok olyan javaslatunk volt, amit a döntéshozók figyelembe vettek, és több olyan is, amit nem. Remélhetőleg a Nemzeti Pedagógus Kar révén a pedagógusok véleménye is hangsúlyosabb lesz.
                                                                                                                           Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez