Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662196
   « Vissza

Finom hazai ízek, minőségi kézműves termékek

 « Cikkek és hírek 
2014. május 6.
 

kepfile

    A Csömöri úton, a György utca torkolatánál már 22 éve működik a virágbolt a Bordás házaspár jóvoltából. Mindketten szakmabeliek, Bordás úr dísznövénykertész, felesége virágkötő, de az üzlet kínálatát, csinos küllemét és belvilágát látva nem kétséges, hogy nemcsak végzettség kérdése egy jó vállalkozás… szívvel-lélekkel is teli van a nem is kicsi üzlet. Bordás György büszkén meséli, hogy a nagyszülők is kereskedők voltak, akik már a háború előtt a Sashalmi piacon árultak. Édesanyja pedig hosszú időn keresztül volt az „Ikarus közért” boltvezető helyettese, aki több évtizedes kereskedelmi tapasztalatával mai napig segíti a fiatalabbakat. Immáron az unoka, ifjabb Bordás György előtt is megnyílt a lehetőség, hogy kereskedelmi végzettségét a családi tradícióban kamatoztathassa – a nemrég ugyanis eladóvá vált az szomszédos épületrész, amelyben egy speciális élelmiszer üzletet nyitottak.

kepfile

   Házi tej 150 Ft

    Bordás Györgyöt ugyanis régen foglalkoztatja már az a probléma, hogy annyi egészségtelen dolgot etetnek meg manapság az emberekkel, tehát tenni kéne ez ellen valamit. A háztáji készítmények és a nagyipari élelmiszerek közötti különbséget jól mutatja, hogy az utóbbiak milyen hosszú lejárati idővel rendelkeznek – el lehet képzelni, hogy mi mindent raknak bele, nehogy megromoljon. És ezt a kedves fogyasztónak mind meg is kell ennie...
   A Hazai ízek üzletben forgalmazott termékekben nincsenek ízfokozók, agresszív tartósítószerek, élelmiszer-színezékek és egyéb bizonytalan élettani hatású adalékok. A Hazai ízek nevű üzlet amellett, hogy egészséges élelmiszert forgalmaz, a nevéhez méltóan a hazai kistermelőket támogatja azzal, hogy itt családi kisgazdaságok, manufaktúrák és őstermelők termékeit árulják, amelyek nem találhatók meg a multi kereskedelemben. A kereskedő-família legifjabb tagja, ifj. Bordás György pedig örömmel vállalta fel az ökológiai és egészségvédelmi szemléletű üzlet vezetését.

kepfile

Bordás György a hagyományos érlelésű füstöltáru és a különleges minőségű kenyér társaságában

   A környéken lakó vásárlóközönség nagy részét már ismerték a virágboltból, így könnyebb volt az igények előzetes felmérése is. Bordásék nagy hangsúlyt fektetnek a személyes kapcsolatok kialakítására: ha tudják, ki mit szeret, igyekeznek azokat a termékeket beszerezni, de még azt is megbeszélik, ki mi jót főzött az itt beszerzett alapanyagból… Talán ezért is más ez az üzlet, mint a többi, mert közelebb hozza az embereket, a családokat egymáshoz, a bolton keresztül is.
    No, de lássuk, mi mindent árul ez az új üzlet? Elsőnek említenénk a 4 Szabó Pékség csodás kenyereit, amelyek nem porból, hanem igazi kelesztett tésztából készülnek, amely akár három kilós méretben is készül, fantasztikus ropogós a héja a hosszabb sütési idő következtében. De van itt számos péksütemény – az egészséges táplálkozás kedvelőinek is. A tejtermékek a Fuchs családi gazdaságból érkeznek, van joghurt, sajtkrém, tömbös vaj, túró, tejföl, a gyümölcsjoghurt pedig kivételesen gazdag valódi gyümölcsökben! A tej pedig, amelyet kimérve árusítanak, még május végéig akciós, mindössze 150 Ft literenként (a 3,6%-os)! A kecskesajt pedig Andrétól és Fannitól érkezik, sokféle ízesítéssel.
    Nagy népszerűségnek örvendenek az erdélyi háziszörpök, például Gál Erzsébet szörpjei, melyekhez az alapanyagokat Hargitán gyűjtik, abszolút szennyeződés-mentes környezetből. Különlegességnek számítanak a fenyőtoboz, illetve fenyőrügy szörpök, amelyek a felsőlégúti megbetegedések idején a házipatikából nem hiányozhatnak. Az öko gyümölcs- és zöldséglevek mellett 99 Ft-ért kapható a népszerű Szentkirályi ásványvíz. A lekvárok közül érdemes kiemelni a hecsedli és áfonya lekvárokat, melyeket nagyon viszik a vásárlók. A teákat Csíki Emese készíti Hargitáról, ezek íze egyenesen fantasztikus.

kepfile


     Bordásék nagyon fontosnak tartják, hogy a füstölt áru a hagyományos módon készüljön: 4 hétig sóban, 4 hétig fedőpácban érlelődik, majd egy hidegfüstöt kap – ez megfelel a korabeli magyar eljárásának. A kolbászok is a hagyományok szerint készülnek, s az ország különféle tájairól érkeznek: Békéscsabáról Knyihártól (a HIR – „hagyományok, ízek, régiók” védjegy tulajdonosától), Tolna megyéből Stelcztől (a Prémium Hungaricum díjas termékek előállítójától) és Újszilvásról – mind neves kézműves gyártóktól.

kepfile


     A vadhúsok 1 és 2 kilós kiszerelésben fagyasztva kaphatók, részben konyhakész formában, felkockázva is, például vaddisznó (1990 forintos kilónkénti áron!) és szarvas, valamint kapható még fácán, fürj, őzgerinc és van itt fürjtojás is! A bivaly és szürkemarha termékek egyik nemzeti parkunkból származnak, ahol a szállító, Szomor Dezső nagy nyájat tart a különleges génállományú állatokból. A termék csomagolásán ott látható: 100 százalék húst tartalmaz (se szója, se adalék...). Borvázon készülnek Zsolti mártásai, különleges ízvilággal – nem csak ínyenceknek! Tartják még a dörgicsei Madaras pince néhány palackját és az egri Havas & Tímár borászok kézműves borait – a magas minőségű borokat kellemes áron lehet itt beszerezni.
Az üzlet december elején nyitott, így már vannak tapasztalatok a vevők igényeit illetően. Ráadásul itt mindent meg lehet kóstolni, sőt, a náluk forgalmazó termelők rendszeresen tartanak kóstolókat itt az üzletben.
     Míg beszélgetünk Bordás úrral – egy vasárnap délután –, be-betérnek a vevők. Az egyik hölgy dicséri a kenyeret, már úgy megszokták, mondja, ragaszkodnak hozzá. Tejet is vitt volna, de az már elfogyott – nem csoda, csak 150 forint literje a május végig tartó akcióban! Jó látni, hogy van még olyan üzlet, ahol a vevő elégedettsége a legfontosabb, és ahol a nehezen piacot találó magyar kisvállalkozások kiváló termékei is kaphatóak. Az itt megvett finomságokat el lehet fogyasztani az udvaron lévő kerti szaletliben – ráadásul vevőparkoló is várja a kedves vásárlókat.

1162 Bp. Csömöri út 207. (a György utcával szemben)
Hazai ízek • Nyitva: H-P: 6-20-ig, Szo: 6-18 óráig
Virágbolt • Nyitva: minden nap 9-20 óráig

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez