Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601585
   « Vissza

Szenior bajnokaink sikerei

 « Cikkek és hírek 
2014. május 6.
 

kepfile

   Március végén a kerületünktől nem messze, a SYMA Csarnokban rendezték a fedett pályás szenior atlétikai világbajnokságot. Az esemény azonban nemcsak földrajzi közelsége miatt érdemelte ki a figyelmünket, hanem azért is, mert a 320 fős magyar csapatban több kertvárosi sportember is helyet kapott. Közülük pedig ketten kimagaslóan jól szerepeltek.
   Mezei Zsolt Tamás 2008 óta úszómesterként dolgozik a rákosszentmihályi uszodában. A szakembernek az alkata sportos életről árulkodik, azt azonban kevesen gondolnák róla, hogy a versenysportból kiöregedve is képes világraszóló eredményre. A szentmihályi úszómester úszóként majd vízilabdázóként kezdte a sportpályafutását, amit aztán 14 évesen abbahagyott. S bár a mozgásról és a sportról egy pillanatra sem mondott le, majdnem tíz évnek kellett eltelnie, hogy ismét versenykörülmények között próbálja ki magát. A vízilabdában azonban akkora volt a lemaradása a többiekkel szemben, amit már nem tudott pótolni.
    A lövőereje viszont megmaradt, így a medencét atlétikai pályára, a vízilabdát pedig gerelyre cserélte. A sportág alapjait Erdélyi Györgytől tanulta, ám két év múlva megszűnt a BEAC-on belül a dobó szakág, így kénytelen volt átigazolni a Budapest Honvédbe. Azóta Bálint Béla egyengeti a pályafutását, s bár Zsolt eredményei egyre jobbak, azért van még miben javulnia. Elsősorban a lábát kell megerősítenie, hogy kellő lendületet vehessen a dobásokhoz.
    A hazai mezőnyben a gerelyhajítók jól ismerik egymást. Az erőviszonyok is kialakultak már, ebben a rangsorban Zsolt általában az 5-10. hely környékén áll. Az idei téli dobógálán például az ötödik helyen végzett, március 15-én azonban megnyerte a szenior országos bajnokságot. Ezt követte a SYMA Csarnokban rendezett világbajnokság, amely Zsolt pályafutásában az első világverseny volt. A 35 év feletti korosztályban összesen 12 gerelyhajító küzdött egymással.
    Az úszómester csak nehezen melegedett be, de így is az ötödik helyen kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe. A kezdeti lámpalázból aztán az ötödik sorozatban már semmi sem látszott, s mivel addigra a mozgása is összeállt, a gerelyt is sikerült végre jó messzire elhajítania. Egészen pontosan 65.18 méterre, mely közel két méterrel volt jobb, mint az addigi csúcsa. A hatalmas dobást aztán sem a spanyol, sem pedig a finn riválisának nem sikerült túlszárnyalnia, így Zsolt élete első szenior világbajnokságán rögtön aranyérmes lett. A sikertől felbuzdulva pedig azonnal be is jelentette, hogy egy év múlva a lyoni vébén is szeretne majd rajthoz állni.
     Zsolt jelenleg másodállásban a testvérével együtt ácsmunkákat végez, amely jó alapokat ad neki a sportoláshoz. Emellett azonban az edzésekre is időt kell szakítania, mert eltökélt szándéka, hogy a nyári szabadtéri országos bajnokságon továbbjavítsa eddigi csúcsát. Egy 70 méter körüli dobással akár még érmes is lehetne.

     Másik kertvárosi atlétánk, Gajdos Tamás az 55 évesek között 800 méteres síkfutásban állt rajthoz. A civilben híradósként, sportújságíróként és műsorvezetőként dolgozó Gajdos Tamás már fiatal korában megalapozta szenior atlétikai pályafutását. Atlétaként utánpótlás magyar bajnoki címet szerzett, ám a karrierje 25 éves korában megszakadt. A sashalmi tévés néhány éve ismét elővette a futócipőjét, amely olyannyira illett a lábára, hogy azt azóta sem akarja levenni. Szeniorként nyert már Masters Európai- és Világjátékokat, a tavalyi brazíliai világbajnokságon azonban egy hajszállal lemaradt az éremről. Szerencsére a SYMA Csarnokban hazai közönség előtt már nem így történt, így a 800 méteres síkfutás után Gajdos Tamás is felállhatott a dobogó harmadik fokára.
                                                                                                                             

                                                                                                                                         Riersch Tamás

kepfile

Doktor úr sikere a Veterán Atlétikai Bajnokságon. A magyar atléták a világversenyt számos sikerrel, több dobogós hellyel zárták, amelyben kertvárosi atlétánknak, az Ikarus BSE-ben versenyző 44 éves dr. Sebestyén Zoltánnak is nagy szerepe volt. A gödöllői egyetem matematika tanszékének vezetője (egyébként mátyásföldi lakótársunk) mind a 8 km-es mezei futásban, mind pedig a 400 fős mezőnnyel induló félmaratoni futásban jeleskedett, s így bekerült a 3 fős magyar csapatba, amely megnyerte a csapatversenyt. Ebben a korcsoportban tehát a magyar futók nyakába akasztották az aranyérmet, és csendült fel tiszteletükre a magyar himnusz!

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez