Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602442
   « Vissza

Kalandregénybe illő élete volt a mátyásföldi művésznőnek

 « Cikkek és hírek 
2014. május 6.
 

kepfile

     „Hogy van, művésznő?” – hangzott a kérdés, ha Kovács Erzsi belépett valahova. Mert mindenhol akadt valaki, aki emlékezett még az 50-es, 60-as évek szép hangú, gyönyörű énekesnőjére.
    De Kovács Erzsi nemcsak egy ismert táncdalénekes volt. Kalandregénybe illő élete még a slágereit is izgalmassá tette. 1928. június 2-án született Budapesten. Első férje Boros László zongorista volt, akivel csak rövid ideig éltek boldog házasságban. A kapcsolatuk hamar megromlott, és ez vezethetett oda, hogy a mindössze 21 esztendős énekesnő, akit nem mellesleg már kezdő korában is Cziffra György kísért zongorán, beleszeretett az Újpesti Dózsa egyik labdarúgójába, Szűcs Sándorba. 1950-ben járunk, amikor megbocsáthatatlan bűnnek számított két házas ember illegális kapcsolata, ezért a fiatalok úgy döntöttek, hogy megpróbálnak nyugatra szökni.
    A sportkapcsolatait kihasználva Szűcs Sándor szervezte a szökésüket. Sikerült is találnia egy „embercsempészt”, aki vállalta, hogy átviszi őket a zöldhatáron. Az ő javaslatára azonban Szűcs Sándor a szolgálati fegyverét is magával vitte (az Újpesti Dózsa sportolóinak rendőri beosztásuk volt, és ezért szolgálati fegyverrel is rendelkeztek).
     Kár volt, az embercsempész ugyanis valójában egy rendőrspicli volt, aki egyenesen az ÁVO-sok karjaiba vezette a fiatalokat. Mindkettőjüket hazaárulás, kémkedés és egyéb bűnök miatt bíróság elé állították. Kovács Erzsi négy év börtönbüntetést kapott, Szűcs Sanyit azonban a nála levő szolgálati fegyver miatt halálra ítélték, és hiába próbált kegyelmet kérni a számára Puskás Öcsi meg Szusza Ferenc, végül kíméletlenül kivégezték.
    Kovács Erzsi 1954-ben szabadult, ő csak ekkor tudta meg, hogy a szerelmét fölakasztották. Szabadulását követően adminisztrátorként helyezkedett el, majd visszatért az énekesi pályára. Németh Lehellel és a Holéczy együttessel járta az országot. Az első slágere 1957-ben a Régi óra halkan jár volt, de ő énekelte a Tűzpiros virág és a Rejtély című slágereket is. A lemezeit vették, mint a cukrot, még platinalemezt is kapott, amit akkoriban két millió eladott példány felett adtak.
     A teljhatalmú lemezgyár 1964-ben úgy döntött, Kovács Erzsi kiment a divatból, és ezért háttérbe szorították. A népszerű énekesnő ezután legális munkavállalási szerződéssel külföldre, Németországba, Svédországba, majd tengerjáró hajókra ment, ahol közel másfél évtizedig énekelt. Hazatérése után is folytatta az énekesi pályafutását, eleinte kisebb kocsmákban, majd egyre rangosabb helyeken lépett fel.
     Kovács Erzsi hatvan év éneklés után is bájos és szép hangú maradt, s mivel a rajongói is megmaradtak, Tillinger Attila egyre többször meghívta őt a televíziós műsorába. A Házibuli Attilával című műsorban hallhatta a nagyközönség utolsó albumát, a Mosolyogva búcsúzom-ot is.
     Sajnos, ez a kapcsolata is, mint az életben annyiszor, zsákutcába jutott. Előbb megromlott a mulatóssztár és az énekesnő viszonya, majd a felek bíróságon próbálták meg orvosolni a problémájukat. Nagy valószínűséggel ez a csalódás, valamint a múlt történései is hozzájárultak ahhoz, hogy Kovács Erzsi 2013 végén megbetegedett. Az orvosok áttételes daganatos betegséget diagnosztizáltak nála, s bár mindent megpróbáltak, az énekesnőnek napról napra romlott az állapota.
     A 85 esztendős művésznőnek végül elege lett a kórházakból, lemondott a kezelésekről, és otthonában várta a halált. Egy ember volt, aki kitartott mellette, Terry Black, aki az utolsó pillanatig ápolta őt. Fogadott gyermeke, a kis Danika nagymamájaként szerette a művésznőt. Kovács Erzsi már nem érhette meg az országgyűlési választási eredményeket, mert 2014. április 6-án mátyásföldi otthonában elhunyt. Egyik utolsó dalával búcsúzott el a rajongóitól.
      Mosolyogva búcsúzom,
      Ilyenkor ez a szokás.
      Az arcomon nincs fájdalom,
      ne tudd, hogy mennyire fáj!
                                                                                                                         Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez