Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600022
   « Vissza

Az olimpiára készül a harcedzett katona

 « Cikkek és hírek 
2013. december 11.
 

kepfile

     De nagyon várta már Krizsán Szabolcs az áprilisi budapesti Cselgáncs Európa-bajnokságot! A nagy várakozás pedig többszörösen is érthető volt, hisz egy élsportoló életében mindig ünnepnek számít, ha egy világversenyen a hazai közönség – köztük a szülei és barátai előtt – bizonyíthat. Szabolcs esetében azonban a túlzott várakozást még az is indokolta, hogy az előző évben szinte végig sérült volt, és a csuklóit négyszer kellett megműteni.
   Az idei esztendőnek azonban már egészségesen vághatott neki, melynek köszönhetően a tehetséges szentmihályi sportember kvalifikálni tudta magát a hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Szabolccsal volt szerencsém találkozni a Papp László Sportaréna bemelegítő termében, és az arcáról nyugalmat, erőt és magabiztosságot olvastam le. Benyomásomat igazolva az első két mérkőzésén ellenállhatatlanul judózott, úgy tűnt, aznap nehéz lesz őt megállítani. A legjobb nyolc közé jutásért – ami a judósoknál vízválasztónak számít, hisz a nyolc között már van vigaszág, azaz egy vereség után van lehetőség a javításra is – egy jó nevű belga várt rá, aki viszont sikeresen kibekkelte az ötperces mérkőzésidőt. A felek tehát aranyponttal döntötték el a továbbjutást. És ebben a ráadáspercben Szabolcsnak egy szerencsétlen mozdulatot követően két helyen is eltört lába. Így pedig kevés ellenállást tudott kifejteni, a belga pedig egy jukót érő akcióval eldöntötte a továbbjutást.
    – Szörnyű érzés volt – idézte fel a tavaszi pillanatokat Szabolcs –, nagyon sokáig böjtöltem az Európa-bajnokság előtt, nagyon éhes voltam már a sikerre, ráadásul a hazai közönség előtt is bizonyítani akartam. Aztán egyszer csak ott ültem combig gipszben, és hetekre megint mozgásképtelenné váltam.

kepfile

kepfile

     Krizsán Szabolcs, aki az ötödik helyen végzett férfi csapatnak is tagja volt, a nyarat ismét várakozással és rehabilitációval töltötte. Júliusban már le-lenézett a Tüzér utcai Honvéd cselgáncsterembe, augusztustól pedig fokozatosan újra edzeni kezdett.
    – Gyerekkori álmom volt, hogy katona legyek, és erről a vágyamról szerencsére felnőttként sem mondtam le. Már tavaly óta szerződéses katona vagyok, de éppen az Európa-bajnoki kvalifikáció miatt a kiképzésemet állandóan halasztanom kellett. Mivel jövő májusban a cselgáncsozók számára már megkezdődik az olimpiai kvalifikáció, úgy döntöttem, hogy ezen az őszön a kiképzést is végigcsinálom.
     A kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló tehát szeptember 10-én Szentendrére ment, hogy megkezdje a katonai végzettséggel nem rendelkező tiszteknek szóló 14 hetes harcászati alaptanfolyamot. Ugyanakkor a sérüléséből csak alig felépült sportoló a szőnyegen is bizonyítani akart. Első lépésként még augusztus végén a riói világbajnokságon próbálkozott meg a visszatéréssel, ám ott az első fordulóban egy intéssel kikapott az olimpiai ötödik helyezett amerikai ellenfelétől, és kiesett. Szabolcs válogatott társaival ellentétben a vébé után nem jött haza (még volt egy kis ideje a kiképzés megkezdéséig), hanem Chilébe utazott, ahol részt vett egy nemzetközi cselgáncsversenyen. A Santiago Open önbizalom-növelőnek mindenképpen jó volt, a szentmihályi sportoló ugyanis egy súlycsoporttal följebb (90 kg-ban) a 3. helyet szerezte meg. Hazaérkezését követően ismét csatlakozott a válogatotthoz, és a Rijekában rendezett Grand Prix-n már a saját súlycsoportjában (81 kg-ban) próbálkozott meg az éremszerzéssel.
     – A rijekai győzelmem sokak szerint meglepetés volt, szerintem azonban nem, mert én már régóta készültem egy ilyen jó eredmény elérésére. Az biztos, hogy előttem még magyar férfi cselgáncsozó sohasem nyert Grand Prix-t. A verseny rangját bizonyítja, hogy a győzelmemmel a világranglista a 80. helyéről a 30-ra rukkoltam előre.
     S ha egy üzlet beindul! Szabolcs ugyanis nem állt le, s bár a napjai nagy részét ekkor már a kiképzőközpontban töltötte, a felettesei engedélyével esténként kimenőt kapott, hogy edzeni tudjon. Október elején pedig egy hétvége erejéig Minszkbe is elengedték, hogy részt vehessen a soron következő Világkupán. Szabolcs ezt a „kivételezést” egy aranyéremmel hálálta meg. Az újabb siker pedig ismét jelentős mennyiségű pontot és előrelépést jelentett a világranglistán. A szentmihályi fiú, aki év elején nagyon lentről indult, ma már a 24. helyen áll. Ezzel pedig jelenleg ő a legtöbb ponttal rendelkező magyar férfi cselgáncsozó.
     – Idén még egy alkalommal mindenképpen szeretnék majd szőnyegre lépni. Decemberben, Japánban és Koreában is rendeznek majd egy-egy komolyabb versenyt. Nagyjából addigra a kiképzésem is befejeződik, így jövőre talán több időm lesz majd edzeni is.
     A több időre pedig nagy szüksége lesz, mert mint mondtuk, a cselgáncsozók számára már 2014 májusában megkezdődik az olimpiai kvalifikációs sorozat. Márpedig Szabolcsnak eltökélt szándéka, hogy ott legyen majd a riói olimpikonok között. Ehhez azonban két dologra mindenképpen szüksége lesz: egyrészt, hogy a sérülések most már végleg elkerüljék őt, másrészt pedig arra is, hogy az önkormányzat továbbra is támogassa a sportpályafutását. Ez utóbbi nélkül ugyanis az idei fantasztikus visszatérése sem sikerült volna. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez