Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599068
   « Vissza

Összefogás szükséges a vallási turizmus fejlesztéséért

 « Cikkek és hírek 
2013. december 10.
 

A Gödöllői Kistérség településeinek és egyházközösségeinek összefogására, a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére és a vallási turizmus tudatos építésére van szükség a jövőben. Ezeket a célokat fogalmazták meg az előadók a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) által szervezett „A vallási turizmus lehetőségei a Gödöllői Kistérségben” című konferencián, melynek november 18-án a Csömöri Evangélikus Gyülekezeti Ifjúsági Ház adott otthont.

kepfile

A képen balról jobbra: Benyó Balázs, dr. Bándi Gyula, Fábri István, Perna Pál és dr. Fábri György

     A GKRETE elnöke, Perna Pál vezetésével megtartott eseményen Fábri István, Csömör polgármestere elmondta, a témában tartott konferencia több okból is aktuális Csömör szempontjából. Igaz, a község kiváló természeti adottságai vagy éppen a civil összefogással létrehozott pataksétány, illetve a faluban megrendezett különleges események, például a hájastésztasütő verseny és a bringafesztivál turisztikai kuriózumnak számítanak a térségben. Ugyanakkor a Kálvária-erdő, az itt található Golgota, amely a katolikus közösség egyik fő zarándokhelye, a méltán országosan is híres úrnapi körmenet vagy a Csömörön áthaladó Mária-út legalább ilyen fontosak a térség vallási turizmusa szempontjából.
     A nyitógondolatokat követően a polgármester a megjelentek között külön köszöntötte Gódor Lajosnét, Dány polgármesterét, Pénzes Jánost, Isaszeg alpolgármesterét, Bátovszky György volt csömöri polgármestert, a GKRTE tiszteletbeli elnökét és dr. Duúl Udónét, a Gödöllői Coop Zrt. vezérigazgatóját. Ezután a rendezvény az evangélikus gyülekezet tagjaiból alakult Hírvi együttes zenei blokkjával folytatódott, amely nagy sikert aratott a nézők körében.
     Dr. Bándi Gyula, a Csömöri Római Katolikus Egyházközség elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem prodékánja tartott előadást az úrnapi körmenet csömöri szokásairól, illetve képekkel illusztrálva mutatta be a virágszőnyeg „építését”. Az előadáshoz kapcsolódva Dány polgármester asszonya elmondta, hogy náluk az úrnapi körmenet előestéjén a helyi hagyományokhoz híven fáklyás menetet szerveznek a keresztfákhoz, ahol egy-egy ima hangzik el. A körmenetet Mogyoródon is régóta megtartják, ahol a csömörinél ugyan kisebb, de szintén sok dísszel kísért, 300-400 méter hosszú, még a ’30-as években kialakult útvonalon helyezik el a virágszőnyeget.
     Ezt követően Fodor László, a csömöri Via Veritatis Alapítvány elnöke beszélt a zarándokutak szerepéről és jelentőségéről, azon belül is különösen a Mária-útról, illetve annak csömöri és térségi vonatkozásairól.

kepfile

A csömöri Hírvi együttes koncertje remek hangulatot teremtett a konferencián

     Benyó Balázs, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója előadásában ismertette a 2014–2020 között működő új, Versenyképes Közép-magyarországi Operatív Programot (VEKOP), amely a hét évre összesen kb. 255 milliárd forintos keretből támogatja majd a régió pályázóit. Ez az összeg az eddigieknél lényegesen alacsonyabb ugyan, de mint azt a regionális igazgató elmondta, jól átgondolt, a térség több települése által összefogott, komplex programokkal a jövőben lesz esély a vallási turizmus területén is pályázni.
     Dr. Fábri György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese új gondolatokat ébresztett a németországbeli Luther-zarándokút bemutatásával. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a zarándokutak akkor tudják beteljesíteni céljukat, ha a lelkiség, a befelé fordulás mellett képesek valós élményeket nyújtani a látogatóknak. Ugyanakkor fontos, hogy a zarándokúthoz kapcsolódó településeken felkészülten fogadják a vallási turizmus résztvevőit, és biztosítsák annak lehetőségét, hogy a templomok, kegyhelyek megtekintése és a hozzájuk kapcsolódó ismeretterjesztő anyagok mellett a városok, községek természeti, épített és gasztronómiai értékeivel is megismerkedhessenek a zarándokok.
     A program végén Fábri István polgármester az önkormányzat témához kapcsolódó jövőbeni terveit ismertette. Ennek alapján tavasszal kijelölik és táblákon jelzik majd a települési körtúra gyalogos és kerékpáros útvonalát, melyet a zarándoklaton részt vevők és a kirándulók egyaránt használhatnak. Mindemellett arra is kitért, hogy a turizmus felvirágoztatásához olyan fejlesztésekre is gondolni kell, mint például a megfelelő minőségű és mennyiségű szálláslehetőség biztosítása, amely jelenleg a térségben egy-két kivételtől eltekintve nem megoldott. Perna Pál elnök hazánk értékeinek sokkal alaposabb megismerését tartja szükségesnek és ennek kapcsán az egyházi összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet a program zárásaként. MD

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez