Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28604801
   « Vissza

Új módszerek a kistarcsai nőgyógyászaton

 « Cikkek és hírek 
2013. december 10.
 

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán igen magas színvonalú munka folyik, ahol az országos átlagnál jóval többet végeznek olyan speciális műtéteket, amelyeket urogynecológiai beavatkozásoknak nevezünk. A szó az urológia és a nőgyógyászat határterületi műtéteit jelenti. Elsősorban a vizeletcsepegés (incontinencia) a hólyagsérv az a terület, ahol e két szakma egyaránt képviselteti magát. – meséli el az osztály új vezető főorvosa, aki 2013 márciusától irányítja nőgyógyászaton a szakmai munkát.

kepfile

Dr. Sipos Attila, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa

       – A fenti határterületi műtéteken túl az egész női medencefenék problematikáira is nagy hangsúlyt fektetünk, ez már kifejezetten nőgyógyászati szemléletet igényel. Ide tartozik a méh különböző fokú süllyedéseinek, a hüvely más területeinek, a hüvelybemenetnek helyreállítása. A medencefenék zónái sokszor nem izoláltan szenvednek károsodást, és így helyreállításuk is komplex szemléletet kíván.
    – Kialakítottunk egy úgynevezett medencefenék-ambulanciát, ahová várjuk azok jelentkezését, akik életét keservessé teszi az akaratlan vizeletvesztés, akik hólyagsérv, méhsüllyedés, végbélsérv okozta kismedencei fájdalomtól szenvednek, esetleg házaséleti nehezítettségük van.
      – Hogyan tudnak segíteni az ilyen pácienseken?
    – Legfontosabb a pontos diagnózis felállítása! Nagyon fontos még, hogy a kivizsgálás kapcsán olyan módszereket is alkalmazunk, amelyek itt Magyarországon nem ismertek: úgynevezett medencefenék ultrahangvizsgálatot végzünk.
     Ez azt jelenti, hogy a medencefenék süllyedésének a mértéke, jellege, a hólyagnak az állapota, és főleg a húgycső záróképessége és mozgása nagyon jól vizsgálható egy folyamatos, monitoros kontroll alatt. Ezzel a vizsgálati módszerrel jól meg lehet tervezni a műtétet, és a beteg nyomonkövetése is nagyon jól megoldható e technikával. A mi diagnosztikai eljárásunk fájdalmatlan, mint minden ultrahang vizsgálat, egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komolyabb előkészületeket a beteg részéről. Telt hólyag mellett a kismedence izmait és szalagjait, a működési zavarait ennek segítségével térképezzük fel és ezek után adunk terápiás javaslatot.
    – Milyen terápiát jelenthet ez? Minden esetben műtétet?
    – Első lépésben mindig konzervatív kezelést javaslunk, ha van rá esély. Tudni kell, hogy az inkontinenciának van olyan típusa, amely gyógyszeresen kezelhető, a páciens tünetmentessé tehető! A konzervatív terápia lehet még gyógytorna, vagy hormonpótlás (hüvelybe helyezett krém), amitől a kismedence szövetei, izmai kicsit megerősödnek, „megfiatalodnak”. A regenerálódó szövetek tónusa javul. De vannak olyan segédeszközök – pesszáriumok –, amelyek praktikusak és könnyen kezelhetők, és a kicsúszott méhet, vagy a nagyon előreeső hüvelyboltozatot fenntartják. Főleg azok számára jelent ez megoldást, akiket nem lehet operálni. Részben azért, mert annyira rossz az általános egészségi állapotuk, vagy maguk is elutasítják a műtétet.
     Ma már olyan széles arzenálja létezik ezeknek a speciális pesszáriumoknak, hogy nagy valószínűséggel tudunk segíteni azoknak a betegeknek is, akiket eddig több orvos is elküldött azzal, hogy állapotán nem tud segíteni. Én szeretném hangsúlyozni, hogy igenis, van új a nap alatt! Vannak új fejlesztések, új információk, és a mi kistarcsai osztályunk pont ezekkel a specialitásokkal foglalkozik.
    – Honnan vannak ezek az újdonságok?
    – Külföldi tanulmányutakról hozom, Németországban tanultam, de ezek a pesszáriumok már Amerikából jutottak el Magyarországra. Egy általános szemlélettel rendelkező nőgyógyász kolléga nem feltétlenül ismeri ezeket. Ezért szeretnénk, hogy ha már a tudás a kezünkben van, akkor ilyen jellegű problémákkal megtalálnának minket – nem csak a környékről, hanem egész Budapestről és az agglomerációból is. A területen kívülről érkező betegeket is el tudjuk látni. Ajánlás alapján érkeztek már hozzánk az ország számos pontjáról, és a szakterületen dolgozó kollégák is küldik a speciális eseteket hozzánk.
    Azokban az esetekben, amikor süllyedéses panaszok miatt műtétet kell végezni, a legtöbb intézetben ma a hüvelyi méheltávolítást javasolják plasztikával. A hagyományos műtéteken kívül osztályunkon hüvelyi szalagműtéteket is végzünk, melyek során szövetbarát anyagokkal fixáljuk a kicsúszott szerveket, tehát nem kell kivenni a méhet automatikusan! Hasi vagy laparoszkópos műtéttel a hasüreg irányába tudjuk visszaemelni a megsüllyedt kismedencei szerveket.
    – Gyakran merül fel ilyen probléma?
    – Igen, a probléma gyakori, és évtizedeken át az ilyen jellegű esetekben végzett a hüvelyi méheltávolítás, csak rövid időre nyújtott megoldást. Az egyébként gyenge szövetű hüvely ugyanis egy idő után ismételt prolabált, azaz előreesett. Ezek műtéti megoldása az előzmények miatt nagyon nehéz, speciális képzettséget igényel.
    – Mit üzen végezetül a főorvos úr női olvasóinknak?
   – Aki úgy érzi, hogy hasonló problémákkal küzd, forduljon hozzánk bizalommal! Ne hagyják, hogy inkontinentiájuk vagy a kismedencei süllyedések okozta panaszok – amelyek a házasélettől kezdve a munkavégzésig az élet minden területére kihatnak és az életminőséget erőteljesen rontják – megnehezítsék mindennapjaikat. Teljeskörű kivizsgálást, széleskörű konzervatív, esetleg személyre szabott műtéti megoldást tudunk javasolni mindenkinek, legyen az idős páciens vagy fiatal, aktív házaséletet élő, esetleg még szülni kívánó embertársunk.

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez