Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598064
   « Vissza

17 gyerek, 35 unoka a szentmihályi nagycsaládnál

 « Cikkek és hírek 
2013. december 10.
 

Több mint félszáz karácsonyi ajándék

kepfile

A szűkebb család a gyerekekkel...

kepfile

... és némileg kibővítve az unokákkal.

     A rákosszentmihályi Diriczi Nándoréknál a legnagyobb ajándék, hogy karácsonykor együtt van a szűkebb család. És ezt még az az aprócska tény sem tudja megváltoztatni, hogy a 17 gyereket és a 35 unokát nehéz egy asztalhoz leültetni. Diriczi Nándor szobafestőnek ugyanis népes családja van. A 17 gyermekéből négyen külföldön élnek, így őket már ritkábban látják, de a „maradék” még így is bőven ad munkát a szülőknek. Akik viszont örömmel teszik mindezt. Mint mondták, számukra a legnagyobb ajándék, ha valamennyi (elérhető) gyermeküket és unokájukat maguk körül tudhatják.
     – A gyerekeim már felnőttek, a legidősebb fiam 42 esztendős, és a legkisebb is már 20 éves, így ők már a saját életüket élik. Ez pedig azt jelentette, hogy a házunk is egyre üresebbé vált. Néhány éve már az is felmerült bennünk, hogy eladjuk ezt a 260 négyzetméteres, háromszintes rákosszentmihályi ingatlant, ám a gyerekek azt mondták, inkább támogatnak bennünket, csak tartsuk meg a házat, hogy legyen egy olyan hely, ahol időnként összejöhet a család.

Benépesítették az iskolát

     Ez a példa is azt bizonyítja, hogy Diriczi Nándor és felesége büszke lehet a gyerekeire. Erre rálicitálva az apa mosolyogva mesélte azt a példát, hogy egyik szomszédjánál mindössze egy gyerek nevelkedett, akit időnként úgy szidott le az anyja, hogy „Lám, a szomszédban 17 gyereket nevelnek, még sincs velük annyi baj, mint veled egyedül!” Ebben persze volt némi túlzás, ám az is biztos, hogy a Diriczi-gyerekekkel nem sok probléma akadt. Ezt leginkább a Kölcsey Ferenc Általános Iskola tantestülete bizonyíthatná, ahova mind a 17-en jártak. S mivel a Diriczi sarjak korban közel álltak egymáshoz – a 17 gyerek 22 éven belül született –, még az is előfordult, hogy a Hősök terei iskolában minden évfolyamon akadt belőlük legalább egy.
     – Életünkben talán az jelentette a legnagyobb problémát, hogy melyikük szülői értekezletén legyünk ott, de ezt is mindig megoldottuk – tette hozzá az édesapa.
     A gyerekek ugyanis a nagy létszám miatt már születésüktől kezdve egy közösségben szocializálódtak, ahol egyrészt tisztelni kellett a többieket, másrészt természetessé vált, hogy az ember hallgatott az idősebbre, és vigyázott a fiatalabb testvérére. A 10 lány és 7 fiú ezt a mentalitást az iskolába is magával vitte, nem csoda, hogy szerették őket a pedagógusok.

Isten ajándékai

     A látszólag túlzott gyerekvállalásnak természetesen vallási alapja is van: Diriczi Nándor és felesége ugyanis tagja a magyarországi Krisztusban hívő Nazarénusok közösségének, mely a legősibb keresztény vallásnak tartja magát, és azokat a szokásokat tartotta meg, melyet egykoron az apostolok is képviseltek. Egyik legfontosabb hitük, hogy a gyermeket Isten ajándékának tekintik, így ellenzik a születésszabályozást. A Diriczi család esetében tehát 17 isteni ajándékról beszélhetünk, amellyel viszont nagyon jól sáfárkodtak.
     – Idén karácsonykor 30-40-en leszünk majd. Sajnos, az Amerikában élő gyerekeink nem tudnak hazajönni, de a Németországban élő gyerekünk megígérte, hogy velünk lesz majd karácsonykor. Ennyi embert nehéz lenne megajándékozni, de, hogy a karácsonyi szokásoknak is megfeleljünk, az ünnepek előtt nevet húzunk, és így mindenki kap valami ajándékot.

Többszáz fős rokonság

     Diriczi Nándor a gyülekezetben ismerte meg a feleségét. Mindketten népes család gyermekei voltak, egyiküknek nyolc, a másikuknak pedig kilenc testvére van. Ez pedig népes unokatestvéri kapcsolatokat sejtet. Beszélgetésünk alkalmával ki is derült, az egész családot szinte lehetetlen lenne összehívni, mert ahhoz már egy sportcsarnokot kellene kibérelni, de az anyai és az apai ággal azért három-négyévente össze szoktak jönni. Legutóbbi találkozóik helyszíne Paks volt, ahol az anyai (a Szabó) ág képviseletében több mint százan, az apáéban (Diriczi) pedig egészen pontosan 201-en voltak. És, mint ilyenkor lenni szokott, nem is mindenki tudott eljönni. A bennem lapuló kisördög azonban nem hagyott nyugodni, és végül csak megkérdeztem a szülőket, hogy fel tudnák-e sorolni név szerint is a gyerekeket.
     – Nándor, Szilvia, Adrienn, Orsolya, Brenda, Krisztián, Csilla, Emese, Richárd, Renáta, Adina, Roland, Rajmund, Ramóna, Rolf, Roxána és Rajnald – vágta rá gondolkodás nélkül az édesanya, és ezek után az unokákat már nem kérdeztem meg. (R.T.)

 

Egy csacska bejegyzés a gyakorikérdések.hu-n a nazarénusokról

   Sziasztok! A nazaránus vallás nem annyira elterjedt, mert nem térítő vallás. Teljesen véletlenül megismerkedtem az Interneten egy ilyen vallású sráccal, és nagyon kedves meg aranyos volt, de nem keresett magának barátnőt. Aztán utánaolvasgattam a dolgoknak, és az derült ki számomra, hogy nazaránus más hitűvel nem köthet házasságot, ezért sem keresett magának a srác barátnőt.
  Úgy tudom, van valami honlapjuk is, de azt nem tudom most kapásból. Az biztos, hogy a keresztény irányzatokon belül a nazarénus az egyik legszigorúbb vallás, és ez nemcsak egy vallás ám, hanem életvitel is, és meg van szabva, hogy mit, mikor tehetsz meg, és mikor nem, pl. nem néznek televíziót, mert nekik azt nem szabad, meg bulizni sem szabad járniuk.
   Szerintem a nők helyzete sem a legszuperebb ott, de ebben nem vagyok teljesen biztos, meg relatív, hogy kinek mi a szuper, és mi nem. Mert van olyan nő, aki teljes alárendeltségben is hiperszuperül érzi magát, van, aki ha csúnyán néz rá a férje, akkor már hisztizik, szóval ez nagyon relatív dolog.
   A nazarénus vallást nem sokáig tanulmányoztam, mert arra jöttem rá, hogy basszus, én így nem tudnék élni, ahogy ők, de akkor még én ilyen hisztis kis huszonéves csajszi voltam, de azóta már megkomolyodtam, és sztem úgy néz ki, hogy megtaláltam az utamat.
                                                                                                       Felebaráti üdvözlettel: Anna

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez