Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28604785
   « Vissza

Milyen is a Waldorf-suli?

 « Cikkek és hírek 
2013. december 10.
 

kepfile

    Sokszor megkérdezik tőlem az ismerősök, hogy mégis milyen az a Waldorf iskola, ahol dolgozom, mit tud, miben más, miben jobb, mint a hagyományos iskolák, ahova mi is jártunk. Ilyenkor csak úgy cikáznak a gondolatok a fejemben. Mit is mondjak először, hogy is fessem le azt a hangulatot, azt a légkört, ami a Waldorf-iskolákat jellemzi. Általában azt mondom, majd egyszer gyertek el, és nézzétek meg.
   Alapvetően a legnagyobb különbség a tanítók gondolkodásmódjában, és ennek következtében a tanítás módszerében rejlik. A Waldorf-tanítók és tanárok ugyanis az antropozófia szellemiségében, melyet Rudolf Steiner hívott életre a XX. században, tanítják a gyermekeket. A Waldorf-iskolákban a tanítási nap első két óráját (8-10 óráig) az osztálytanító vezette ún. főoktatás tölti ki, ezt követik azután a 45 perces szakórák. A főoktatás keretében a gyerekek négy-öt héten keresztül ugyanazt a közismereti tantárgyat tanulják (közismereti tárgyak: írás, olvasás, számolás, magyar nyelv- és irodalom, környezetismeret, növénytan, állattan, honismeret, fizika, kémia, biológia, ásványtan). Ezt a négy-öthetes időszakot hívjuk epochának.
     Az epochális rendszerben egy-egy közismereti tantárgyat általában évente két időszakra osztva tanítanak, így a gyerekeknek van idejük felejteni. Talán meglepő, de a Waldorf-pedagógia a tanulás folyamatában figyelembe veszi a felejtés időszakát is. Bármely tudás akkor válik elevenné, bensővé, ha pihentetjük. A két epocha közötti szünetnek ugyanaz a szerepe, mint a két tanítási nap közt eltelt éjszakának. Mindkét „felejtés” a frissen tanultak képességgé válását segíti elő. Az epochális oktatási rendszert a Waldorf-pedagógia talán egyik legjobb alapelvének tartják, mivel az egyes témakörök nincsenek szétdarabolva, így azok összefüggő egységként kezelhetők. Ez koncentráltabb tanulást tesz lehetővé, ami jóval hatékonyabb, mint ha azonos óraszámban, de az egész tanévben elosztva tanítják a tantárgyakat. Ez a tanulási módszer a gyermeket nyugodt, fegyelmezett tevékenykedésre szoktatja, ami különösen fontos egy olyan korban, melyre a szétszórtság és a külső ingerek túláradása jellemző.
    Aki már az iskolaválasztáson gondolkodik, és érdeklődik a Waldorf-pedagógia iránt, azoknak feltétlenül javasoljuk, hogy látogasson el jövőre hozzánk, a Sashalmi Waldorf iskolába. Minden évben négyalkalmas előadássorozatot szervezünk, ahol bepillantást nyerhetnek a Waldorf-iskola mindennapjaiba. A találkozások során a hasznos információk mellett megismerkedhetnek a leendő elsős osztálytanítóval, Fülöp Lászlóval. Az első előadás 2014. január 13-án lesz az iskolánkban, amikor általános információkat tudhatunk meg a Waldorf-pedagógia mibenlétéről. A második alkalommal, január 27-én pedig a művészeti nevelés és a szakórák kerülnek terítékre. A harmadik alkalommal, február 10-én az ünnepek és a mesék szerepéről és a Waldorf-mozgásformák jelentőségéről lesz szó. A negyedik találkozás során, március 3-án gazdasági tájékoztatóra, és kötetlen beszélgetésre kerül sor végzett diákokkal, és Waldorf-iskolás szülőkkel.
Tasnádi Anikó pedagógus
Sashalmi Waldorf Iskola,
XVI. Thököly út 13.
www.waldorfsuli.hu

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez