Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658936
   « Vissza

Nyílt nap a mátyásföldi katonai bázison

 « Portaszolgálat 
2013. december 10.
 

A Rába-tengelyektől a pikáns rizses csirkemellig

Régi tapasztalat; ahhoz, hogy a frontvonal lövésze elláthassa feladatát, a harcolókhoz hasonló állományú és felkészültségű kiszolgáló szervezet kell. A logisztikusok december 1-jén tartják emléknapjukat, amely alkalmat adott november 28-án a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisának nyílt napjára.

kepfile

Az új sorozatlövő fegyverek könnyebben kezelhetők, tüzelésnél kisebb szórásképűek, mint a Magyar Néphadseregben használt AKM-63 és behajtható válltámaszú AMD-65 géppisztolyok.

   Amíg a környékbeli óvodások és a honvédelmi tárca a „KatonaSuli” programjához csatlakozó általános és középiskolákból érkező diákok az egység Újszász utcai kapujától elértek a bemutató színhelyéül szolgáló egykori hangárig, időutazáson is érezhették magukat. Az útmenti tárolóhelyen a 100 ezres létszámú tömeghadsereg korát idéző teherautók, UAZ-terepjárók sorakoztak. Maga a hangár is történelmi hely, 80 éve az elismert sportpilóta, a Héja típusú vadászgépével a Donnál repülőbaleset áldozata lett Horthy István kormányzó-helyettes gépe állt itt.

     A hangár előtt viszont már egy Volkswagen tehergépjárműben kialakított mozgó hitelesítő laboratórium, Rába H-25 üzemanyag töltő teherautó, a Csepel-motoros PSZH-kat felváltó BTR-80A harcjármű formájában, illetve a hangárban az élelmiszer, vegyivédelmi, híradó és fegyverzet technikai bemutatókon olyan anyagokkal, eszközökkel ismerkedhettek meg, amelyek révén a külhoni missziókban szolgáló katonáink egyenrangúvá váltak a más NATO tagállamokból érkezőkkel.

     Hol van már például a sátorlap, vagy a csajka? Hálózsákformájú, szél és esővédett egyszemélyes sátorban tud már aludni a katona. Ha a helyzet úgy kívánja, hétféle főételből választhat magának. Tüzet sem kell csiholnia, hogy megmelegíthesse például a pikáns rizzsel előkészített csirkemellet, elegendő hozzá egy orvosságnyi formájú kapszula. A kényelemhez még a krémfagylalt gép is hozzátartozhat.
   A hivatásos hadsereg specialitásai alaposan átrendezték a kiszolgáló logisztika feladatát. Jelenleg az egészségügyi és közlekedési szakanyagok kivételével minden mással az Újszász utcai alakulat látja el a Magyar Honvédséget. Sokféle anyagból, a gépjárműveknél például fedélzeti elektronikából kell most immáron viszonylag kevés, de lehetőleg azonnali kiszolgálással. Ahogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezető szakára 7-8 szoros a túljelentkezés, az Újszász utcai egységnél is „sorban állnak” a katonai logisztikus beosztásra várók. A jó műszaki érzékű, az angolt szaknyelv szinten ismerőknek lehet esélyük beöltözni.

                                                                                                                                   Kép és szöveg: -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez