Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28754027
   « Vissza

Gyermeklakodalom Csömörön

 « Cikkek és hírek 
2013. november 18.
 

kepfile

 Gyermeklakodalmast jár a Malá Furmicska

    A Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete idén november 9-én tartotta hagyományos Márton-napi tollfosztó batyus bálját Csömörön a sportcsarnokban. Az eseményen a Pestvidéki régió tizenöt településéről vettek részt hagyományőrző nemzetiségi néptánccsoportok.
     Csömör, ahol igen aktív szlovák nemzetiségi önkormányzat működik és országunk határain kívül is ismert a Furmicska néptánccsoportja, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében már harmadik éve ad otthont a rendezvénynek.
     A Tollfosztó Bálon az országos néptánc-minősítő versenyen, illetve a magyarországi szlovákok napján részvett néptánccsoportok mutatták be a versenyekre vitt koreográfiáikat.
A mintegy hatszáz vendég körében nagy sikert aratott a Malá Furmicska előadásában bemutatott „Csömöri gyermeklakodalom” című helyi gyűjtésű lakodalmas koreográfia. Ugyanakkor a bál érdekessége volt, hogy a műsor egyik programrészéhez, az operett gálához az ecseri és csömöri néptánccsoport is kapcsolódott, így az operett betéteket az említett két csoport külön erre az alkalomra betanult néptánc-előadása színesítette.
     Az esemény vendégei között volt az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke Fuzik János, és alelnöke Aszódi Csaba, valamint Dr. Csonka Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Király Katalin, a Szlovák Közművelődési Központ és a Legatum Kiadó igazgatója, Varga Lajos váci egyházmegyei püspök és Palecska Erika, a Nógrádi Szlovák Közművelődési Központ vezetője.
     A bálra ellátogatott Imrich Kovác, Csömör szlovákiai testvértelepülése, Mojmírove polgármestere és munkatársa, Kántor Éva kulturális koordinátor is. A Pest-vidéki régióból többek között Kiss Károlyt, Kerepes alpolgármesterét, a Kerepesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Szabó Mártont, Pilis polgármesterét, Kérges Lászlót, Maglód alpolgármesterét és Bartha Zoltánt Ecser jegyzőjét is a bálozók között köszönthették.
     A rendezvényen a Csömöri Önkormányzat részéről Fábri István polgármester valamint Tihanyi Ferenc és Pásztor Sándor önkormányzati képviselők vettek részt.

kepfile

A képen balról jobbra Aszódi Csaba , az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, Szabó Erzsébet, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Dr. Szabó Zsuzsanna, a Dolina elnöke és Fuzik János, , az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke láthat

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez