Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664891
   « Vissza

Rezsicsökkentés a lakótelepen

 « Portaszolgálat 
2013. november 18.
 

kepfile

A központlag fűtött épületeknél nagyon bonyolult az elszámolás, a lakók nem érzékelik közvetlenül a rezsicsökkentés hatását


     A Centenáriumi lakótelepen a szövetkezet és a lakók között mindig is volt valamelyes feszültség. Nehéz ugyanis abba beletörődni, hogy a lakás magántulajdonnak számít, a lépcsőház meg a falazat viszont valamiféle ködös szövetkezeti össztulajdonban áll, s hogy például mit tegyen a lépcsőházi lakóközösség az összeadott felújítási alappal, arról a szövetkezetnek van joga határozni.

Nem csökkent a rezsi

    Aztán mikor jött a rezsicsökkentés időszaka, a központi fűtésben részesülő házak lakói hiába keresték a fűtéscsekken a máshol jól értelmezhető kis sárga felületet, amelyen kiolvasható, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta mennyire jön ki a megtakarítás. Így aztán különféle legendák keltek életre a lakótelepen, melyben a gonoszt a szövetkezeti vezetőség testesítette meg, akik (az egyik verzió szerint) a felújítási alapba irányították a lakókat illető megtakarítást, illetve (a másik verzió szerint) megszavaztatták a küldöttgyűléssel (értsd: a saját embereikkel), hogy a lakóknak járó rezsicsökkentést a vezetőség fizetésének emelésére fordíthassák.
       Beszéltünk a lakásszövetkezet ellenzéki személyeivel (akik keményen szítják a hangulatot a vezetőség ellen), de az imént ismertetett legendák különféle kombinációinál nem jutottunk tovább. Így hát bejelentkeztünk az Összefogás Lakásszövetkezet vezetőségénél, és személyesen kértünk tájékoztatást a rezsicsökkentés pillanatnyi állásáról. A kissé bonyodalmas helyzet tisztázásában Molnár István ügyvezető igazgató és Varga Róbert volt a segítségünkre.

Mi menyi...

     Először is a pontosság kedvéért összeszámoljuk a szövetkezet felségterületén lévő lakásállományt, ami mindösszesen 3274 lakást jelent, és nem csak a Centi (2561 lakás) tartozik hozzájuk hanem az Egyenes utcai lakótelep (468 lakás) valamint az Ostoros-Bóbitás lakótelep (245 lakás). Mindezek közül összesen 13 lakóépületet (15 kazánnal), ezen belül 756 (központi fűtéses) lakást érint a rezsicsökkentés problémája, a többi lakásnál az egyedi fűtés miatt minden lakó közvetlenül kapja meg a gázszámlát a rezsicsökkentéssel.
       A központi fűtéses házaknál a fűtés-melegvíz költségek tekintetében vissza kell tekinteni egészen 2002-ig. Ekkor ugyanis a távozó Orbán-kormány tagja, Glattfelder Béla szinte az utolsó pillanatban elintézte a Széchenyi-terv keretében, hogy az összes elavult kazánt korszerű és energiatakarékos Viessmann kazánokra cseréljék, egy igen kedvező fizetési konstrukció keretében. A lakóknak vállalniuk kellett, hogy 2009 végéig a korábbi gázfogyasztást fizetik, és a megtakarításból kifizetik a beruházást (hiszen a kazánok a korábbi gázmennyiségnek alig a 70 százalékát fogyasztották).
       Ez így is történt: 2009 végére a kazánrekonstrukció pénzügyileg is befejeződött. A fűtés-melegvíz költségeket ekkor 30 százalékkal csökkentették, ennek ellenére 2012 végére a gázfelhasználási költségekből újabb jelentős megtakarítás adódott.

Mindenkinek visszaosztják

      Azt tudni kell, hogy a gázfogyasztás és a lakók által történő befizetés elszámolása lépcsőházanként történik, és a megtakarítás nyilvántartása is ennek megfelelő. A felhalmozódott megtakarítások befektetését egyébként a szövetkezet végzi az OTP, mint pénzügyi partner segítségével, s a képződött kamatbevételt is visszaosztja a szövetkezeti tagoknak.
     Az idei év elején a lépcsőházak megbízottjaival és a küldöttekkel egyenként egyeztettek, hogy mi legyen a felhalmozódott összeggel. A megbízottak a lakókkal történt egyeztetés után – egyetlen kivétellel – úgy döntöttek, hogy a megtakarított pénz kerüljön be a felújítási alapba (aminek szintén lépcsőházanként és épületenként történik a nyilvántartása). Az egyetlen kivételként szereplő lakóközösség úgy döntött, hogy csak a megtakarítás fele kerüljön a felújítási alapba, a másik felét a lakók visszakapták.
      Az idei év első felének további fejleménye volt a rendkívül hideg időjárás. A fűtési szezon befejezéséről szintén az érintett lakóközösség dönt, és bizony volt olyan ház, ahol még májusban is fűteni kellett. Jóllehet köbméterenként valóban kevesebbe került a gáz a rezsicsökkentés miatt, de a tíz százalékkal olcsóbb gázból összességében a szokásosnál sokkal többet kellett felhasználni.
      A lakásszövetkezetnél az a gyakorlat, hogy áprilisban és októberben küldenek ki 6-6 darab kitöltött csekket a lakóknak, majd a fűtési szezon végén elszámolnak a tényleges költségekről. A rendkívüli hideg miatt az áprilisban kiküldött csekkeken a korábbi összeget tüntették fel, és csak reménykedtek, hogy ebből a pénzből ki fognak jönni. Felhívták a figyelmet arra, hogy az egyedi fűtéssel rendelkező lakók a fizetendő átalányból valóban megkapták a rezsicsökkentést, ám amikor a gázórák tényleges leolvasására mostanában sor került, jóval többet kellett fizetniük, mint az eddig megkapott rezsicsökkentés összege. De ez természetes is, bárki ki tudja számolni: ha megnövekszik a fogyasztás, az olcsóbb gáz is összességében többe kerül.
A lakásszövetkezet érintett lakóinak október végén tartottak egy tájékoztatót, ahol nagyjából az eddig leírtakat lehetett megismerni, magyarázó ábrákkal és diagramokkal kiegészítve. Az eseményen nagyjából negyvenen vettek részt, és úgy tűnt, hogy meg is értették az elhangzottakat. 
     A téli fűtési időszakra vonatkozó sárga csekkeket szintén a lakókkal egyeztetve állítja ki a szövetkezet. A többség úgy döntött, hogy maradjon változatlan a befizetendő összeg a következő hat hónapban, három házban viszont azt kérték, hogy csak három havi csekket bocsássanak ki, és utána majd meglátják, hogyan állnak a költségekkel. Miután a rezsicsökkentés novembertől tovább folytatódik, az ügyvezető nem tartja kizártnak, hogy a központilag fűtött épületeknél a befizetendő fűtés-melegvíz díját valóban csökkenteni lehessen.

Polgármesteri felajánlás

     Kovács Péter polgármester egy nyilvános fórumon azzal vádolta meg a lakásszövetkezeti vezetést, hogy mintegy elsikkasztják a rezsicsökkentést, és a lakóknak járó összeget a saját hasznukra költik. A riport elkészülte után tájékoztattuk a polgármester urat, hogy a szövetkezeti vezetés álláspontja szerint ez a dolog egyáltalán nem így van, és teljesen objektív okok miatt nem csökkent még eddig a rezsi a lakótelep központi fűtéses házaiban.
Kovács Péter polgármester a vita eldöntésére egy igen nagylelkű ajánlatot tett: az önkormányzat saját költségén biztosít egy független könyvvizsgálót, aki aprólékosan átnézi a szövetkezeti könyvelést, az egyéb elszámolásokat, és objektív módszerekkel megállapítja, hogy a kérdésben kinek van igaza.
     Ez igen megnyugtató lehet a Centenáriumi lakótelep érintett lakóközösségének is, akiknek hangulatát a szövetkezeti ellenzék állandó izgatása borzolja. A lakótelepen lakók egyúttal a polgármester választói is, akik felé az önkormányzat bizonyos felelőséggel tartozik. Tehát érdeklődéssel várjuk a szövetkezeti vezetés válaszát. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez