Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603427
   « Vissza

Átverte a kivitelező a vak zenészt

 « Cikkek és hírek 
2013. október 18.
 

                                               kepfile

     Jánoki Márióról már nem először számolunk be, hisz a tehetséges vak zongorista gyakran szolgáltat okot arra, hogy foglalkozzunk vele. Talán sokan emlékeznek még, hogy októberben egy segélykoncertet szerveztek az Erzsébetligeti Színházban, melynek célja a nehéz körülmények között élő Jánoki Márió megsegítése volt. A jótékonysági rendezvény azonban nem érte el célját, a kevés néző miatt inkább veszteséges, mint nyereséges volt.
     Szerencsére azonban az akkor írt első cikkünkre sokan reagáltak. Többek között egy kerületi vállalkozó is, aki felkereste a családot, megnézte, milyen körülmények között élnek, majd karácsonyi ajándékképpen kicserélte a pici házikó korhadt bejárati ajtaját és a mellette levő ugyancsak huzatos ablakot. De nemcsak ő, hanem mások is jelentkeztek. Ki élelmiszerrel, ki egy használt hűtőszekrénnyel vagy más bútorokkal szeretett volna segíteni a családnak. Ők természetesen minden ajándéknak nagyon örültek – egyedül a bútort nem tudták elfogadni, hisz olyan pici házban élnek, ahova már egy cipőkanalat sem lehetne betenni –, de sajnos a felajánlások nem sokat javítottak az életkörülményeiken.
     A pici házikó továbbra is vizes, dohos, penészes és huzatos maradt. A téli időszakban állandóan maximumon kellett fűteni, ami a szűkös családi költségvetést rendkívüli módon megterhelte. De ennél is nagyobb problémát jelentett, hogy a pici helyiségekben a kétfős család – Márió és az édesanyja – is csak nehezen fértek el. A vak zongorista szobája például egy olyan mellékhelyiségben lett kialakítva, ahol gázóra volt, mellyel köztudottan nem lehet egy légtérben életvitelszerűen tartózkodni. Ilyen körülmények között az az út, melyen szerettek volna elindulni, járhatatlannak tűnt. Márió ugyanis rendkívüli zenei tehetség, olyan, akire már sokan felfigyeltek. Kiválóan énekel, és gyönyörűen zongorázik. Játszik klasszikusokat és modern zenét is, és olyan nehéz műfajban is otthon érzi magát, mint a jazz.

       kepfile

     És akkor nézzük az aktualitásokat, mely miatt Márió ismét újságtéma lett. Egyrészt egy jó hírről szeretnénk beszámolni, hisz a rákosszentmihályi fiatalember megtette az első lépéseket a világhír felé. A nyár folyamán Maros Bango szlovák vak művész jóvoltából Pozsonyban és Prágában koncertezett. Márió mindkét országban nagy sikert aratott, sőt Brüsszelbe is meghívták őt, ahol majd ádvent idején fog szerepelni. A szentmihályi énekes legutóbb szeptember 21-én a Hilton Szállóban, a Máltai Lovagrend jótékonysági estjén lépett fel, de az év nagy eseménye még csak ezután fog következni. November 16-22. között ugyanis Krakkóban egy nagyszabású zenei gálát rendeznek majd kimondottan vak tehetségek számára, melyen Márió is fel fog lépni. Méghozzá egy olyan dallal, melynek a szövegét Bródy János, a zenéjét pedig Benkő László írja. Amennyiben Máriónak sikerülne a nagy álma, és a több mint tíz ország versenyében az élen végezne, akkor biztos, hogy sorban állnának majd érte a menedzserirodák.
    Addig azonban van még egy másik dolog, mellyel mindenképpen meg kell birkóznia. A rendkívül nehéz körülmények között élő család ugyanis ebben az évben egy komoly anyagi segítséget kapott, melyből végre nekiállhattak kibővíteni és egy kicsit felújítani a szentmihályi házukat. Az édesanya annak rendje módja szerint feladott egy internetes hirdetést, melyre jelentkezett is egy vállalkozó. A referenciái jónak tűntek, s mivel vállalta, hogy a család rendelkezésére álló nagyjából 3,2 millió forintból kihozza a munkát, a felek szerződést kötöttek egymással. Július 17-én, a dokumentumok aláírását követően az édesanya 1.570.000 Ft-ot át is adott a kivitelezőnek, aki a következő napokban látványosan nekilátott a munkának. Az elején még mindennap, és 4-5 emberrel végeztette a munkát, majd a látogatásai és az embereinek a létszáma is ritkulni kezdtek. Augusztus 6-án újból pénzt kért a családtól, ezúttal 700.000 Ft-ot kapott melyért cserébe azt ígérte, hogy kulcsra készen fogja átadni nekik a házat.
    Szeptember végén – mikor ez a cikk készült – még ott tartottunk, hogy az említett vállalkozó a régi, használhatatlan melléképület helyén felhúzott egy szobát, a ház tetején kicserélte a cserepeket, és a kertben kiásott egy másfél méter mély és húsz méter hosszúságú gödröt a szennyvízcsatornának. Ennél tovább viszont nem jutott, sőt közölte a családdal, hogy ő ennyi pénzből már nem is fogja megcsinálni, keressenek helyette egy másik „balekot”. Az édesanya kétségbe esve hívott bennünket, és szinte sírva panaszolta, hogy a vak fiával úgy kell naponta araszolgatnia a kiásott gödör mellett. A kertet beborítják a lomok, az új szárny pedig ott áll bevakolatlanul, arról nem is beszélve, hogy az augusztusi nagy esők alámosták a házat, ezért saját pénzből még ereszcsatornát vettek, amit a vállalkozó hosszas könyörgésre utoljára még felszerelt a tetőre. Hát így állnak most, egyelőre se pénz, se felújított lakás. Azóta pedig már az is kiderült, hogy, amit a vállalkozó felépített, az sem jó, ezért mindent le kell majd bontani, és szinte nulláról kell kezdeni a felújítást.

     Márióék már voltak jogi tanácsadónál, aki a peres utat javasolta nekik, ám jelenleg ez sem segít rajtuk, a házuk ugyanis egyelőre lakhatatlan. Ha Márió nem vak lenne, és nem lenne ekkora tehetség, akkor sem érdemelné meg, hogy ilyen körülmények között nyomorogjon. A tehetséges vak zongorista fiú esetében azonban egy olyan érték került veszélybe, amit vétek lenne ily módon elherdálni. Ezért kérjük, ha olvasóink között akad szabad kapacitással rendelkező kőműves, burkoló, festő vagy villanyszerelő, az kérjük, jelentkezzen, hogy Máriónak és az édesanyjának még a tél előtt normalizálni tudjuk az életkörülményeit. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez