Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602774
   « Vissza

Csalások az Interneten..

 « Cikkek és hírek 
2013. október 18.
 

Ajánlom ezt azoknak is akinek nem kedvence a számtech rovat az újságban – érdekes és hasznos információkat adhat ez az írás.

kepfile

     Egy személyes történettel kezdeném: A minap meghirdettem a lakásomat az interneten és a nagyobb siker érdekében bejelöltem, hogy külföldiek is megtekinthetik a hirdetésem. Teltek a napok és jelentkezett (néhány ingatlanirodán kívül) egy nagyon szimpatikus szír orvos. Hosszú levélben taglalta, hogy érdekli a lakás, menekülne háborús országából. Nagyon megörültem, hiszen számomra kedvező áron hirdettem meg a lakást, amiből alkudni nem akart.
     Válaszlevelemben meg is kérdeztem, hogy milyen formában tudná lefoglalni az ingatlant. Erre Ő gyorsan és részletesen leírta, hogy nagyon sok pénze van, amit Európába szeretne kimenekíteni, így arra kér engem, hogy mindenképpen tartsam fent a lakást neki és még néhány szívhez szóló történettel egészítette ki a levelét. Feleségemmel tanakodni kezdtünk, hogy jó is volna ez így, de túl szépen hangzik és hát azt sem tudjuk ki is ez az ember valójában. Így levélben arra kértük, hogy a személyes okmányainak másolatát küldje meg számunkra.         Válaszában nem küldte el az igazolványát, csak azt tudtuk meg hogy ő egy nagyon gazdag  orvos és mindenképp szüksége van a lakásra, elmagyarázta milyen módon kapnánk meg előre a teljes összeget, de ehhez kéri a nevemet, címemet, a személyi igazolványom másolatát és még pár személyes adatot.

     Nem értettük... de az internet adta lehetőségek segítségével utána kerestünk a fórumokon, hogy ilyenkor mi is a teendő. Érdekes eredményre jutottunk. Ezzel a módszerrel, hogy ha valaki szívhez szóló levélben azonnali üzlet reményében, tőlünk ilyen személyes adatokat kicsal, az azonnal felhasználhatja azokat. Bankkártyaszámunkat és annak egyéb adatait ha kiadjuk, csúnyán pórul járhatunk... nem csak a pénzünket vehetik el, autót bérelhetnek vele, számos internetes vásárlást bonyolíthatnak, további csalásokat követhetnek el a nevünkben, amihez ezek az általunk jóhiszeműen megadott adatok szükségesek csak...

     Persze nem csak lakás eladásoknál fordulnak elő ilyen csalások Egy ismerősömmel (ügyfelemmel) történt az eset, hogy már régóta szeretett volna venni egy jó fényképezőgépet, csakhogy a kedvenc típusa nagyon drága volt. Gondolta, hogy körbenéz a Net-en. Beütötte a keresőbe az adott típust és lássanak csodát megtalálta az egyik legnagyobb magyar kereskedő oldalon nagyjából fél áron. Ott felvette a kapcsolatot a hirdetővel, aki azonnal válaszolt is (ugyan furcsa magyarsággal) és az összeg átutalására biztatta őt. Persze nehogy lemaradjon az utolsó darab bontatlan termékről, az összeget pillanatokon belül át is utalta... gondolom a folytatást kitalálták... se pénz, se fényképezőgép, csak az álom maradt.
     A számítástechnika és az internet adta lehetőségek kifogyhatatlanok, sajnos a csalók számára is. Legyünk körültekintőek és bátran kérjünk ilyenkor tanácsot akár egy internetes fórumon, akár szakemberektől is.

      A következő számban is egy érdekes cikkel fogunk jelentkezni.
      Forduljon hozzánk bizalommal bármilyen számítógépes kérdéssel kapcsolatban:

Takács Zoltán  – TZteam Kft.

kepfile


TZteam, 1161 Bp. Rákóczi út 48. • Tel/fax: 406-4444, 30/989-2093
E-mail: sales@tzteam.hu • Web.: www.tzteam.hu • H-P 9-18, Szo 9-13-ig

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez