Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28772388
   « Vissza

3. Kertvárosi Babahordozó Hét – nagy sikerrel

 « Portaszolgálat 
2013. október 18.
 

kepfile


     Kerületünkben a Kertvárosi Babahordozó Hét idén október 9-11. között került megrendezésre. A kezdeményezés Amerikából indult évekkel ezelőtt, ezen a héten ebbe a rendezvénysorozatba bárki bekapcsolódhat a világon. A Kertvárosban, az Erzsébet-ligeti Színház Harmónia termében már harmadik éve rendezik meg a mamák és babák – sőt, egyre több papa– körében egyre népszerűbbé vált eseményt. Az elvárás a rendezvénnyel szemben, hogy nonprofit legyen, valamint a babahordozást és a „válaszkész babagondozást” kell, hogy támogassa.
     Ez utóbbiról Szabó Patrícia, aki évek óta szervezője a Hétnek, kérdésemre elmondja, hogy a régi szemlélettel ellentétben, amikor a babákat menetrendszerűen 4 óránként kellett szoptatni, a válaszkész babagondozás a baba igényeihez igazodik – természetesen az anyuka igényeivel is egyeztetve. Része ennek a mentalitásnak a „poroszos ridegtartással” ellentétben a testközelség is, amelynek része a babahordozás népszerűsítése is – az érdeklődő szülők hordozóeszköz bemutató és tanácsadás keretében kaphattak tájékoztatást és segítséget (Szabó Vera tanácsadó). Patrícia –aki maga is háromgyermekes anyuka – fontosnak tartja még a „művi” dolgok kerülését, ezért is tartottak előadást többek között a válaszkész babagondozás keretén belül az igény szerinti szoptatásról és tréning nélküli altatásról, melyben Toma Ildikó szakértő tanácsadó volt az érdeklődők segítségére. A teljesség igénye nélkül volt előadás a szülés utáni depresszióról (dr. Erős Erika pszichiáter), a természetes immunerősítésről (Mádai Andrea természetgyógyász), a gyermekeket érő gyakori sérülésekről és ellátásukról (XVI. kerületi Védőnői Szolgálat), a kisgyermekek egészséges fejlődéséről és a korai prevenció, mozgásfejlesztés jelentőségéről (Horváth-Szinnyai Bori gyógypedagógus, mozgásterapeuta), az erőszakmentes kommunikációról a kisgyermekes hétköznapokban (Szentpéteri Julianna EMK tréner, mediátor) és még sok minden másról… A kicsik részére a játszósarok egész nap rendelkezésre állt, hogy a szülők közben viszonylag nyugodtan hallgathassák az érdekes előadásokat. De volt például Baba-mama jóga, ahol a mamák megtanulhatták többek között a babamasszázs fogásait – láthatóan nagy sikerrel, a babák igencsak élvezték a gyengéd törődést (képünkön). Ám nem csak a babák kaptak finom masszázst, Keller Tamás masszőr több alkalommal is gyors segítséget nyújtott az anyukák nyak-, váll- és hátfájása ellen. Mindig akadt segítőkész felnőtt, aki lefoglalta ezalatt a kicsiket – Patrícia is egy ideig kölcsön-babával sétálgatott, hogy a mama addig nyugodtan lazulhasson.
     A rendezvény záróakkordjaként Kovács Péter polgármester levezetésével tombolasorsolás volt, ahol „tücsköt-bogarat”, nagyon sokféle ajándékot és szolgáltatást lehetett nyerni a rendezvény támogatóinak felajánlásaiból. A több száz érdeklődőt megmozgató rendezvény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, vannak, akik évről évre újabb babával érkeznek.
     A Kertvárosi Babahordozó Hétnek ugyan vége, de az élet nem áll meg, a Ligeti Babaklub (LiBa) kéthetente szerdánként délelőtt várja a szülőket a babájukkal együtt, ahol minden alkalommal valami érdekes előadást hallhatnak egy adott témában, akár egy szakértő tolmácsolásában, vagy egymás között beszélik meg az adott kérdéskört. Jó, hogy a szülők sorstársakra találhatnak, és rájöhetnek, hogy másnak is vannak hasonló problémái, amire együtt, egymásnak is segítve keresnek megnyugtató megoldást.

                                                                                                                              Szőke Kati

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez