Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599879
   « Vissza

Cinkotai tuskirálynő

 « Cikkek és hírek 
2013. október 18.
 

Legnagyob bánata, hogy nem sikerült kijutni az olimpiára

                                           kepfile

    Barka Emese számára minden úgy történt ebben az esztendőben, ahogy azt előre elképzelte. A 2013-as esztendőnek úgy indult neki, hogy az év két fő eseményén, a Tbilisziben rendezett Európa-bajnokságon és a budapesti világbajnokságon is a lehető legjobb eredményt szeretné majd elérni. A tisztes helytállás pedig mindkét világversenyen egy-egy bronzéremre volt elegendő. S csak hogy három legyen a magyar igazság, Emese nyáron még a kazanyi főiskolás világbajnokságon is szőnyegre lépett, ahol szintén bronzérmes lett.
     – Nagyon mélyről jöttem vissza, és ebben nagy szerepe volt az edzőmnek, Giampiccolo Diletta-nak is, aki rengeteget segített nekem, hogy utolérjem régi önmagamat – mondta Emese néhány nappal a budapesti világbajnokság után.

     S hogy miért kellett visszaküzdenie magát? 2009-ben a junior világbajnokságon éppen a bronzéremért birkózott, és nyerő pozícióban volt, amikor csúnyán megsérült a válla, így fel kellett adnia a mérkőzést. A sérülésnek aztán egy műtét és egy rendkívül hosszadalmas rehabilitáció lett a következménye. Emese emiatt handicap-pel indult az olimpiai kvalifikáciért folyó harcban is, és hiába küzdött derekasan, végül lemaradt a londoni játékokról.
    – Szerencsére olyan a mentalitásom, hogy soha semmikor nem adom fel a küzdelmet. Ilyen vagyok a sportban, a tanulásban és ilyen vagyok az életben is.
    Ez a küzdeni akarás átsegítette őt a holtponton, aminek idén már meg is látszott az eredménye. Már a januári és a februári felkészülési versenyeken is jól ment neki a birkózás, amit márciusban, Tbilisziben a már említett EB-bronzérem követett. Érdekességképpen a grúz fővárosban ugyanaz a svéd Sofia Mattson győzte le, aki a budapesti vébén is megállította őt.
   – Ebből is látszik, hogy még sok feladatom van. Többek között még a svéd lány ellenszerét is ki kell dolgoznom. Pontosan ezért edzem naponta több órát.
    Emese nem tagadta, élete egyik legfájóbb eseménye volt, hogy nem sikerült kivívnia az olimpiai részvételt. Ezért már most minden idegszálával Rióra összpontosít, és a 2016-os olimpiai részvételnek szentel alá mindent. A sok világverseny mellett még a Testnevelési Egyetemen is sikeresen államvizsgázott, ám egyelőre nem foglalkozik a civil élettel, hanem reggeltől estig csak birkózik.

     S hogy miképpen lesz egy ifjú, csinos lányból birkózó? Barka Emese 2000-ben az öccsét kísérte le a Vasas SC termébe. Elmondása szerint azonnal megragadta őt a birkózás hangulata. Ezt csak tetézte, hogy Gáspár Ferenc edző az érdeklődését látva személyesen hívta meg őt egy edzésre. Az öcs azóta már abbahagyta a birkózást, ugyanakkor Emese egyre jobb eredményekkel hívta fel magára a figyelmet. 2008. óta például veretlen az országos bajnokságon, több korosztályban nyert már Európa- vagy világbajnoki bronzérmet, 2008-ban pedig ezüstérmes volt a junior EB-n. 2006-ban elindult a hazai rendezésű Szumó EB-n is, ahol a súlycsoportjában ezüstérmes volt. A magyar birkózósportban példa nélküli, hogy egy sportoló egy esztendőn belül három világversenyen is érmet szerezzen. Ez a siker 2013-tól Barka Emese nevéhez fűződik. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez