Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664452
   « Vissza

Sztárvendégek az olimpiai kör rendezvényén

 « Portaszolgálat 
2013. szeptember 19.
 

kepfile

    Kovács Péter legendás képességű kézilabdázó, Mocsai Lajos mesteredző és Riersch Tamás moderátor

    „Lesz elég közönség?” – kérdezte ifjabb Varjú Vilmos egykori válogatott kézilabdázó szeptember 12-én délután, fél órával az édesapjáról, az olimpiai bronzérmes súlylökőről elnevezett olimpiai baráti kör rendezvénye előtt. A kérdés jogos volt, hisz Vili érkezésekor még csak hárman tartózkodtak a Corvin Művelődési Ház kamaratermében.
    Aznap az est vendégei pedig Vili barátai, Mocsai Lajos mesteredző, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Kovács Péter, az elmúlt évszázad kézilabdázója voltak. Aztán az egyik pillanatról a másikra özönleni kezdtek a nézők. Köszönhetően a közeli Corvin Mátyás Gimnáziumnak, mely több osztályát is elhozta az eseményre. A mátyásföldi iskolában nagy hagyományai vannak a kézilabdának, hisz a testnevelés órákat éveken át az a Tóth Harsányi Borbála tartotta, aki tagja volt az 1976-os magyar női kézilabda-válogatottnak, és aki a montreali olimpián a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

kepfile

     Egyszóval szeptember 12-én a corvinos diákok zsúfolásig megtöltötték a kamaratermet, sőt egy részük a terem előterét is, így a rendezvényre érkező szokásos nézőközönség – a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör tagjai –, illetve az érdeklődők már nem találtak ülőhelyet maguknak. A baráti kör rendezvényei nem ennyi néző előtt szoktak zajlani, de ezúttal Mocsai Lajos és Kovács Péter személye az átlagnál is több nézőt vonzott, a magyar kézilabdasport két kiemelkedő alakja pedig az est folyamán meg is „felelt” az elvárásoknak. Az este természetesen a hazai kézilabdázás helyzetéről szólt, azon belül azonban számos érdekes témáról is szó esett. Többek között a szeptemberben indult balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiáról is, melynek ötletgazdája, kidolgozója és főigazgatója Mocsai Lajos, az egyik edzője pedig Kovács Péter, így mindketten első kézből tudtak tájékoztatást adni az akadémia felépítéséről, működéséről és a várható eredményeiről is.
     A két vendég pályafutása számtalanszor találkozott, így érdekes volt két szemszögből meghallgatni az 1982-es elsöprő magyar BEK-diadal történetét, amikor 24 órán belül Kovács Péter játékosként a Budapesti Honvédot, Mocsai Lajos pedig ifjú edzőként a Vasas SC női csapatát kupagyőzelemre vezette.
     De közösen voltak főszereplői az 1986-os svájci férfi kézilabda-világbajnokságnak is, ahol a magyar válogatott bravúrok sorozatát végrehajtva egészen a döntőig menetelt, és a fináléban is csak két góllal maradt alul a világsztárok sorát felvonultató jugoszlávokkal szemben. Kovács Péter azon a döntőn törött kézzel szerepelt. Pályafutásukban közös pont volt a világ legerősebb bajnoksága, a Bundesliga is, ahol Kovács Péter játékosként, Mocsai Lajos pedig edzőként sok évet töltött el. A közel másfélórás beszélgetés során néhány rizikós témáról is szó esett. Többek között arról, hogy mi történhetett a Sydney-i olimpia női döntőjének utolsó negyedórájában, amikor hatgólos magyar vezetést engedtünk ki a kezünkből, és veszítettük el a dánok elleni finálét. Vagy említhetnénk a tavalyi londoni olimpiát, ahol a negyeddöntőben az addig hibátlan izlandiakkal kellett játszanunk, és tíz másodperccel a vége előtt, egy gólos izlandi vezetésnél még büntetőt is dobhatott az ellenfél. A mérkőzést azonban mégis mi nyertük, és jutottunk a legjobb négy közé. A két csapatnak – a 2000-es nőinek és a 2012-es férfinek – történetesen egyaránt Mocsai Lajos volt a szövetségi kapitánya. A kiváló szakember megrázó őszinteséggel beszélt pályafutása legkegyetlenebb pillanatairól, a Cosma-gyilkosságról, melyet ő előző éjjel megálmodott, s mely esemény nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közvéleményt is megdöbbentette. Az általa irányított veszprémi kézilabda-csapat egyébként Cosma temetésének másnapján hazai pályán Bajnokok Ligája mérkőzést nyert a spanyol Leon ellen. És napjaink sztárjátékosának, Nagy Lászlónak a hazahozatala is felmerült, mely szintén köthető Mocsai Lajoshoz, és amely esemény a magyar sportdiplomácia egyik legnagyobb sikereként könyvelhető el.
      A szeptember 12-i sportfórumon Kovács Péter jövőjéről is szó volt, akinek a szövetségi kapitányi ténykedését a nemrég lezajlott magyarországi U19-es világbajnokság után a magyar csapat gyengébb (10. helyezése) eredménye miatt Vetési Iván szövetségi elnök levélben felfüggesztette, és, akinek emiatt bizonytalanná vált a Nemzeti Kézilabda Akadémiánál betöltött szerepe. Az edzősködésnek ugyanis feltétele, hogy valamelyik válogatottnál is dolgozzon a szakember. Mocsai Lajos azonban megerősítette, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az általa nagyon tisztelt és jó szakembernek tartott Kovács Péter a jövőben is fontos szerepet kapjon a sportágban. 

         kepfile

      A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör őszi sorozatának első állomását mindenképpen sikeresnek nevezhetjük. De várhatóan hasonlóan nagy érdeklődés mellett fognak zajlani a további események is: október 3-án ugyanis az olimpiai bronzérmes, profi világbajnok ökölvívó, Erdei Zsolt (Madár) lesz a vendég, míg november 7-én a háromszoros olimpiai bajnok sikerkapitány, Kemény Dénes és az elképzelések szerint néhány nagy bajnok tanítványa látogat majd a kerületbe. (A két esemény helyszíne várhatóan szintén a Corvin Művelődési Ház lesz.) R.T.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez