Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603606
   « Vissza

Egy sashalmi sportoló kálváriája

 « Cikkek és hírek 
2013. július 18.
 

kepfile


      Bevallom őszintén, addig nem igazán tudtam, mi fán terem a psoriartica arthritis (pikkelysömör által okozott sokízületi gyulladás), amíg nem találkoztam Bencze János sashalmi sportolóval. A 2012-ben az Év Parakenusa címmel kitüntetett sportember egy 1994-es vízisíbaleset – és egy korábbi pikkelysömör – következményeként lett beteg, amely addigi pályafutását, sőt az egész életét derékba törte.
     – Nehéz visszagondolni arra az időszakra, mert nagyon magam alatt voltam – mesélte Bencze János. – Korábban aktív sportolóként kajakoztam, majd fekvenyomásban és szkanderben jeleskedtem, gondolhatja, mit jelentett számomra az a tény, hogy gyakorlatilag lebénultam. A baleset következtében nagyon súlyosan megsérült a bal lábam, a bal térdem, a jobb könyököm és a 4-es nyaki csigolyám is. Megműtöttek, de nemhogy javult volna, hanem i inkább rosszabbodott az állapotom.
     Bencze János számára az elkövetkezendő évek az útkereséssel teltek. Megpróbált abból a kátyúból kiemelkedni, melybe a sérülés révén került. És ebben pedig csak a családja segítségére támaszkodhatott. Műtét műtétet követett, miközben sorra járta a kórházakat a SOTE-tól kezdve az Uzsokin és a Sportkórházon keresztül egészen a Budai Irgalmasrendi kórházig. Ez utóbbi helyen találkozott dr. Koó Éva reumatológussal, aki diagnosztizálta nála a psoriartica arthritist. Mint kiderült, egy korábbi pikkelysömör eredményeképpen alakult ki nála ez az ízületi betegség.
     – Az orvosok elmondták, hogy a betegség nem halálos kimenetelű, ugyanakkor számítanom kell arra, hogy az összes ízületemre átterjed majd, mely legvégül egy valódi bénuláshoz vezethet. Ezt a folyamatot pedig csak gyorsítja, ha tovább sportolok.
     Bencze János sokáig viaskodott azzal a problémával, hogy betegként élje-e az életét, vagy próbáljon meg harcolni ellene. Először 1997 nyarán ült be egy kajakba, s bár az ízületi problémák miatt az evezőt is csak nehezen tudta megfogni, azért szép lassan visszaszokott a lapátoláshoz. Ebben az öt évben azonban egy másik sportág is megjelent az életében: az asztalitenisz, mely új dimenziókat nyitott meg előtte.
     – 2003-ban a magyar bajnokságon a döntőben 2-0-s vezetésről, illetve a döntő játszmában 10-8-as előnyről kaptam ki. Ezzel gyakorlatilag elveszítettem annak a lehetőségét, hogy részt vehessek az athéni paralimpián, pedig én már gyerekkorom óta olimpiai bajnoknak készültem. Ez olyannyira elkeserített, hogy fogtam, bevágtam a táskámba az ütőmet, amit azóta sem vettem ki onnan. Igaz, ez a táska mindig ott van velem az autómba, mintha csak arra várna, hogy bármikor kéznél legyen.
     Bencze János addig inkább hobbiszinten kajakozott, 2003-tól azonban már komolyan is versenyezni kezdett. Elindult az épek és a mastersek között is. Felnőtt országos bajnokságon néhány számban döntőbe is jutott, sőt 2007-ben a felnőtt Budapest-bajnokságon egy négyes tagjaként a dobogó legmagasabb fokára is felállhatott. Ebben az időben azonban a betegsége miatt olyan erős fájdalmai voltak, hogy ismét kénytelen volt abbahagyni a sportolást. Ekkor alapította saját klubját, a Delta Szabadidő és Versenysport Egyesületet, melyben az első tanítványai a fiatalabb kajakos társai voltak. Ma már ez az egyesület a kajak-kenun kívül szkander, asztalitenisz, erőemelő, díjlovagló és ökölvívó szakosztállyal is rendelkezik. Körülbelül 20 főre tehető a versenyzők, és 30-ra a szabadidős sportolók száma. Ennek az egyesületnek az égisze alatt működteti immár nyolcadik éve a Delta Fitnesst a Béla utcai régi gyárépületben, ahol időnként neves sportolók, mint Nagy Csonttörő János vagy Karacs Attila is megfordulnak.
Bencze János álmai megvalósításához 2011-ben egy újabb, vélhetően utolsó lökést kapott. Ekkor ugyanis megtudta, hogy kajak bekerült a paralimpia programjába. A sportág 2016-ban Rióban fog debütálni. Ennek hatására ismét evezőt ragadott, és hajóba ült. A tavalyi évben újoncként 3. lett a zágrábi Európa-bajnokságon és a poznani világbajnokságon is. Mivel a magyar parakenusok közül egyedül ő tudott érmet szerezni világversenyen, a tavalyi évben rögtön el is nyerte az Év Parakenusa címet.
     – Az 1-10-ig tartó skálán én a 6-os kategóriában versenyzek. Ez az állók közül a legrosszabb (az 5-ös már tolókocsiban ül), de ebben is nagyok az eltérések. A két legnagyobb riválisom, egy osztrák és egy lengyel versenyző ugyanis nem rendelkezik felső végtagi problémával. Ennek ellenére a lengyel belátható távolságban van, ezért az a célom, hogy őt minél előbb beérjem.
     Erre a közelmúltban megrendezett zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon nyílt lehetősége, ám az előzés ezúttal még nem sikerült. János tehát ismét a harmadik helyen végzett, de ezúttal már neki is egyéni csúcsot kellett ahhoz mennie, hogy újból dobogóra állhasson.
A sashalmi sportember számára nagyon hosszú, és rögös út vezet majd Rióig. Egyrészt, mert nem tudni, hogy a betegsége miként reagál majd az újabb kihívásra. Másrészt, mert az a hír, hogy kajak paralimpiai sportág lett, felrázta a mezőnyt. Az elkövetkezendő években megnő majd a versenyeken való résztvevők száma, így Jánosnak is egyre nagyobb konkurenciával kell majd megküzdenie. Ő azonban annak ellenére, hogy 2016-ban már 49 éves lesz, tartani akarja magát ahhoz az instrukcióhoz, melyet gyerekkorában mindig a bérletébe csúsztatva hordott: „Olimpiai bajnok akarok lenni!” (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez