Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774710
   « Vissza

Ötkarikás segítség az olimpiai iskolának

 « Portaszolgálat 
2013. április 18.
 

    kepfile                  


     Miért is jó olimpiai iskolának lenni? Egyrészt, mert egy olyan szűk közösséghez tartozhat az adott intézmény, mely egy nemes cél, az olimpiai eszme terjesztése mellett kötelezte el magát. Ennek persze gyakorlati eredményei is vannak, hisz egy Hajós Alfrédról, Csanádi Árpádról, vagy mondjuk, dr. Mező Ferencről elnevezett iskolába a nagy olimpiai bajnokok is szívesebben ellátogatnak. Az országban jelenleg 25 olimpiai iskolát tartanak számon. Nagy büszkeségünkre ebből kettő a XVI. kerületben (négy pedig Zuglóban) található. A sashalmi Lemhényi Dezső- és a rákosszentmihályi Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában egyaránt nagy hangsúlyt helyeznek az ötkarikás szellemiség ápolására. Mindkét iskolában rendszeresen megemlékeznek a névadóról, a diákok pedig rendre részt vesznek az olimpiai iskolák sportversenyein is.
     A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola már csak a neve miatt is unikumnak számít az ötkarikás intézmények körében. Ez ugyanis az egyetlen olyan iskola az olimpiai intézmények között, mely nem egy nagy bajnok vagy sportvezető nevét viseli. Persze, a C-vitamin Nobel-díjas feltalálója miatt sem kell szégyenkezniük, hisz Szent-Györgyi Albertről köztudott volt, hogy maga is nagy sportrajongó volt.
    A szentmihályi iskola már hosszú ideje sportos iskolának számít. A korábbi igazgatója, Kovács Imre testnevelő tanárként a Holland Focisulinak, majd a jégkorongosztálynak a kezdeményezője volt. Az utódja, Tóth András sem áll messze a sporttól. A korábban vízilabdaedzőként is tevékenykedő pedagógus székfoglalóját követően azonnal kialakított egy Kertvárosi Olimpikonok Emlékcsarnokát a Csömöri úti iskola földszinti aulájában, majd a tornateremben több induló sportágnak, mint a birkózásnak, a taekwondonak, a vívásnak, a szumónak, a röplabdának és a cselgáncsnak is helyet adott.
    A legfontosabb lépés azonban az olimpiai iskolákhoz történő 2008-as csatlakozás volt. A szentmihályi iskola sportaktivitását bizonyítja, hogy az eredményességi rangsorban 2011-ben az ötödik legeredményesebb iskola volt. A 2012-es eredmények még nincsenek meg, de várhatóan az előző évben is az élmezőnyben végzett az intézmény.
     A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola a közelmúltban egy újabb szép sikert könyvelhetett el. Két nagyvállalat, a Procter & Gamble és a Drogerie Markt ugyanis egy program részeként támogatást ajánlott fel az olimpiai iskolák sportlétesítményeinek fejlesztésére. A Magyar Olimpiai Bizottság megbízásából a Magyar Olimpiai Akadémia értékelte a beérkezett pályázatokat, majd ez alapján öt pályázót kiválasztottak, és fejenként 1-1 millió Ft értékű fejlesztéssel jutalmaztak. Az öt nyertes közül három budapesti, kettő pedig vidéki volt, de ennél is jobb hír, hogy az egyik támogatott iskola a kertvárosi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola lett.
    – Minden pénz jól jön, ez azonban különösen nagy segítséget jelent – mondta Tóth András igazgató azt követően, hogy januárban átvette az 1 millió forintos támogatásról szóló emléklapot. – Nálunk ugyanis rendkívül kihasznált a két iskola (nagy- és kisiskola) tornaterme, amelyek emiatt nagyon gyorsan amortizálódnak. Amit tudtunk, már eddig is megtettünk, önerőből vagy önkormányzati segítséggel toldoztuk-foltoztuk a termeket, most azonban egy kicsit komolyabb felújításra is lehetőség nyílik.
     Mivel a tornatermi felújításokra az épületek tulajdonosa, a XVI. kerületi Önkormányzat is áldását adta, ezért márciusban megtörténhetett a felújítás. A munkálatok két hétvégét vettek csak igénybe, ezalatt azonban kifestették a termeket, és az oldalfalak is új, ütésálló burkolatot kaptak. A nagyiskola tornatermében felmerült, hogy a plafont is kifestenék, ami viszont nem jött volna ki az 1 millió forintból. A kerületi önkormányzat azonban 190 ezer forinttal megtoldotta a támogatást, így ez a probléma is megoldódott. (R. T.)


     A Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában komolyan veszik az olimpiai eszme terjesztését. Márciusban például az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és sokszoros Európa-bajnok magyar úszó, Cseh László volt az intézmény vendége, aki örömmel válaszolt a diákok kérdéseire, majd az olimpiai élménybeszámolóját követően türelmesen állta az autogramkérők rohamát is. Tóth András igazgató elmondta, hogy a jövőben rendszeresíteni kívánják az olimpikonok meghívását, akiket példaképül szeretnének állítani a diákság elé.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez