Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602507
   « Vissza

„Védelem – figyelmeztető lövés nélkül!”

 « Cikkek és hírek 
2013. március 21.
 

    Kiskorúak képviseletéről az ingatlanügyletekben. Napjainkban „slágertéma” az ingatlanok családon belüli ajándékozása, vagy a tulajdonjog ellenérték fejében történő átruházása, melyet nagy mértékben elősegít az a tény, hogy az Illetéktörvény illetékmentességet nyújt az egyenes ágú rokonok közötti ügyletekhez. Ez a kedvezmény korábban csak az ajándékozási szerződésekre vonatkozott, azonban 2013. január 1. napja óta már a visszterhes ügyletekre is kiterjed.
     Ezeknek az ügyleteknek sok esetben jogszerző szereplői kiskorú gyermekek. Tudni kell azonban, hogy ha a kiskorú gyermek tulajdonosa lesz az ingatlannak, akkor a nagykorúságáig gyámhivatali hozzájárulás nélkül azt értékesíteni nem lehet.
     Fontos információ az is, hogy amennyiben a közös szülői felügyeletet gyakorló szülők valamelyike, vagy akár együttesen szerződő félként szerepelnek a jogügyletben, úgy a szülők nem képviselhetik a gyermeket a szerződés során, ez esetben a gyermek lakhelye szerint illetékes gyámhivatalhoz kell fordulni eseti gondnok kirendelése érdekében.
     A haszonélvezeti joggal kapcsolatos legújabb földhivatali anomáliákról. Az ilyen jellegű szerződésekben sok esetben rendelkeznek úgy a Felek, hogy a haszonélvezeti jogukat fenntartják. A haszonélvezet (használat és hasznosítás joga) az ún. tulajdonosi triász (a tulajdon birtoklása, használata és hasznosítása) fontos tartalmi eleme. A „haszonélvezeti jog fenntartása” évtizedeken keresztül jogdogmatikailag és eddig jogtechnikailag is helyes és működőképes, a célt betölteni hivatott fordulat volt.
     A fővárosi földhivatalok azonban az elmúlt hetekben, ahogy az Ügyvédi Kamarai hírlevél fogalmaz: „figyelmeztető lövés nélkül”, egyszerűen bevezette azt a gyakorlatot, hogy az állagtulajdont elidegenítő személy fenti nyilatkozatán túl az állagtulajdon jogszerzőjének hozzájáruló nyilatkozatára is szükség van a haszonélvezeti jog bejegyzéséhez.
     Ez a logika álláspontom szerint helytelen, mivel ha valaki a saját tulajdonából korlátozott mértékű részt idegenít el, miközben a másik részét fenntartja magának, és a jogszerző ennek tudomásulvételével szerzi meg az ingatlant, úgy véleményem szerint ehhez további jognyilatkozatára nincs szükség. Sajnálatos, hogy a fővárosi földhivatalok, mely hivatalok egyébként a szerződéses rendelkezések regisztrálására szolgáló hatóságok – hirtelen, minden előzmény nélkül mostanság – másként látják ezt.  Az Ügyvédi Kamara már lépéseket tett a Földhivatal által gerjesztett új problémák tisztázása érdekében.

Az aktuális kérdéseket megosztotta Önökkel:

kepfile

Dr. Herman Edit, ügyvéd (Iroda: 1163 Budapest, Thököly út 88. Tel/Fax/üzenetrögzítő: 404-1790)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez