Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28771650
   « Vissza

A fő fejlesztési irány: közösségi terek létrehozása

 « Portaszolgálat 
2013. március 21.
 

Településfejlesztési fórumon mutatta be Csömör Nagyközség Önkormányzata idei költségvetését, illetve a 2013-2014. évi fejlesztési terveit az érdeklődőknek március 7-én.

kepfile

Csömör 3-as számú bekötőútját idén tavasszal adják át


     A gondos gazdálkodásnak köszönhetően idén több pénz jut fejlesztésekre
     Az önkormányzat 2013. évre tervezett bevétele összesen 1,5 milliárd forint, melyből közel 800 millió forint a helyi adókból és gépjárműadóból származik. Az önkormányzat biztonságos gazdálkodását mutatja, hogy mintegy 205 millió forint fejlesztési keretet takarított meg tavaly, így 2013-ban közel 450 millió forintból tervezhetik a községben zajló fejlesztéseket. Ez utóbbiból közel 100 millió Ft pályázaton nyert támogatás. Mindezen felül 1 milliárdos állami beruházásként tavasszal várhatóan befejeződik a Rét utcai (3-as) új, 2,3 kilométeres bekötő út az M0-s szervizútja felé.
   Év elején az állam hitelkonszolidációs tárgyalásokat folytatott a csömöri önkormányzattal is, melynek eredményeként a kormány által felajánlott 40%-os adósságátvállalás helyett 46%-ra sikerült az önkormányzatnak növelnie az állami vállalást. Ez az új megállapodási arány Csömörön már kompenzálja az önkormányzatokat általánosan érintő központi (gépjárműadó, személyi jövedelemadó) elvonásokat.
       Új települési alközpontok, közösségi terek létrehozása
Idén tavasszal a 3-as bekötőút átadásához kapcsolódóan körforgalom, gyalogjárda, kerékpárút, patakhíd, valamint fedett buszmegálló építése valósul meg. Ezenkívül a Laki sarkon játszóteret és közparkot is kialakítanak majd.
    Átépítik a Béke teret, amely a Hőstelep-Újtelep központja: gyalogátkelő-helyeket, új járdákat és parkolókat, fedett buszmegállót építenek, illetve a jövőben tervezik a tér parkosítását is, ám itt még megállapodás szükséges a tulajdonos Gödöllői Coop Zrt.-vel. Megépítik a gyalogjárdát és a kerékpár utat a Major úton az M0-s szervizútjáig. Fontos fejlesztések zajlanak tavasztól a Majorszegi ligetben: márciusban megkezdődött a Csömöri út építése, illetve fedett buszmegálló épül a Vilma utca Pest felé vezető oldalára, valamint játszótér és közösségi park kialakítását is tervezik a következő évben.
     A napokban kezdődött meg a katolikus templom előtti útszakasz felújítása, melynek során gyalogátkelő-helyet és járdát alakítanak ki, széles fekvőrendőrrel. A baptista imaház előtt is még idén megépítik a parkolót. Tavaly ősszel kezdődött meg, és idén tavasszal fejeződik be Csömör új sétáló- és pihenőhelyének kialakítása a Pataksétányon, ahol parkosítási munkálatokat végeznek a civil szervezetek bevonásával, továbbá a település sajátos gyalogútjának, az Ulicskának a rendezése is elkezdődik. A falu központi terén is lesznek fejlesztések, a Hősök terén zebrákkal és az útszint megemelésével teszik biztonságosabbá a közlekedést.
     Tovább folytatódik a járdák felújítása, a korábban megkezdett Széchenyi úti szakasz folytatását, illetve az Árpád utcai járda felújítását is tervezik. Forgalomtechnikai változások lesznek a Kistarcsai úton és az Erzsébet utcában, valamint még idén sor kerül az Árpád utca újraaszfaltozására, illetve az esővíz-elvezető árkok építésére.
     A település több intézményét is fejlesztik
    Nyár elején megkezdődik a Laki utcai óvoda bővítése európai uniós forrásból, amely ősztől plusz ötven kisgyermek számára biztosítja majd az óvodai elhelyezést, illetve kicserélik a Kacsóh Pongrác utcai óvoda nyílászáróit.  
    Társasági adós pályázatból 30 millió Ft-ért felújítják a térség legkorszerűbb sportcsarnokának küzdőterét, továbbá az öltözőhelyiségeket és tetőszigetelést. Ezenkívül sor kerül a művelődési ház  egy részének felújítására is több mint tíz millió forintból.

kepfile

                          A Majorszegi ligetben márciusban megkezdődött a Csömöri út építése
   

        A környezetvédelmi fejlesztések is kiemelt szerepet kapnak
       A környezetvédelmi, rekreációs fejlesztési tervek között kerékpárutak és turista útvonalak kialakítása mellett szerepel az erdő megújítása is, melynek során őshonos fafajokat telepítenek majd a Kálvária erdőben és egyéb önkormányzati területeken. Ugyanakkor még idén tervezik a szennyvíztisztító telep felújítását és bővítését, amely a horgásztó szabályos táplálását is lehetővé teszi.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez