Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662023
   « Vissza

Kertvárosi lett az idei év első babája

 « Cikkek és hírek 
2013. február 21.
 

kepfile

Üveges Anna Léna mamájával mátyásföldi
otthonukban


      Négyes ikrek már születtek a kerületben, de olyan még nem volt, hogy az év első babája is a miénk lett volna. Egészen 2013-ig, mert január 1-én éjfél után 2 perccel világra jött Üveges Anna Léna, Mátyásföld egyik legifjabb lakója, akiről kiderült, hogy nem csak a kerületben, hanem az országban is a leggyorsabb volt.
     Izgalmas és várakozással teli szilveszter elé nézett a mátyásföldi Üveges család. Az édesanya ugyan csak január 4-re volt kiírva, de tapasztalt szülők lévén pontosan tudták, hogy a terhesség ezen szakaszában már bármikor megindulhat a szülés. A család ennek megfelelően megtette a szükséges óvintézkedéseket, ha mégis menniük kellene, akkor majd a nagymama átjön a XVII. kerületből, hogy vigyázzon a két nagyobbik testvérre, a 11 esztendős Dalmára és a 3 éves Dórára. Az est nagy részében nem volt semmi probléma, ám 11 óra körül az édesanya erős fájásokat érzett.
    – Rögtön tudtam, hogy nem jósló fájásokról van szó, hisz a görcsök szabályosan 15, majd később 7 percenként ismétlődtek – idézte fel az idei szilveszterestét Malicsek Katalin, az édesanya. – Rögtön szóltunk a nagymamának, majd a mentőt meg sem várva, gyalog lebotorkáltam a negyedik emeletről, beültünk az autóba, és a párommal a Semmelweis Egyetem 1. számú Szülészeti és Nőgyó­gyá­szati Klinikájára siettünk.
     Szükség is volt a nagy sietségre, mert a fiatalasszony alig több mint egyórás vajúdást követően világra hozta harmadik gyermekét. A kis Anna 54 cm-rel és 3100 grammal született meg.
     – Azt már nem sokkal a szülés után jelezték nekünk, hogy a kórházban biztosan, de ebben a régióban is nagy valószínűséggel Anna volt 2013. első babája. Arról azonban, hogy országos szinten is ő volt az első, csak reggel értesültem.
     A hírről dr. Rigó János, az 1. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója személyesen tájékoztatta a kismamát, akitől azt kérte, hogy a fáradsága ellenére állja a média rohamát. Mint minden esztendőben a sajtó ezúttal is kíváncsian várta, hogy mely városban és kórházban születik majd az év első babája. Délelőtt aztán a különböző orgánumok egymásnak adták a kilincset a Baross utcai kórteremben, ahova Ókovács Szilveszter, az Operaház nemrégiben kinevezett igazgatója is ellátogatott. Az ország legpatinásabb zenei intézményének a vezetője ugyanis szeretné közelebb hozni az operát a magyar családokhoz, ennek érdekében 2013-tól minden esztendőben egy operaválogatást tartalmazó CD-vel kívánják megajándékozni az első újszülöttet is. Anna tehát születését követően nem sokkal Erkel Ferenc Hunyadi László és Bánk Bán című operájának, Kodály Zoltán Háry Jánosának és a Székelyfonójának, valamint Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiájának egy-egy részletével gazdagodott. A család azóta már többször is meghallgatta a CD-t, és azt mondták, hogy elégedettek a válogatással.
     Az év első babáját (a vidéken és a fővárosban) évtizedeken át az Állami Biztosító is támogatta. Az úgynevezett ÁB bébiknek ennek megfelelően akkoriban nagy hírértéke volt. 2000-ben aztán a biztosító jogutódja, az ÁB-Aegon úgy döntött, szakít a hagyományokkal. Utoljára még egy jelentős összegű kötvénnyel megajándékozták az új évezred első gyermekeit, azóta azonban már csak a kereskedelmi és közszolgálati média számol be az év első újszülötteiről. Mi azért legyünk rá büszkék, hogy 2013-ban egy mátyásföldi kislánynak volt a legsietősebb, akit majd nagyobb korában a barátai valószínűleg minden születésnapján zrikálni fognak emiatt, de, akitől már sosem lehet majd elvenni, hogy már élete első pillanataiban magára tudta irányítani a közfigyelmet. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez