Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657306
   « Vissza

Fűtés napraforgóhéjjal

 « Cikkek és hírek 
2013. február 21.
 

Egész télen napraforgóhéjjal fűtenek egy jókora családi házat egy aprítéktüzelésű kazán segítségével. Tudósítónk rövid cikkben foglalja össze egy Somogy megyei faluban szerzett tapasztalatait.

kepfile


    Vidéken találkoztunk először élőben egy igazi aprítéktüzelésű kazánnal. A tulajdonos már profi volt ebben a műfajban, mert korábbi kazánját cserélte a képen látható darabra, amelyet kiállítási tárgyként használt áron vásárolt meg egy lengyel cégtől. (A régebbi kazán nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azért kellett megszabadulnia tőle.)
     Az új kazán igen professzionális felépítésű, műszakilag kiforrott darab. Az oldalsó tartályba kell az apró szemű tüzelőanyagot beönteni, ebben karok kavarognak, melyek az aprítékot a tartály alján futó csiga garatjába seprik. A csigát egy szabályozható villanymotor hajtja meg, s általa az apríték egyenesen a tűztérbe jut.
     Az apríték eltüzelése egy meglepően apró helyen történik, az egész tán akkora, mint egy nagydarab ember egymás mellé tartott két lapát keze. Ez már bent van a tűztérben, ide hordja a csiga az aprítékot, s kisebb nyílásokon ide áramlik a ventillátor által befúvott levegő. Az égési folyamatot egy számítógép vezérli, mely figyeli a kazánvíz és az égéstér hőmérsékletét, és leszabályozza az égést, ha az túlzottan hevessé válik. A tartályt elég 2-3 naponta feltölteni, a kazán vezérlése éppoly egyszerű, mint egy gázkazáné.
     Nos, a kazán tulajdonosa – hogy a befektetése minél hamarább megtérüljön – a közeli szárítóüzemből ingyen megszerzett négy IFA-rakomány napraforgóhéjat. Ezt leborították neki az udvaron egy nagyobbacska fekete fóliára, lefedte egy másikkal, s ezzel az anyaggal töltötte fel az aprítéktüzelésű kazánját. Februárban jártunk ott, akkor még megvolt a napraforgóhéjnak legalább a fele, pedig a kazán egy igencsak méretes családi ház fűtéséről gondoskodott. Meg kell hagyni, hogy ez a fűtési megoldás igencsak takarékosnak mondható – az Agromashexpón kiállított (jóval kisebb tudású) aprítéktüzelésű kazánra akkora volt az érdeklődés, hogy szállítást már csak a nyárra vállalt a gyártó. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez