Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598299
   « Vissza

Vámos Tibor elbúcsúzott a játékvezetéstől

 « Cikkek és hírek 
2013. február 20.
 

Az elmúlt év végén, a labdarúgó NB I 17. fordulójában Vámos Tibor játékvezető-asszisztens két mérkőzésen is szerepet kapott. Előbb az MVM Paks – Lombard Pápa találkozón lengetett, majd a forduló utolsó mérkőzésén a rangadónak számító Videoton – Újpest találkozón segítette Kassai Viktor játékvezető munkáját. Ez utóbbi találkozó egyben a búcsúmérkőzése is volt, hisz a kiváló sportember 2012-ben töltötte be a 45. életévét, és a futballban a játékvezetők karrierje ilyenkor szokott befejeződni. A fehérvári találkozó egyébként egy kisebbfajta jubileum is volt, Vámos Tibor ugyanis 280 NB I-es találkozóval a háta mögött búcsúzott a játékvezetéstől.

kepfile

A legendás játékvezetői hármas


     A civilben a mátyásföldi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatójaként dolgozó játékvezető-asszisztens sportpályafutása közel húsz évvel ezelőtt kezdődött. 1983-tól végigjárta a bírói ranglétrát. Eleinte utánpótlás mérkőzéseken, majd alacsonyabb osztályú felnőtt találkozókon fújta a sípot. Ebben a miliőben bizony előfordult, hogy egy találkozóról rendőri segítséggel kellett menekülnie, ám a magyar fociközeg eme árnyékos oldala szerencsére nem törte meg lendületét. A katonaság után a Budapesti Labdarúgó Szövetség keretébe került, majd 1993-ban az országos utánpótlás bírói keretnek, két évvel később pedig az NB II-es felnőtt keretnek is a tagja lett.
     – Diákként elsősorban a tenisszel barátkoztam – mesélte a kertvárosi iskolaigazgató –, a focit csak az iskolai bajnokságban próbálgattam. A szüleim a tanulást fontosabbnak tartották a versenysportnál, ezért ez a karrierem korán abbamaradt. Később néhány barátommal Székesfehérváron részt vettünk egy bírói tanfolyamon, és játékvezetőként 1983-ban egy Velence – Pázmánd megyei találkozón debütáltam. Bíróként a legrangosabb meccsem egy Sopron – Kaposvár találkozó volt. Pontosan 25 másodosztályú találkozón bíráskodtam, ám a 90-es évek második felében egyre inkább szakosodtunk (ez a FIFA előírása is volt), és 1998. óta már nem fújok, csak lengetek.
     Vámos Tibor 1999-ben lett tagja a FIFA asszisztensi keretének. Itthon elsősorban Bede Ferenc asszisztenseként ismerhették meg őt a labdarúgó szurkolók.
     – 2006. őszén megkeresett engem Kassai Viktor játékvezető, hogy lenne-e kedvem asszisztensként vele dolgozni. A Magyarország legjobb bírójától érkező felkérést pedig nem szabadott visszautasítani.
     A Kassai Viktor – Erős Gábor – Vámos Tibor triónak hamar felfelé ívelt a karrierje. A Sevilla – Sahtar Donyeck UEFA-kupa találkozón történő debütálásuk olyannyira jól sikerült, hogy nyáron meghívást kaptak Kanadába, az U20-as labdarúgó-világbajnokságra, mely tornán három mérkőzésen is kiválóan működtek közre. A Bajnokok Ligájában 2007 októberében egy Dinamo Kijev – Manchester United mérkőzéssel mutatkoztak be. A több mint nyolcvan közös nemzetközi mérkőzés közül a legnagyobb szakmai sikerük mindenképpen a 2008-as pekingi olimpia (Nigéria – Argentína) döntőjének, illetve a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon a spanyol – német elődöntő vezetése volt. Sajnos, a világbajnokság után egy sérülés, illetve annak szövődményei egy jó ideig távol tartották őt a futballpályáktól. Emiatt lemaradt egy Bajnokok Ligája döntőről, majd, mint utóbb kiderült, Kassai Viktor csapatából is kikerült. Ha az a fránya sérülés nem lett volna, ma több mint 300 NB I-es találkozóval vonulhatott volna vissza. Azonban a 280 meccsel is sikerült megdöntenie legjobb barátja és mentora, Bede Ferenc 272 mérkőzéses rekordját.
     Vámos Tibor 2001 óta vezeti a mátyásföldi Táncsics Mihály Általános Iskolát és Gimnáziumot. A diákokat már 1991. óta tanítja, eleinte történelem és orosz, majd később angol nyelvre. Iskolaigazgatóként azonban már csak a történelem tanítására maradt ideje. Irányítása alatt az iskola a kerület legnagyobb lélekszámú intézményévé fejlődött, megerősödött a gimnáziumi képzés, és amit a sportkarrierjétől búcsúzó igazgató a legfontosabb sikerének tart: irányítása alatt a hétköznapokban is nagyobb szerep jutott a sportnak és a testnevelésnek.
   Amikor december 2-án a Videoton–Újpest találkozón Kassai Viktor hármat fújt a sípjába, Vámos Tibor sportpályafutása is véget ért.
     – Természetesen nem szeretnék elszakadni a futballtól, és amennyiben számítanak majd a tapasztalataimra, a munkámra, akkor a jövőben is szívesen vállalok majd szerepet a hazai labdarúgásban.
     Információink szerint a kerületi iskolaigazgató a Budapesti Labdarúgó Szövetség Játékvezető Testületében kap majd ellenőri feladatokat, így könnyen előfordulhat, hogy valamelyik kerületi focicsapat bajnoki találkozóján is megjelenik majd. R. T.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez