Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655001
   « Vissza

Erzsébet-program 2013 – a szociális felelősség

 « Portaszolgálat 
2013. január 23.
 

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány idén 2,5 milliárd forint értékű üdülési támogatásról döntött. Az új pályázatok megjelenését Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jelentette be a Cafeteria 2013 Konferencián január elején. Az új kiírások az Erzsébet-program honlapján érhetőek el.

kepfile

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Cafeteria 2013 Konferencián jelentette be, hogy az Erzsébet-program keretében új pályázatokat hirdet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Mint fogalmazott, az egy éve működő Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségének érvényesítésére.
A miniszter emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben kétmilliárd forint értékben hirdette meg első pályázatait a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az Erzsébet-programnak köszönhetően 3 milliárd forint értékben több mint százezer ember jutott üdülési lehetőséghez tavaly. Idén az új pályázatok keretösszege 2,5 milliárd forint, amelyből 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülési pályázatokat, 1,4 milliárd forint értékben pedig gyermekek, fiatalok táborozását, kirándulását támogatja az Alapítvány.

Az Erzsébet-program bizonyított

A konferencián beszédet mondott többek között Guller Zoltán miniszteri biztos, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Hangsúlyozta, hogy az Erzsébet-program bizonyította, képes megfelelni az elvárásoknak, társadalmilag is hasznos, és képes betölteni azt a feladatot, amit rászabtunk. Az Erzsébet-program a cselekvő összefogás jelképe – mondta, hozzátéve: 2012-ben több mint 100 ezer ember, ebből több mint 30 ezer gyermek üdülhetett rendkívül kedvezményes feltételek mellett. Magyarországon hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen szervezett keretek között, ennyi szociálisan rászoruló gyermek üdülhessen. A szociális üdültetés hozzájárult a mintegy 200 hektáron lévő állami üdülővagyon megőrzéséhez. Ezzel bebizonyítjuk, hogy az állam felelős gazda.

kepfile

Új pályázatok az Erzsébet-program keretében

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett 2013. évi pályázatok elbírálása változatlanul automatikus, azaz a keretösszeg kimerüléséig, aki megfelel a feltételeknek, az sikeres pályázóvá válik. Az üdülésre és a gyermekek táborozására, kirándulására elnyerhető támogatás szociális helyzettől függően legkevesebb 1000 forint önerő befizetésével vehető igénybe, de a legmagasabb önrész összege sem haladja meg a tízezer forintot.

A tavalyi évhez hasonlóan szociális üdülésre pályázhatnak a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, valamint a belügyi szervek hivatásos állományú tagjai, kormánytisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói. Ugyanakkor új kiírások is megjelentek: az egészségügyi ellátórendszer és az állami közmunkaprogram keretében foglalkoztatott, a Magyar Államvasutak Zrt. és annak többségi tulajdonában lévő vállalatok, illetve a honvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai, kormánytisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói számára.

Még több pályázat a gyermekeknek


Az Erzsébet-program tavaly több mint 30 ezer gyermek felejthetetlen táborozását és kirándulását tette lehetővé, idén az Erzsébet-tábor keretében összesen 42 pályázatot hirdetett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
Az általános táborokba családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásban, valamint átmeneti gondozásban részesülő, gyermekvédelmi szakellátásban, nevelőszülői hálózatban ellátott gyermekek, illetve iskolai csoportok jelentkezhetnek, de újra lesznek tematikus táborok is népszerű sportolók és művészek vezetésével.
A sporttáborokban ismét várja a fiatalokat többek között Hadfi Dániel cselgáncsozó, Komáromi Tibor birkózó, Kovács Kokó István ökölvívó vagy Vincze Ottó labdarúgó, akikhez idén saját táborral csatlakozik vezetőként Báder Márton kosárlabdázó, Fodor Rajmund vízilabdázó, Kozmann György kenus, Kovács Ágnes úszó és Szávay Ágnes teniszező. Azok, akik inkább a művészetek iránt érdeklődnek, egyebek között Borza Teréz alkotóművészeti, Horváth Ádám operaénekes előadó-művészeti, Parais István koreográfus népművészeti – kézműves, vagy Letenyei Gábor néptánc-oktató, koreo­gráfus néptánc táborát választhatják. Idén az Erzsébet-tábor keretében olyan új tematikus táborok is lesznek, mint az önismereti, az egészséges életmód vagy a médiatábor.
A 2013. évi szociális üdülési, valamint az Erzsébet-tábor pályázatokra, a Tavaszi és Őszi kirándulásra a www.erzsebetprogram.hu honlapon keresztül nyújthatják be jelentkezésüket a pályázók.

kepfile

kepfile

kepfile

Új Erzsébet-utalványok

Az Erzsébet-utalvány elmúlt egy évének legfontosabb eredményeit Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója foglalta össze a Cafeteria 2013 Konferencián.
2013. január 1-jétől a munkáltató béren kívüli juttatásként az eddigi 5 ezer forint helyett havi 8 ezer forint értékben adhatja az Étkezési Erzsébet-utalványt, melyet 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás terhel. Az Étkezési Erzsébet-utalvány továbbra is felhasználható melegkonyhás vendéglátóhelyeken hideg-meleg étkezésre.
Új utalványok forgalmazását kezdte meg január közepén a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. Az Erzsébet-utalvány család új tagjait, az Ajándék Erzsébet-utalványt, az Iskolai Erzsébet-utalványt, valamint a Szabadidő Erzsébet-utalványt Kocsmár Kornél mutatta be a konferencián.
Az Iskolai Erzsébet-utalvány tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására használható fel az utalvány elfogadására szerződött szolgáltatóknál, a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig.
A Szabadidő Erzsébet-utalvány sporteseményre és kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális és művészeti intézmény kiállítására, színházi, tánc-, cirkuszi vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet vásárlására, illetve könyvtári beiratkozási díj térítésére válthatják be a felhasználók.
Továbbá bevezetésre kerül az Ajándék Erzsébet-utalvány, amely a szerződött szolgáltatóknál műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, sportfelszerelés, játék, utazás termékkörökbe tartozó termékek és szolgáltatások vásárlására használható fel Magyarország területén.
Az új utalványokkal kapcsolatban információkat a www.erzsebetutalvany.hu honlapon találhatnak az érdeklődők.


                                                            „Bejött a kő, papír, olló!”

Kőre valószínűleg nem, de papírra, ollóra és színes ceruzára szüksége volt azoknak a gyermekeknek, akik a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) felhívására a tavalyi Erzsébet-táborban szerzett nyári élményeiket megörökítették. A pályázat első helyezettjeinek járó nyereményt, a családi üdülést Majthényi László, az MNÜA főtitkára 2013. január 18-án adta át a díjazottaknak Budapesten.

kepfile


„Kívánj valamit, amire gondolni nagyon jó/Amiből eddig még nem volt elég/Egyszer még bejöhet a kő, papír, olló/Úgy, ahogy szeretnéd...” – énekelték a gyermekek az Erzsébet-program keretében megvalósult Erzsébet-táborban, ahol tavaly több mint 14 ezer gyermek táborozott. Majthényi László, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára a díjak kiosztása előtt elmondta, 2012 nyár elején hirdették meg a „Nyári élmények” pályázatot az Erzsébet-táborban nyaraló fiatalok részére. Az Alapítvány felhívására közel 100 pályamunka érkezett. A nyertesek között cégénydányádi, debreceni, dunaföldvári, pál­monostorai és pécsi gyermekek is vannak. Tábori füzet idén is lesz – mondta Majthényi László, hozzátéve: ezt valószínűleg már nem 14 ezer, hanem sokkal több gyermek kapja majd kézhez.
Volt, aki versben, volt, aki napló formájában idézte fel tavaly nyári Erzsébet-táboros élményeit, emlékeit, de sokan készítettek rajzot, hímeztek emlékkendőt vagy hajtogattak ori­gamit. A nyerteseket az Erzsébet-program Tanácsadó Testületének tagjai választották ki Bor­za Teréz iparművész elnökletével. Az első három helyezett kategóriánként családi üdülést nyert, de különdíjakat is kiosztottak.

kepfile

A sokféle technikával készített képek többsége élénk színekben gazdag, legyen az vízfestmény, filctollal, zsírkrétával, ceruzával papírra varázsolt rajz, mozaikszerű papírtépés vagy akár fotómontázs – mondta a díjátadó rendezvényen Borza Teréz, az Erzsébet-program Tanácsadó Testület tagja, a zsűri elnöke. Hozzátette: a Balaton-parti táborokról készített képek túlnyomórészt a közösségi élmények sokaságát ábrázolják. A legkedveltebb téma a lubickolás volt, de több rajz készült tábortűzről, különféle sportrendezvényekről, kirándulásokról.
Nyári élményekben idén sem lesz hiány, az Erzsébet-tábor keretében összesen 42 pályázatot hirdetett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, 1,4 milliárd forint értékben. Az Erzsébet-tábor keretében megvalósuló tematikus táborok 2013. június 17-én indulnak és 2013. augusztus 24-én zárulnak.

kepfile

Az Erzsébet-tábor 2013. évi kiírásai a www.erzsebetprogram.hu honlap Pályázatok rovatában érhetőek el.













 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez