Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598202
   « Vissza

Márió karácsonya

 « Cikkek és hírek 
2012. december 13.
 

kepfile


Bár a segélykoncert nem sikerült, a XVI. kerület vak zongoristája cikkünk nyomán váratlan segítséget kapott

   Októberi számunkban hírt adtunk egy tehetséges vak zongorista fiúról, aki Rákosszentmihályon nehéz körülmények között él az édesanyjával. Jánoki Márió megsegítése érdekében többen összefogtak, és október 18-án egy segélykoncertet szerveztek a számára. Sajnos, az Erzsébetligeti Színházban megrendezett esemény nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket: nemhogy hasznot, inkább költséget okozott Márió és édesanyja számára, akiknek a 11 darab eladott jegy árából kellett volna vendégül látniuk a rendezvényen ingyen fellépő művészeket. A koncertnek tehát nem, a cikkünknek azonban annál több haszna volt. Egy kerületi vállalkozó ugyanis néhány nappal újságunk megjelenését követően jelentkezett, hogy szívesen segítene a nehéz sorsú családon.
     – Nagyon kedves ember volt – idézte fel a közelmúltban történteket Jánoki Attiláné, Márió édesanyja –, kijött, felmérte a lakásunk állapotát, és megígérte, hogy még az ünnepek előtt kicseréli a bejárati ajtónkat és a mellette levő ablakot, amely eddig vékony, korhadt fából volt, s mivel nem tudta tartani hőt, rendkívül penészessé tette az előszobát. Ezen kívül ígéretet kaptunk, hogy Márió alkalmi szobájából kihozza a gázórát, így lakhatóvá válik az a 2,5×2 méteres helyiség. Az ugyancsak vizesedő fürdőszobánkba pedig egy elektromos elszívót helyez, így talán ott is megállítható lesz a penészedés. A vállalkozó ezen kívül azt is megígérte, hogy tavasszal leszigeteli és kívül-belül kifesti a házunkat.
     Márió édesanyja nem titkolta, hogy mennyire örül ennek a segítségnek, lassan ugyanis választaniuk kellett: vagy történik valami, melytől javul az életük, vagy visszaköltöznek székesfehérvári önkormányzati panellakásukba.
     – A szentmihályi 45 m2-es kis házat adományként kaptuk egy azóta már elhunyt hölgytől. Eleinte fel sem akartunk költözni, de Márió fejlődése érdekében mégis így kellett döntenünk. Négy éve nagyjából felújítottuk a házat, de mivel az épület finoman szólva sem a mai igények és szabványok szerint épült, a ház mára gyakorlatilag teljesen lakhatatlanná vált.
A tehetséges zongoristának és édesanyjának nincs hűtője, és jelenleg is azt az ósdi tárolót használják konyhaszekrénynek, amit még az adományozó idős hölgy hagyott ott. A fürdőszoba is használhatatlan, az olcsó, műanyag zuhany nem bírta a párát, szétrohadt, orrán-száján folyik a víz és emiatt még több párát és penészt okoz. A fűtési rendszer elavult, a parapetes gázkonvektorok ma már csak akkor melegítenek, ha maximumra vannak állítva, a lakásban tehát hol nagyon hideg, hol pedig nagyon meleg van. Ez se nem gazdaságos, se nem egészséges. A biztosítéktábla is ócska, ha az anya vasalni szeretne, mindent le kell kapcsolnia, nehogy áramszünetet okozzon. Két éve az utolsó hűtőjük is a rendszeres áramszünetektől mehetett tönkre.
     – Természetesen nem lehetünk telhetetlenek, már annak is nagyon örülünk, hogy valaki segíteni akar nekünk. Csak álmodozni szoktunk egy új hűtőről, egy kis konyhabútorról, a jelenlegi használhatatlan zuhany helyett egy kicsi ülőkádról, vagy az egységesen kellemes szobahőmérsékletről.

     Jánoki Márió hat hónapra született, és a koraszülöttség eredménye örökös vakság lett. Édesapja nem bírta elviselni a gyerekkel járó problémákat, és hamar elhagyta a családot. Azóta az édesanya egyedül neveli a gyereket, ma már főállásban teszi mindezt, igaz, az állandó felügyelet azt jelenti, hogy a két embernek a 75 ezer forintos ápolási díjból és családi pótlékból kell megélnie. Az apa már jó ideje gyerektartást sem fizet.  Márió már kis korában bizonyította a zene iránti fogékonyságát, gyakorlatilag csak akkor volt nyugodt, ha zene szólt a környezetében. Édesanyja az első pillanattól támogatta és segítette a zenei fejlődését, ötéves kora óta zeneiskolába járatta, és miatta költözött fel a fővárosba is. Márió ma már a Hermann László Zeneiskola növendéke, ebben a tanévben fog érettségizni, a terve az, hogy utána egy évig a Szent István Király Zeneiskolában képezi magát, majd megpróbál bejutni a Zeneakadémiára. Tanárai szerint nagyon tehetséges zongorista lehet belőle, de azt a hátrányát, amit a vaksága jelent, csak nagyon sok gyakorlással fogja majd leküzdeni.
Márió és az anyukája nem szokott karácsonyozni. Pontosabban számukra az ünnep ugyanazt jelenti, mint az elmúlt 18 év minden napja: hogy együtt vannak. Az ünnepben mégis nagyon szeretik, hogy nem kell rohanniuk, ilyenkor üldögélhetnek a tévé előtt, és beszélgethetnek. Ajándékot sosem szoktak egymásnak adni, ezt nem is tudnák megengedni maguknak. Márió pusztán csak a két idősebb testvérétől szokott ajándékot kapni, tőlük is kizárólag hasznos dolgokat.

kepfile

A vizesedő kis házban a pára és a penész nagyon sok gondot okoz


     Mivel ez a nehéz sorsú család az előző cikkünk kedvező hatását azonnal megérezte, úgy gondoltuk, karácsony előtt ismét hírt adunk róluk, hátha az olvasóink közül valaki még tudna segíteni nekik. Karácsonyhoz közeledve jó tudni, hogy két embernek egy apró segítséggel is nagy örömet tudnánk okozni. R. T.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez