Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600114
   « Vissza

Minden Csömörön élő véleménye számít

 « Cikkek és hírek 
2012. december 13.
 


A csömöri civil önkormányzat kezdettől különösen nagy gondot fordít arra, hogy munkáját a helyi lakosok, intézmények, civil csoportok véleményének megkérdezésével és figyelembevételével végezze. Éppen ezért évről-évre több lakossági fórumot is szerveznek, ahol különböző, az éppen aktuális fejlesztési kérdésekben kérik ki a csömöri polgárok véleményét.


   A lakossággal való kapcsolattartásban újításnak számít az is, hogy a korábban gyakran ellaposodó, érdektelenségbe fulladó általános közmeghallgatások helyett településrészi fórumokra kerül sor, ahol a sajátos problémákkal küszködő, eltérő adottságokkal rendelkező községi területek ügyeit célzottan beszélik át az ott lakókkal. Kifejezetten pozitívan veszik továbbá a csömöriek, hogy még a kisebb fejlesztésekre (pl. járdaépítés, vízelvezető árok javítása, parkosítás) vonatkozó terveket is előzetesen egyeztetik az érintett lakókkal, intézményekkel, cégekkel.
     A nagyobb, átfogóbb terveknél sem marad el az együttgondolkodás. Ennek jegyében idén év elején széles körű társadalmi vitát kezdeményeztek Csömör várossá nyilvánításának kérdésében. Az ezzel kapcsolatos munka egyik legfontosabb elemeként februárban település-fejlesztési fórumot tartottak, továbbá szakértői elemzést készíttettek, nyár elején pedig 2200 fős mintán lakossági közvélemény-kutatást végeztek.
    A kutatás eredményeit eddig már több fórumon ismertették: a novemberi fórumon a nagyközség jövőjében érdekelt intézmények, szervezetek, cégek vezetői, illetve a településen lakó közismert polgárok, országosan ismert szakemberek vettek részt; a hivatali dolgozókkal és a kutatásban közreműködőkkel is átbeszélték a felmérés tapasztalatait, továbbá decemberben a Csömöri Civil Egyesület szervezésében a lakossággal is elkezdték megismertetni a kutatás eredményeit.
   Mint Fábri István polgármester elmondta, ugyan elsőre valóban kissé fáradságosnak tűnik a sok fórum, egyeztetés, de egyértelmű a hozadéka. Az önkormányzati fejlesztések így egyrészt nagyobb társadalmi elégedettség mellett valósulhatnak meg, másrészt pl. a széles körű közvélemény-kutatás eredményeit figyelembe véve sokkal biztosabban alapozhatnak a valós lakossági igényekre. Ilyen pl. a felmérés azon nem várt tapasztalata, miszerint a csömöriek szerint a járdák állapotának javítására, illetve a kerékpáros közlekedési infrastruktúra kiépítésére lényegesen nagyobb hangsúlyt kellene fektetni sok más, korábban gyakran kiemelt kérdéshez képest.
     A kutatásból több más kérdés mellett a várossá nyilvánítás lakossági támogatottságára is választ kaptak a kérdezők. Ennek alapján kiderült, hogy a kérdésben teljesen megosztottak a csömöriek: a válaszadók 43%-a egyelőre nem, míg 40%-a támogatja Csömör várossá nyilvánítását, de igen sokan (17%) vannak azok is, akik még nem tudnak állást foglalni a kérdésben.

Csömörön a régióban és a település méreteihez képest is szinte példátlanul sok, mintegy száz civil szervezet, alapítvány, egyházi közösség, különböző önkéntes szerveződés működik, melyek többsége aktívan részt vesz a község életében, a falut érintő fontos döntésekben.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez