Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659975
   « Vissza

Helyi adókörkép

 « Portaszolgálat 
2012. december 13.
 


A nagyoknak több, a kicsiknek kevesebb lesz

Több, a helyi adó tárgyát és mértékét érintő változásról döntöttek a januári bevezetéshez szükséges december 1-jei dátumig régiónk önkormányzatai. A 2013. január 1-jétől hatályos építményadót erőteljes differenciálás, a telekadót a magánszemélyek és a földművelés támogatása jellemzi.


    A XIV. kerület összes háztartását érinti, hogy az önkormányzat a jövő évtől megszünteti az eleve csak a költségvetési kényszerűségéből bevezetett magánszemélyek kommunális adóját.
    A zuglói adóhatóságot túlterhelte ez az adó. Míg normál esetben az éves helyi adót március 15-éig és szeptember 15-ig két részletben kell megfizetni, jó néhányan szeptember 15-e után kaptak határozatot az egész éves adó 15+15 napon belüli, egyösszegű megfizetéséről.
     A kommunális adó megszüntetése nem jelent adó amnesztiát. A nem fizetőktől az adóhatóság késedelmi pótlékkal növelten beszedi a 2012-es tartozást.
     A törvény szerint a 2013. évben a kivethető építményadó legmagasabb összege 1722,95 Ft/m2, a telekadóra vonatkozóan pedig 313,27 Ft/m2.
      A telekadó tárgya régebben az üresen álló, vagy csak részlegesen beépített belterületi telek volt. A gazdasági stabilizációról szóló törvény az adott önkormányzat területén fekvő összes, így az aranykorona értékkel nem bíró külterületi telket is telekadó-kötelessé tette.
    A XVI. kerületben ebből az következett, hogy a 2200 külterületi telekből adóköteles lett 63, jellemzően kiskertként művelt telek és a Cinkotai Földművelő Szövetkezet majorja körüli rész. A térség önkormányzati képviselője, Szász József és Kovács Péter polgármester felismerte, hogy ezen gyenge termőképességű területeknek nincsen négyzetméterenként évi 200 forintos „adóereje”, illetve ez a mérték csődbe vinné a szövetkezetet. Ezért a január 1-jétől hatályos szabályozás szerint a magánszemélyek külterületi kiskertjei adómentesek lesznek, a szövetkezet majorságához tartozó földek pedig 20 forinttal adóznak.

kepfile

Elszáradt kukoricás Cinkota határában. A módosuló szabályozás figyelembe veszi a téesz adóerejét


    A XVI. kerületi építményadó nem változott. Az ingatlan-nyilvántartás szerint belterületen fekvő építmény vonatkozásában a legfeljebb 50 m2 hasznos alapterületű építmény esetén 600 Ft/év, 51 – 100 m2 hasznos alapterületűnél 700 Ft/év, 101 – 500 m2 között 800 Ft/év, 501 – 10.000 m2-nél 1.200 Ft/év, 10.000 m2 felett 1.500 Ft/év a fizetendő adó.
     Rákosmentén a XVI. kerületi elvekhez hasonlóan emelték az adót. A XVII. kerületben az adóalanyok teherbíró képességének figyelembevételével az üzemanyag töltőállomáshoz kapcsolódó építmények, gyorsétterem céljára szolgáló építmények valamint a hitelintézeti, pénzintézeti, biztosítási tevékenység céljára szolgáló építmények adója – területi nagyságtól függetlenül – 1.720 Ft/m2/év, azaz a törvényi maximum lett. A kereskedelmi célú kereskedelmi egységek építményadóját csak az inflációval emelték, ugyanakkor a termelőüzemek, vállalkozások adója nem változott.
      A telekadót szintén az infláció mértékével 290 Ft/m2/év-re emelték. Rákosmente jövőre számolhat a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér törvény által kiterjesztett telekadójával, ami 700 milliós többletet jelent majd a kerületnek.
   Nagytarcsán a telekadó 20 forint, az építményadó 700 forint négyzetméterenként, a magánszemélyek kommunális adója 18.000 forint, az iparűzési adó 1,5% maradt.

    Kerepesen építmény- illetve telekadó nincsen és jövőre sem lesz. A kommunális adó 18.000 forint, az idegenforgalmi adó személyenként és vendég-éjszakánként 300 forint, az iparűzési adó: 2%.

kepfile

Beépítés alatt álló ipari terület Nagytarcsa határában. Az önkormányzatok számára fontos bevételt jelent az építmény- és telekadó

     Kistarcsán sincsen építményadó, az iparűzési adó mértéke 2%. A telekadóban (a XVI. kerület most hatályba lépett módosításához hasonlóan) földműves-barát adóztatást folytatnak. Eszerint belterületi kiemelt övezetben lévő beépítetlen telek esetében: 200,- Ft/m2/év az adó. Az egyéb belterületi beépítetlen telek esetében, az 1. számú övezetben lévő beépítetlen teleknél: 0,- Ft/m2/év; a kiemelt övezetbe és az 1. számú övezetbe nem tartozó belterületi beépítetlen telek esetében: 80,- Ft/m2/év; egyéb helyen és a külterületi teleknél 20,- Ft/m2/év. Kistarcsán egyebek mellett  adómentes az a telek, amely a közútról vagy magánútról, vagy saját használatú útról közvetlenül nem közelíthető meg és az a külterületi földrészlet, amely művelési ága alapján mezőgazdasági művelésre például vízmosás vagy árok miatt nem alkalmas.
     Csömörön is tükrözik az adómértékek az adóerő képességet. Telekadóban az ipari övezetben 200 Ft/m2, másutt  20 Ft/m2. Ugyanígy építményadóban az ipari övezetben 1150 Ft/m2, a nagyközség többi részén a nem lakás céljára szolgáló építménynél, valamint a közigazgatási területen lévő üdülőnél egységesen 700 Ft/m2. Az iparűzési adó mértéke 2%. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez