Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655763
   « Vissza

Kedvezményes foglalkoztatási lehetőségek

 « Portaszolgálat 
2012. december 13.
 


Tudnivalók a munkahelyvédelmi programról

Szatmáry Kristóf a XVI. kerület parlamenti képviselője – egyben a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára –, több alkalommal adott lapunknak fontos és hasznos információkat. Előző két számunkban a kisadózó vállalkozások tételes adóját, majd a kisvállalati adót ismertettük. Befejezésül a munkahelyvédelmi program harmadik fontos elemét, a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó céges kedvezményeket ismertetjük.

                                                           kepfile

          A takarítónőket foglalkoztató vállalkozások állandó járulékkedvezményt vehetnek igénybe


     Bizonyos munkavállalói csoportokban Magyarországon jelentősen alacsonyabb a foglalkoztatási szint, mint más országokban. A 25 év alattiak foglalkoztatása mindössze 18 százalékos, és ez nem magyarázható a tanulók viszonylag magas arányával. Az 55 év felettiek foglalkoztatása ugyancsak alacsony, közülük csak minden harmadik dogozik bejelentett munkahelyen. A legalacsonyabb képesítésűek foglalkoztatási aránya (a teljes munkaképes korcsoportot figyelembe véve) mindössze 46 százalék, ami alig kétharmada az európai átlagnak. A nők foglalkoztatása tekintetében elérjük az uniós átlagot, de a kismamák vonatkozásában már jelentősebb a lemaradás.
     A munkahelyvédelmi akció keretében a munkáltató által fizetendő közterhekből a következő korcsoportok után vehető igénybe kedvezmény: a 25 év alatti munkavállalók; az 55 év feletti munkavállalók; a nem szakképzett munkavállalók; a tartósan álláskeresők és a kisgyermekes munkavállalók. A kedvezményeket a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból és a szakképzési hozzájárulásból vehetik igénybe. Az akció nemcsak az új alkalmazottakra, hanem a jelenleg foglalkoztatottakra is érvényes, ezért a program a foglalkoztatottak megtartását és új dolgozók felvételét egyaránt segíti. A foglalkoztatás logikájából természetesen az következik, hogy az 55 év felettieknél a munkahelyek megtartása a fontosabb, míg a többi kategóriában elsősorban új munkahelyek teremtését segítheti az akció.
     A részleteket tekintve a munkáltatók által igénybe vehető kedvezmények a következőképpen alakulnak 2013. január 1-jétől. A 25 év alatti és az 55 év feletti korosztályba tartozó munkavállalók foglalkoztatása esetén a bér utáni munkáltatói közteher – szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás – 28,5% helyett 14%. Nő a kedvezmény mértéke, ha az alkalmazott 25 év alatti fiatal pályakezdőnek minősül. Ebben az esetben a munkáltató 2 éven keresztül teljes mentességet élvez a munkáltatói közteher megfizetése alól.
A szakképzettséget nem igénylő munkakört betöltő alkalmazottak esetében a munkáltatónak közteherként 28,5 százalék helyett csak 14 százalékot kell fizetnie. A tartósan állást keresők foglalkoztatását az segítheti, hogy alkalmazásuk esetén (hat hónapot meghaladó munkanélküliséget követően) a munkáltatói közteher mértéke a foglalkoztatás első két évében 28,5% helyett 0%, a harmadik évben 14%.
     A kisgyermekes anyák elhelyezkedését segítheti, hogy a gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók után a foglalkoztatás első két évében a munkáltatói teher 28,5% helyett 0%, a foglalkoztatás harmadik évében 14%.
   A részletszabályok szerint az adókedvezményt a 27%-os szociális hozzájárulási adóból és a 1,5%-os szakképzési hozzájárulásból lehet érvényesíteni. A kedvezmény adhat teljes mentességet, ebben az esetben mindkét közteher megfizetése alól mentesül a munkáltató. 50%-ot meghaladó „részkedvezményre” való jogosultság esetén a fizetendő szakképzési hozzájárulás 1,5%, míg a szociális hozzájárulási adó mértéke 12,5% (azaz a kedvezmény 14,5%).
    A szakképzetlenek után járó támogatás igényléséhez az szükséges, hogy a munkáltató nézze meg a foglalkoztatási (FEOR) táblázatban a 9. főcsoportot. Itt tételesen fel vannak sorolva a foglalkoztatási csoportok, de jellemzően ide tartozik a takarító, a rakodómunkás, a pultfeltöltő, a gyorséttermi eladó, a konyhai kisegítő, vagy például az építőipari segédmunkás. Utánuk a munkáltatói közteher kevesebb mint felére csökken, s ráadásul a kedvezménynek időbeli korlátja sincs, addig jár a munkáltatónak, amíg a munkavállalót szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatja.
     Az ismertetett kedvezményeket a munkáltató év közben folyamatosan igénybe veheti havonta teljesítendő bevallásában. Ha a munkáltató az alkalmazottja után egyszerre többféle kedvezményt is igénybe vehetne, akkor a számára legnagyobb megtakarítást jelentő kedvezményt jogosult igénybe venni. Az életkorhoz és a foglalkozáshoz kapcsolódó kedvezmények igénybe vételéhez nem kell semmilyen igazolás, a többi csoportban pedig a státusz meglétét kell a dolgozónak igazolnia.
     A kedvezmény felső határa – minden esetben – havi 100 ezer forint, ami azt jelenti, hogy ennél magasabb jövedelem esetén is érvényesíthető az adókedvezmény, de a bér 100 ezer forint feletti részére már a teljes közterhet – a 27 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást – kell megfizetni. Részmunkaidő esetében természetesen arányosan jár a kedvezmény.
     Kismamák esetében különleges szabály, hogy nem tesznek különbséget a már foglalkoztatott és a január 1. után visszatérő kismamák között – tehát a már alkalmazásban álló kismamák után is jár majd a csökkentett közteher-fizetési lehetőség. Fontos kiemelni, hogy a kedvezmények igénybe vétele nincs semmilyen továbbfoglalkoztatási kötelezettséghez kötve.

A MUNKAVÉDELMI AKCIÓ az adóterhek enyhítése mellett a vállalkozások finanszírozását, illetve az egyéb számviteli elszámolást segítő intézkedésekkel is támogatja a munkáltatókat, vállalkozásokat. A kormány szándéka, hogy a Munkahelyvédelmi Akció kedvezményeit minél szélesebb körben alkalmazzák a vállalkozások, ezáltal hozzájárulva a munkahelyek megőrzéséhez, a foglalkoztatás bővítéséhez, a kisadózók talpon maradásához, illetve a kis- és középvállalkozások dinamikus fejlődéséhez.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez