Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602911
   « Vissza

125 éves lett Mátyásföld

 « Cikkek és hírek 
2012. december 13.
 

     Kimondani is nehéz: Mátyásföld immár 125 éves! A Kertváros egyik legfiatalabb települése is benne van már a korban. Ezt a kort pedig érdemes kutatni. Lantos Antal helytörténész és kollégái mindent meg is tettek annak érdekében, hogy az elmúlt 125 év legfontosabb tudnivalóit az utókorral is megismertessék. Kutatásaik eredményét egy könyvbe gyűjtötték össze, melynek stílszerűen a „Mátyásföld története” címet adták.

kepfile

Régi mátyásföldi anekdotákat idéz Lantos Antal helytörténész, a háttérben Szabó Csilla, a művelődési ház igazgatója, Kovács Péter polgármester és dr. Csomor Ervin alpolgármester


    „Mátyásföld története az eddig megírt helytörténeti munkáim közül a legterjedelmesebb, megközelítőleg nyolcezer adatot tartalmaz. Ezt a hatalmas munkát csak a téma iránt elkötelezett munkatársakkal lehetett eredményesen elvégezni. Szerencsére immár hatodik éve munkatársaimmal egymást segítő és kiegészítő csapatot alkotunk” – írta bevezetőjében a könyv szerzője, Lantos Antal a december 10-én a Corvin Művelődési Ház Harmónia termében tartott könyvbemutatón. S miért pont december 10-én volt a rendezvény? Erre is Tóni bácsitól kaptuk meg a választ. Szerinte ugyanis Mátyásföld keletkezésével kapcsolatban négy nevezetes dátum van, ebből pedig kettő (majdnem három) ehhez a naphoz kötődik. Egyrészt 1887. december 10-én történt, amikor a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete adásvételi szerződést kötött a mai Ómátyásföld területére az akkori földbirtokossal, Beniczky Gáborral. Egy évvel később, ugyancsak december 10-én ezt a dokumentumot a belügyminiszter is aláírta. És egy nagyot ugorva az időben 1931. december 11-én történt, hogy Pest megyei főispán behívatta magához az egyesület vezetőit, akikkel közölte, hogy belügyminiszteri döntés alapján Mátyásföldet önálló településsé nyilvánították.
     Ilyen és ehhez hasonló izgalmas történetek találhatók abban a könyvben, mely Mátyásföld 125 évét mutatja be. A Helytörténeti füzetek 28. köteteként kikerült művet az Erzsébet-ligeti művelődési házban vagy a Veres Péter úti Helytörténeti Műhelyben, a kerületi könyvtárakban és a polgármesteri hivatalban lehet majd megvásárolni, de a könyvtárakban valószínűleg kikölcsönözhető lesz majd.
     – Ünnep ez a mátyásföldiek életében – mondta Kovács Péter polgármester –, de ünnep ez a kerület számára is, hisz Mátyásföld mind a mai napig a Kertváros legexkluzívabb és legjellegzetesebb része.
     Hasonlóképpen vélekedett dr. Csomor Ervin alpolgármester is, aki történetesen ebben a kerületrészben képviselő, és ez a település jelenti az otthonát is.
     – Mindenki a saját településrészét tartja a legszebbnek, egyet azonban senki sem vitat, a XIX. század végi, XX. század eleji Budapest egyik, ha nem a legpatinásabb része a mai Ómátyásföld volt. Már akkor vetekedett a Rózsadombbal, és így van ez ma is. Van egy mondás: kétféle ember létezik, az egyik, aki Mátyásföldön lakik, a másik pedig, aki Mátyásföldre szeretne költözni. Ez is azt bizonyítja, hogy vonzó ez a terület. Lantos Antal könyvéből sok minden kiderül: hogy akkoriban is voltak viták, de mindenki azért dolgozott, hogy Mátyásföld fejlődjön. Mi is ezt az utat próbáljuk meg követni. A könyvben utalás van arra, hogy az akkori elöljárók mekkora erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az itt élő emberek itt is dolgozzanak, és itt költsék el a pénzüket. Mi is hasonló célokat fogalmaztunk meg a Kertvárosi Kártya bevezetésével.

kepfile

A szerző könyvét dedikálja a mátyásföldi olvasóknak a jubileumi ünnepséget követően


      Egy helytörténeti könyv pusztán csak az adatokra támaszkodva száraz olvasmány lenne. Szerencsére azonban az alkotók (Lantos Antal mellett Széman Richárd fotográfus, Teszák Sándor karikaturista, Pázmándy Katalin korrektor, Börcsökné Lábas Hilda tördelőszerkesztő) mindent megtettek annak érdekében, hogy az összegyűjtött adathalmazt jó sztorikkal, archív és mai fotókkal, illetve humoros grafikákkal feloldják. Így ez a könyv már sokkal olvasmányosabbá és látványosabbá vált – amit mi is jó szívvel ajánlunk a karácsonyfa alá. R. T.

 

Mátyásföldi történetek

     Egy cinkotai vadászgatás közben jött létre a gondolat, hogy a gödöllői kocsiút mentén nyaralótelepet lehetne létrehozni. A földbirtokos, Beniczky gróf hajlott az eladásra, és 125 évvel ezelőtt megszületett az adásvételi szerződés: az alapítók megvették négyszögölenként 65 krajcárral kifizették a közutakat, s ugyanilyen áron opciót szereztek a telkek értékesítésére, azzal, hogy ha drágábban adják el, akkor a különbözet felét megkapják. Pár év után már ötszörös ára volt a telkeknek, dőlt a pénz a nyaralótulajdonosok egyesületéhez. A szerződést egy évvel később a Belügyminiszterrel is aláíratták, s ezáltal mentesültek Cinkota fennhatósága alól: építési, közigazgatási ügyekben teljes önállóságot kaptak. Üzletet alapítani csakis az egyesületnek volt joga, s így oda folyt be a haszon. Saját erőből oldották meg az áramellátást, és önálló mátyásföldi vízmű létesült, mindez az egyesület pénzén. A fürdőt a tulajdonosok által létrehozott társaság építette meg a tagság összeadott pénzéből. Mikor Cinkota adójának több mint 60 százalékát a mátyásföldiek fizették, az itt élők kiharcolták az önállóságukat, ami egészen addig tartott, míg létre nem hozták Nagy-Budapestet, amibe Mátyásföld is beolvadt a XVI. kerület részeként.


Megújult Mátyásföld kapuja

kepfile

     A Mátyásföldi fúvószenekar játékával vette kezdetét a felújított Imre utca átadása december 7-én. Mint Kovács Péter polgármester elmondta, a felújított útszakasz Mátyásföld kapuja, amelyen áthaladva a Mátyás király térre, onnan pedig az Erzsébet-ligetben a Szurmay fasorra jut a látogató, ezen végigsétálva eljut a mátyásföldi uszodáig, ahol idéntől már strand is található, mellette pedig ott az Újszász út, amelyet a főváros és a kerület összefogásával ősszel ugyancsak felújítottak. (A Mátyás király tér felújítása még várat magára, jelenleg ez a főváros tulajdona.) Szóval szép sétát tehetnek itt például tavasszal a szerelmesek – utalt az ország népesedéspolitikai céljaira a polgármester. A korhű felújítás során kis és nagy kockakő, valamint díszburkolat került az útfelületekre, szélesebb lett a járda, a ferde parkolók az új előírások szerint létesültek. A felújítás 38 millióba került, amit az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozott.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez