Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602625
   « Vissza

Trianoni emlékmű Zugló kapujában

 « Cikkek és hírek 
2012. november 16.
 

kepfile

     Zugló egyik legfrekventáltabb helyén, a Thököly út és a Dózsa György út találkozásánál, az István lakópark előtti közterületen október 27-én egy monumentális trianoni emlékművet avattak. Az emlékmű alkotója az a Domonkos Béla szobrászművész, akinek több közterületi szobra található a XVI. kerületben is. Az érdi szobrász készítette többek között az árpádföldi Tóth Ilonka-szobrot, illetve a Timur utcai turul emlékművet is. A zuglói Trianon emlékművet az erre kiírt pályázaton a beérkezett kilenc pályamű közül választották ki. Az 5 millió forinttal támogatott pályázat nem volt egyszerű, első körben érvénytelennek nyilvánította a zuglói önkormányzat, mert egyik pályamunkát sem találta elég színvonalasnak. Domonkos Béla pályázatát csak a második körben fogadta el a testület, ami azért is meglepő, mert a szobrász már első körben is pályázott, másrészt mert az emlékművet elbíráló bizottság szakvéleménye kedvezőtlen volt.
    A szobrászok és művészettörténészek alkotta zsűri szerint Domonkos Béla műve közhelyekre épül, azontúl, hogy a legfontosabb kliséket – a turulmadarat, a nagy- és a csonka Magyarország ábráját, illetve az egész fölé magasodó kettős keresztet – felvonultatja, semmilyen művészi értékkel, üzenettel nem bír az alkotás. A testületen belül sokan nem értettek egyet ezzel a véleménnyel, és annak ellenére, hogy a bíráló bizottság másik pályaművet javasolt, Domonkos Béla pályázatát tartották a legjobbnak. Az emlékmű egy hatalmas bazaltkőre lett ráhelyezve, mely szikladarabot a kerület erdélyi testvérvárosa, Alsórákos biztosította Zugló számára. Az október végi emlékműavatás nagy érdeklődés mellett zajlott. A Jobbik és a Magyar Nemzeti Gárda demonstratív módon képviseltette magát, amely az átlagnál nagyobb rendőri jelenlétet is indokolta. A rendezvényen dr. Ferdinandy István zuglói alpolgármester mondott beszédet, aki kiemelte, hogy a turulmadár az összetartozás jelképe, és ennek az összetartozásnak az erősítése a mostani kormánynak, illetve a zuglói önkormányzatnak is a legfontosabb céljai közé tartozik.
     A zuglói önkormányzat ebben a ciklusban már a második jelentősebb köztéri szobrát avatta. Áprilisban a kerület másik frekventált területén, a Róna utca és a Thököly út találkozásánál gróf Tisza István, meggyilkolt miniszterelnöknek állítottak egy emlékművet. Azóta azt a területet már a tragikus sorsú politikusról nevezték el, és várhatóan ugyanez (a szoborról való elnevezés) vár majd a Dózsa György út és a Thököly út találkozásánál levő közterületre is. (teg)


 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez