Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600043
   « Vissza

Maszáj idegenvezető Rákosszentmihályon

 « Cikkek és hírek 
2012. november 16.
 

A maszájok Kelet-Afrikában, Kenya és Tanzánia területén élnek. Ez a törzs Kelet-Afrika legjellegzetesebb népcsoportja. Elsősorban a púpos szarvasmarha (zebu) tenyésztéséből élnek, de sokat és nagyon jól vadásznak is. A maszájok korábban harcias népcsoportnak számítottak, de a fehérek megjelenése óta inkább már csak a vadászatra fókuszálnak. A fehér emberek eszközeit mind a mai napig elutasítják, és a saját szabályaik és szokásaik szerint élnek.

kepfile


Mokoi és Bálint Akhim a hagyományos maszáj fegyverekkel


  Mindezek tükrében felettébb meglepő, hogy a népcsoport egyik leszármazottja az ősi földtől távoli Rákosszentmihályt választotta otthonául. Mokoi Ramadhani Tanzániából érkezett. Elmondása szerint csak apai ágon maszáj, az édesanyja egy másik törzsből, a nyaturukból származik. A népcsoportok keveredése arrafelé sem ritka dolog, mint ahogyan az sem, hogy ma már egyre több maszájjal találkozni a turistacentrumoknak számító városokban is. Mokoi a Kilimandzsáró lábánál található Arusha városában nőtt fel. Ez a település az egyik kiindulópontja az Afrika legmagasabb hegyére vezető expedícióknak, emiatt állandóan turistákkal van tele. A helyi fiatalok a munkalehetőségek és a kapcsolatépítések érdekében hallás alapján tanulnak meg angolul, a szerencsések pedig valamelyik utazásszervező társaság alkalmazottjaként helyezkednek el.
   Mokoiból is így lett idegenvezető Tanzániában. Egy darabig papírok nélkül vett részt a munkában (ez arrafelé könnyebben megy, mint nálunk), majd néhány éves gyakorlatot követően hivatásos vezető lett belőle. Mokoi a maszáj múltjának köszönhetően nem csak a Kilimandzsáróra, illetve az ország nemzeti parkjaiba vitt csoportokat, hanem nyomkeresőként vadászatokban is részt vett.
   Szentmihályi otthonában azonban elárulta, hogy ő még az apjától és nagyapjától átvett módszerekkel és eszközökkel tanult meg vadászni. Erről árulkodik a maszáj kése, illetve az íja és az eredetileg mérgezett heggyel használt nyilai is. Mokoi számára azonban nem a fenti dolgok jelentik Afrikát, és nagyon sajnálja, hogy a turisták többsége csak felületesen szereti megismerni a kontinenst. Szerencsére nem mindenki van így ezzel, így történhetett, hogy egy rákosszentmihályi hölgy, Boróka megismerkedhetett a maszáj származású idegenvezetővel. A találkozásra hat évvel ezelőtt került sor, amikor Boróka egy barátnőjével egy többhetes szervezett túra keretében bejárta Kelet-Afrika több országát. A program a már említett Arusha-ban zárult, ahonnan a résztvevők repülővel jöttek haza. A két magyar hölgy az utolsó napot a városban töltötte, ahol Mokoi alkalmi idegenvezetőnek szegődött melléjük.
   Boróka és Mokoi már az első pillanatban szimpatikussá váltak egymás számára, amit e-mail-címük kicserélésével meg is erősítettek. A kapcsolatuk pedig később sem szakadt meg, és Boróka egy év múlva visszatért Arusha-ba. Ekkor már nem az afrikai valóság, hanem a maszáj származású idegenvezető vonzotta őt, aki viszont az országot egy egészen más aspektusból mutatta meg a számára. A következő lépés Mokoi Magyarországra érkezése volt. A tanzán fiatalember egyből megszerette Rákosszentmihályt, s mivel a magyar lánnyal való kapcsolatára a családja is áldását adta, az egykori turista és az idegenvezető néhány évvel ezelőtt összeházasodott. A ceremóniára szűk körben a Havashalom utcai házasságkötő teremben került sor. A házasságnak azóta már a 3 esztendős Mokoi Bálint Akhim személyében gyümölcse is lett.
     Ezzel akár be is fejezhetnénk ezt a történetet, ha Mokoinak és Borókának nem kellene naponta szembesülnie az élet nehézségeivel. Hiába az esküvő, a tanzániai fiatalember egyelőre csak ideiglenes letelepedési engedélyt kapott az országban. Az ötévente lejáró dokumentum pedig nem teszi lehetővé, hogy Mokoi három hónapnál tovább elhagyhassa az új otthonát. Nem is igazán szeretne elmenni innen, mert elmondása szerint a családja a legfontosabb a számára, de a bőre miatt, a származása miatt és a nyelvtudása miatt – Mokoi a maszáj, a nyaturu, a szuahéli és az angol nyelvet beszéli, de ezen kívül Afrika számos nyelvén, például a busmanon és ma már magyarul is megérteti magát – itthon nem nagyon talál munkát magának. Afrikában idegenvezetőként jól keresett, arrafelé ráadásul amerikai dollárban és euróban fizetnek a turisták, de ahhoz, hogy ezzel foglalkozhasson, vagy haza kellene költöznie, vagy pedig hosszabb időre Tanzániába kellene utaznia. Mokoi november végén három hónapra visszamegy az eredeti hazájába, egyrészt, hogy találkozhasson a családjával, másrészt, hogy dolgozni tudjon, de, a már említett engedély miatt még február vége előtt vissza kell majd térnie Magyarországra. Annyit azért elmondott, hogy a kalandvágyó magyar turisták számára egy három hónapos afrikai tartózkodás éppen elegendő lenne. Mokoi ugyanis nem titkoltan abban reménykedik, hogy egyszer talán sikerül majd magyar csoportokat is Afrikában kalauzolnia. R.T.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez