Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598816
   « Vissza

Segélykoncert a vak zenészért

 « Cikkek és hírek 
2012. október 19.
 

kepfile

Márió, a zene varázslója

    Jánoki Márió és az édesanyja egy rákosszentmihályi házban élnek. A mindössze 45 négyzetméteres épület dohos, a fűtési rendszere elavult, télen a fürdőszoba nem is fűthető. Felvetődik a kérdés, hogy a család miért költözött egy ilyen állapotú épületbe, ám, amint az a történetükből kiderül, sok választásuk nem igazán volt.

     Az édesanya kapcsolata mindennek volt mondható, csak éppen jónak nem, ennek ellenére három gyerek is született a frigyből. A két idősebb világra jöttét még „túlélte” a kapcsolat, ám Márió születését már nem bírta el. A kisfiú hat hónaposan született meg, és a koraszülöttség egyik következménye volt, hogy a napvilágot sosem láthatta meg. Az apa néhány hónappal Márió születését követően otthagyta a családot a székesfehérvári önkormányzati panelben, és a vak kisfiú soha többet nem hallotta a hangját.

      Az anyuka elhatározta, hogy egész életét fogyatékos fia nevelésének szenteli. Az egyik legfontosabb szempont volt a számára, hogy a fiát ne sérültként, hanem a társadalom  teljes értékű tagjaként kezeljék. Ennek érdekében normál óvodába és általános iskolába járatta Máriót. A gyerek muzikalitását már korán felfedezte. Állítólag már két évesen hibátlanul visszajátszott hangokat a pici szintetizátoron. Az anya szerint a fia csak akkor volt nyugodt, ha zene szólt körülötte. Márió ötéves volt, amikor bekerült az első zeneiskolába, ahol hat éven keresztül kizárólag könnyűzenével foglalkozott. Gyerekfejjel is kiválóan bánt a szintetizátorral, ám már akkor látszott, hogy a könnyebb dallamoknál többre hivatott.

      12 éves korában a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola növendéke lett, ahol már komolyzenét is tanult. Az édesanya azonban a nagyobb lehetőségek miatt Budapestre szeretett volna költözni. Erre nem sok lehetősége kínálkozott, mert a volt élettársa nem egyezett bele, hogy a közös panellakásukat visszaadja az önkormányzatnak, pénz nélkül pedig nemt tudtak a fővárosba költözni. A család híre azonban a kereskedelmi tévékhez is eljutott, és az anyuka egyszer csak a Mónika Showban találta magát. Szerencsére még időben kapcsolt, így az utolsó pillanatban sikerült elérnie, hogy ne a volt párjával, hanem a vak fiával szerepelhessen együtt. Itt figyelt fel rá egy idős szentmihályi asszony, aki felajánlotta számukra a bevezetőnkben említett kis házat. Márió és az édesanyja három évvel ezelőtt tehát a fővárosba került.

    A fiúval Becht Erika zongoratanárnő kezdett el foglalkozni, akinek már volt gyakorlata vak gyerekek zeneoktatásában. Márió végül az ő tanácsára került az I. kerületi Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolába, ahol immár harmadik éve tanul. A jelenleg 19 esztendős fiatalember kiválóan fejlődik, tehetségét bizonyítja, hogy azt a sokéves lemaradást, mely a kortársaival szemben jellemezte, egyre inkább sikerült behoznia. Ma már sok fellépése van, és komoly sikereket ér el a zongoraversenyeken is.

      Az életkörülményei azonban továbbra is katasztrofálisak. Már az első télen kiderült, hogy a szentmihályi ház gyakorlatilag lakhatatlan. Anya és fia azonban összeszorított foggal átvészelte az első, majd a második telet is.

      Október 18-án egy barátjuk javaslatára, illetve a Corvin Művelődési Ház jóvoltából az Erzsébetligeti Színházban egy jótékonysági koncertet rendeznek a család megsegítésére. A rendezvényen többedmagával Márió is fellép, az 1000 Ft-os jegyek eladásából származó bevételt pedig az ő taníttatására fordítják majd. A vak fiatalember számára ismerős lesz az erzsébetligeti színpad, hisz ugyanezen a helyszínen az első ízben megrendezett kerületi tehetséggondozó versenyen a zeneiskola növendékeit is megelőzve végzett az első helyen.

      Márió tanulmányainak támogatása csak az egyik fontos, megoldásra váró feladat – mondta az édesanya néhány nappal a jótékonysági koncert előtt. – A másik nagyon fontos lépés a lakás felújítása lenne, mert ilyen körülmények között nem tudunk élni. Márió nagyon szereti a szentmihályi környezetet, most már a kertben is eligazodik, ugyanakkor egy ilyen dohos lakásban nem csak a szponzoroktól kapott zongorát féltjük, hanem a lakás téli klímája az egészségünkre is ártalmas. Szeretnénk a helyi vállalkozók segítségét kérni, mert támogatás nélkül nem tudjuk lakhatóvá tenni az otthonunkat, ilyen körülmények között pedig nem lehet sokáig élni.

    Az édesanya elmondta, hogy már azt fontolgatta, az ajándékba kapott szentmihályi házat itt hagyja, és visszatér a fehérvári panelbe. Ezzel azonban csak a fiát hozná nehéz helyzetbe, aki a felemelkedés egyetlen lehetőségét is elveszítené a visszaköltözéssel. Márió komoly célokat fontolgat: az érettségit követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakára szeretne jelentkezni, és eltökélt szándéka, hogy zongoraművész, esetleg zongoratanár váljon belőle. A könnyűzenétől sem szeretne elszakadni, ennek örömére néhány hónapja már énekelni is tanul, és a tanárai szerint ezen a területen is szép jövő áll az abszolút hallással rendelkező fiatalember előtt. Ezt a képességét október 26-28- án a Corvin Művelődési Házban is bizonyítani fogja, hisz információink szerint a Budapest Csillagai nemzetközi gyermek és ifjúsági fesztiválon Jánoki Márió is énekelni fog. R. T.

      Az „Egy kertvárosi tehetségért!” segélykoncert október 18-án 18 órakor lesz az Erzsébetligeti Színházban. A rendezvényen fellép: Jánoki Márió, a Tres Hombres Band 2012, a Blues Tranzit, Labant Csaba & Ada, Németh „Nyiba” Sándor, Csákvári Laca, a Semmipánik zenekar, a Somogyi Remig Band és Zeffer András. Az est sztárvendége a Piramis zenekar gitárosa, Som Lajos lesz

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez