Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600665
   « Vissza

Tilalmas közösségellenes magatartások

 « Cikkek és hírek 
2012. október 19.
 

Nem tiltották be a zajos éjszakai szeretkezést

Nagy rendrakás folyik az országban, és hasonlóképpen itt a kerületben is. A rendteremtés része, hogy a jogszabályok a megfelelő helyükre kerülnek. Egy csomó dolog, ami korábban szabálysértésnek minősült, kikerült a szabálysértések hatálya alól, amire a kormányhivatal megfelelő hatósága szabja ki a bírságot.

    Az önkormányzat ezzel szemben lehetőséget kapott arra, hogy saját hatáskörben szabályozza azokat a tevékenységeket, amelyek közösségellenesnek minősülnek, s ennek megsértőit jegyzői hatáskörben szankcionálja. A képviselő-testület májusban már megalkotott egy rendeletet, főleg a közterületi dohányzást szabályozva, majd most októberben újra napirendre került a kérdés, és alaposan átszabták az eredeti rendeletet.

     Kovács Péter polgármester lapunknak elmondta, hogy folyamatosan gyűjtötték az észrevételeket, melyek azok a tevékenységek, amelyek különösen irritálják a lakosságot. A lakosok elmondhatták mindezt a képviselőjüknek, megírhatták levélben, e-mail útján, illetve jelezhették a Facebookon. Így derült ki például, hogy szentmihályon vannak olyan lakosok, akik reggeltől napestig flexelnek, néha egész hétvégén is. A Jókai lakótelepen és a Lándzsa utcai lakótelepen a mértéktelen galamb-etetés okoz hatalmas problémát, máshol a kóbor macskákat csalogatják seregestől, s ezek azután mindenféle bosszúságot okoznak a szomszédságnak.

     Az október 8-i ülésen tehát komoly alkotótevékenységet folytatott a képviselő-testület, s szépen kimunkálták a közösségellenes magatartás definícióit. „Tiltott, közösségellenes magatartásnak az a magatartás minősül, amely a társadalomra nem veszélyes, ezért szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, és azt Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselőtestülete rendeletében tiltott, közösségellenes magatartásnak minősít.” A szabályozás kiterjed minden természetes és jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

     A rendelet foglalkozik az állattartási szabályokkal, a köztéri alkoholfogyasztással, de az is közösségellenesnek minősül, ha valaki engedély nélkül használ közterületet. A kerti flexelés, fűrészelés is korlátozva lett, hétköznap 7-18 óráig lehet, hétvégén még szűkebben, s tűzijátékot sem lehet már akármikor eregetni.

     A rendelet védi a zöldfelületet, amire sem ráhajtani nem szabad, sem abban gallyazással, csonkítással kárt tenni. Háztartási tüzelőberendezésben tilos gumit, műanyagot, kábelt égetni – amire a kerület egyes részein eddig rendszeresen volt példa. A kerti tüzeléshez a szomszédok bizonyos hozzájárulása szükséges, leszámítva a kerti bográcsozást.

   Közösségellenes magatartásnak minősül, ha valaki a telkén gépjármű-roncsokat, hulladékot, építőanyag törmeléket, vagy építőanyagot halmoz fel, három köbméternél nagyobb mennyiségben. Ugyancsak tilalmas dolog éjféltől reggel hatig hangos bulit rendezni a szomszédok hozzájárulása nélkül.

     A tiltott magatartási szabályokat a jegyző szankcionálja, mégpedig 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy 150 ezer forintos közigazgatási bírsággal, s adott esetben a sérelmet okozó eszközt (például a flexet vagy a zenegépet) elkobozhatja. Aki a kiszabott bírságot nem fizeti be, minden önkormányzati támogatásból kizárásra került, és a be nem fizetett bírságot köztartozás módjára hajtják be rajta. A vita során felmerült, hogy alkotmányos-e megtiltani például az építőanyag felhalmozását, de a testület úgy döntött, hogy igen. Képviselői javaslat érkezett arra nézve, hogy ha már ilyen alaposan szabályozzák az élet minden területét, akkor foglalkozni kellene a rossz hangszigetelésű panellakások problémáival is. I tt p éldául a környék összes lakója felébred, ha valaki éjszaka lehúzza a vécét, vagy partnerével zajosan szeretkezik. A javaslat szerint ezeket is meg kellene tiltani a rendeletben. A képviselőtestület végül úgy döntött, hogy az éjszakai vécéhasználatra és a zajos szexre egyelőre nem vezet be korlátozó szabályozást. A 20/2012-es önkormányzati rendelet október 15-től érvényes.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez