Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601077
   « Vissza

A sokgyerekes falu

 « Cikkek és hírek 
2012. szeptember 21.
 
   Van egy falu, parasztházas, dimbes-dombos, halastavas, templomtornyos, harangozós, patakpartos, nagyiskolás, nagyóvodás. aszfaltutas, virágoskertes, modernházas, erdős-völgyes. 
     Egy falu, ahol az őslakosok, és a szlovák, vagy német nemzetiségűek éppúgy megférnek egymás mellett, mint a nemrégiben kiköltözött városiak. Utcáin vasárnaponként sokszoknyás nénik igyekeznek misére, játszóterein gyerekek szaladgálnak, határában lovasok sétálnak. Egy falu, amely ideális lakóhely azoknak a családoknak is, akik ugyan nem ide születtek, de élhető, szerethető világban szeretnék felnevelni gyermekeiket.
 
kepfile
 
     Nem véletlen tehát, hogy Csömörön az elmúlt tíz évben több mint harminc százalékkal nőtt a gyerekek száma, ami elsősorban az utóbbi évtized jelentős kiköltözési hullámának köszönhető. A kiköltöző családok száma folyamatosan nő, így nem kis feladat hárul az önkormányzatra, amely kiemelten fontos feladatának tekinti a csömöri gyerekek és fiatalok minél magasabb színvonalú nevelése, oktatása mellett a sportolási lehetőségek biztosítását is.  Az önkormányzat vezetése más okból is elkötelezett a gyermekekkel és fiatalokkal kapcsolatos fejlesztési, megújítási törekvésekben, hiszen Fábri István, Csömör polgármestere szociológus pályafutása során hosszú évekig a hazai legnagyobb felsőoktatási kutatások, rangsorok elemzője, országos ifjúsági kutatások vezetője volt.
   Az önkormányzatnak folyamatos kihívást jelent az egyre növekvő gyermekszám, amely infrastrukturális fejlesztéseket is igényel. Az elmúlt évben a szűkös óvodai férőhelyeket mobil óvoda felállításával növelték, 2013 őszén pedig egy európai uniós pályázat segítségével két új csoportszobával és a hozzájuk tartozó helyiségekkel bővítik majd az egyik óvodaépületüket. 
A településen élő szlovák nemzetiségű családok számára az óvodában idén ősztől szlovák nyelvű foglalkozás indult, amely lehetővé teszi a legkisebbek számára is nemzetiségi hagyományaik ápolását. Ugyancsak az idei tanévben indult a helyi német nemzetiségi közösség számára német nemzetiségi oktatás, melynek plusz költségét az önkormányzat biztosítja az általános iskola számára.
    Mindemellett a helyi vezetés folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a településen élő gyerekek tanulását segítheti. Ennek egyik eredménye a Bursa Hungarica Alapítvánnyal létrejött együttműködés, melynek keretében évente közel harminc, szociálisan rászoruló egyetemistát és főiskolást támogatnak ösztöndíjjal. Ezen a téren a település jóval megelőzte korát: éppen a jelenlegi polgármester kezdeményezésére már 1991-ben létrehozták a Csömöri Kulturális Alapítványt, amely akkor hazánkban szinte egyedülállóan támogatta a helyi fiatalok továbbtanulását. Ugyanez az alapítvány jelenleg a középiskolásokat segíti ösztöndíjjal, továbbá hozzájárul a felsőoktatásban résztvevők idegen nyelvtanulásához is – mindezt pályázati formában.
 
Míg az elmúlt tíz évben a 0-18 éves korúak száma Magyarországon több mint 13
százalékkal csökkent, addig a Csömörön élő 0-18 éves korúak száma 30,5 százalékkal
nőtt!
 
     Csömörön az óvoda és általános iskola mellett az önkormányzat működtetésében több mint húsz éve zeneiskola is működik, ahol közel kétszázhatvan diák tanul, többségében csömöriek, de a környező településekről, Kistarcsáról és a XVI. kerületből is járnak ide muzsikát tanulni.
     A településen a térség legnagyobb méretű és nemzetközileg is hitelesített sportcsarnoka működik, amely nem csupán az iskolai testnevelésóráknak ad helyszínt, hanem a délutáni és hétvégi időszakokra is sportolási lehetőségek széles skáláját biztosítja az itt élő gyerekek, fiatalok számára. A sportcsarnokban labdarúgás, kézilabda, asztalitenisz, futsal, aikido és kung-fu edzések várják a gyerekeket és fiatalokat, de a községben kerékpár szakosztály és nordic walking csapat is működik. Sőt, a lovaglás szerelmesei is helyben hódolhatnak szenvedélyüknek. A községben működő több tucat lovarda és lovas klub nem csak a csömöriek, de a környező településeken élők számára is elérhető közelségbe hozza a lovassportokat.
     Az önkormányzat, a „Miénk itt a tér” településfejlesztési program részeként igyekszik a gyerekek közösségi programjaihoz, szabadidős sportolásához is alkalmas helyszínt kialakítani, így parkok és játszóterek folyamatosan kialakításán dolgozik.
     Miklós Daniella
 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez