Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601627
   « Vissza

Botrányosan kezdődött az útépítés

 « Cikkek és hírek 
2012. augusztus 23.
 

kepfile

     Azt mindenki tudta, hogy Csömör felső részét valamikor majd bekötik az M0-hoz vezető bekötőútba, de hogy több éves szunnyadozás után ilyen rohammunkába kezdjenek az építők, arra senki nem számított. Június végén hétvégi munkakezdéssel láttak neki a feladatnak, s a helybeliek egyszerre csak azt vették észre, hogy hatalmas teherautók kezdik szállítani a földet a belterületi útvonalakon. A rendőrség megpróbált intézkedni velük szemben, de erre végül is nem volt jogalap, mert ismeretlen tettesek eltávolították a környékről az összes súlykorlátozó táblát. Ráadásul az építők további táblákat helyeztek ki, megváltoztatva a környék forgalmi rendjét. Ezeket részben az önkormányzat távolíttatta el, részben a feldühödött csömöriek gyűjtötték be őket.

kepfile    

    Ahol az útépítés beindult, az Csömör legfontosabb rekreációs területe is egyben: itt található a horgásztó, a védett ősláp, itt folyik a Csömöri-patak, erre vezet az egyik legforgalmasabb lovas útvonal, de jelentős a gyalogos kirándulók és kerékpárosok száma is. Fábri István polgármester az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetőjétől kemény hangú levélben kért magyarázatot és egyeztetést a sok környékbeli lakó, ingatlantulajdonos felháborodását kiváltó útépítési munkálatok ügyében.
     Mire július második felében az egyeztetésre sor került, az állapotok részben normalizálódtak. A kivitelező olyan szállítási útvonalat alakított ki, amely elkerüli a belterületet, s az építés során figyelembe veszik a helyben lakók speciális közlekedési igényeit (mármint hogy akkor is el akarnak ott járni, ha éppen zajlik az útépítés).
     A megjelent érdeklődők közül voltak, akik üdvözölték az új út építését, vagy azért, mert tehermentesít több más túlterhelt utcát (főképpen a Major―Jókai―Rákóczi utcát), vagy azért, mert a környéken lakóknak gyorsabb közlekedési lehetőséget jelent a főváros irányába. Közülük is többen azonban közlekedésbiztonsági szempontból problémásnak ítélték meg a Laki sarki becsatlakozásra vonatkozó terveket.
     A hozzászólók nagy többsége azonban kritikával illette a 2,3 kilométer hosszú út építését – ők döntően a Laki sarok környéki utcákban laknak. Sokan hiányolták az elmaradt tájékoztatást, és elfogadhatatlannak tartották, hogy előzetes értesítés nélkül kezdődtek el a munkálatok, amelyek komolyan zavarják az itt élők nyugalmát. A legtöbben értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért nem tartalmazzák a tervek a gyalogjárdát a belterületi szakaszon, illetve hogy a már jelenleg is komoly forgalmú Laki sarokra becsatlakozó új út miatt miért nem körforgalmat alakítanak ki, hisz minden más megoldás komoly közlekedési veszélyforrást rejt magában. A környék tanyáin, lovardáin élők üdvözölték az önkormányzat erőfeszítéseit a régi Paraszthíd és földút megtartására, de az építkezés alatti keresztirányú közlekedés megoldását is sürgősnek tartották.
     A beruházó képviselői elmondták, hogy bár ésszerű lenne, a kiviteli terveken jelenleg már nem tudnak változtatni. Az építés során igyekeznek figyelemmel lenni a helybeliek közlekedési igényeire, s akár egyedileg keresnek megoldást a problémákra. Fábri István polgármester megígérte, hogy minden fontosabb lépésről tájékoztatni fogják a lakosságot.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez