Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657194
   « Vissza

Add már, uram, az esőt – kiszáradt a termés Cinkotán

 « Portaszolgálat 
2012. augusztus 22.
 

kepfile

Cső nélküli, kisült kukoricát vizsgál Melegh Csaba agronómus a Naplás tóhoz vezető dűlőút mentén. A Szilas pataknak ahhoz kicsi a vízhozama, hogy a tóból öntözni is tudjanak.

    Mint arról már írtunk, a Cinkotai Földművelő Szövetkezet 350 hektárnyi, átlagosan 10 aranykorona értékű földterületen folytat szántóföldi növénytermelést. A 10 aranykorona/hektár gyenge minőséget jelent, amelyen átlagos időjárási körülmények közepette is nehéz gazdaságosan termelni. Ezen földek 380, főleg cinkotai magánszemély tulajdonában állnak, így a szövetkezet a földek parlagon nem hagyásával közfeladatot lát el, évek óta számottevő nyereség nélkül.
     Az idén búza, árpa, tritikálé, repce, kukorica, cirok és borsó termesztést terveztek. Az őszi és a tavaszi több hónapos csapadékhiány súlyos terméskiesést okozott. A repce 25 hektáron ősszel elvetett területe teljes egészében kipusztult a szárazság miatt, jelentős kárt okozva a gazdaságnak. Az aszály miatt a borsótermés az elvetett vetőmag mennyiségével lett egyenlő.
A búza, árpa, tritikálé a sok éves terméseredmény felét érte el a nyári betakarításkor. Búzából 2011-ben az átlagos lisztnek való feljavítására használt  A1-es minőségű termett. Ezzel szemben az idén csak gyengébb, B-minőségű lett, a raktár nagyobb része pedig üres maradt. A B-minőségnek az A1-hez képest pedig értelemszerűen az átvételi ára is kevesebb.
    A kukorica és a cirok várható terméseredménye katasztrofális, nem fogja elérni az előző évek átlagának a negyedét sem. A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy az MVH aszálykár sújtott területként tartja számon a cinkotai szövetkezetet. A kalászosok aratása után ugyan volt kevés csapadék, de már hiába kérné a fentieket Kovács Kati: Add már, uram, az esőt…!
Szlaukó György elnök elmondta, hogy a klímaváltozással is összefüggő rendkívüli vesztességeik csökkentésére, a hatékonyság javításának egyik módjaként, a forgatás nélküli talajművelésre akarnak átállni. Ez a módszer a talajban lévő csekély nedvességet jobban megőrzi, ehhez kultivátoros talajművelő eszközt szeretnének venni, ha lesz rá ezek után pénzük. Ugyanis most a telekadó kötelezettségük a jelenlegi szabályozás szerint évi 18 millió forint lenne, ami az elérhető nyereséghez képest a szövetkezet teljes ellehetetlenüléséhez, megszűnéséhez vezetne.
     Kaptak rá ígéretet az önkormányzat tisztségviselőitől, hogy a helyi adóról szóló rendelet kiegészítésével nem veszik egy kalap alá a földművelőket az Ikarus Parkban gazdálkodókkal. Amíg azonban a módosítást nem fogadja el a képviselő-testület és a mezőgazdászok ugyanúgy adóznak, mint az igazán belterületen vállalkozók, nem telik gépi fejlesztésre, vagy a mind drágább műtrágyának a helyben keletkező szerves trágyával való részleges kiváltásához szükséges gépek beszerzésére. Folyamatosan kapcsolatban állnak a mezei őrszolgálattal, idén a terménylopások száma csökkent. Sajátos, nem kívánt közszolgálati feladatuk az is, hogy a szövetkezet a területén az illetéktelenül lerakott szemetet összegyűjtik és elszállítják.  -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez