Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659985
   « Vissza

Kolbásznézőben a Sashalmi piacon

 « Portaszolgálat 
2012. augusztus 22.
 

    Mindig jól jön, ha a spájzban ott lóg egy pár kolbász – tettünk hát egy sétát a Sashalmi piacon, hogy szemügyre vegyük a kínálatot. A kolbász-lelőhelyek ugyan kissé szétszórva találhatók, de mindet végigjártuk az ünnep előtti szombaton.

     A Skuner Vegyesbolt előtti piactéren többen is árulnak füstölt húsféleséget. Egyikük Virág Dénes őstermelő, aki Szihalomról jár ide a piacra. Mint elmondja, náluk családi vállalkozásban megy a kolbászgyártás, rajta kívül a felesége, lánya, a sógora is hentes, értik a szakmát. A kínálatuk igen bőségesnek mondható, ugyanis a szokásos sertéskolbászon kívül kapható itt mangalicakolbász, lókolbász és szarvaskolbász is, és mindezekből szalámi is készül, leszámítva a mangalicát. A kolbászok általában csípős és csemege kivitelben kaphatók, a sertéskolbász kilója 1700 Ft, a lókolbász 2000 Ft, a mangalicakolbász 2700 Ft, a szarvaskolbász kilója pedig 3000 Ft. Az alapanyagot általában maguk is nevelik, leszámítva a szarvast és a lovat, amihez a húst megbízható helyről vásárolják. A kész kolbászt bükkfával füstölik. Ez így teljesen bio, de ha a búzatábla, ahonnan a takarmány van, netán kap egy savas esőt, akkor az ott lesz az eleségben is.
   A szomszédban Erzsike árulja a kolbászait, kissé hallgatag, de annyit sikerült megtudnunk, hogy ők is őstermelők, saját állatállományból készítik a kolbászt, van csípős és csemege, az ára pedig kilónként 1700 Ft.
     A MAGYAR HENTES a piac egyik kedvenc húsboltja, ahol a szakképzett hentesek maguk készítik (bárki szeme láttára) a kolbászokat, melyeket azután bérfüstölésre visznek. A recept szerint 70 százalék színhúshoz 30 százalék zsírszalonna dukál, meg természetesen a fűszerek. A sertéskolbász 1980 Ft, a marhakolbász 2580 Ft, és van szalámi is 2700 Ft-os áron.
   A PIAC LEGNAGYOBB HÚSÜZLETE a Horvát Húsbolt, ahol igen bőséges választékban lehet mindenféle kolbászokat kapni. Egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül: hartai csípős és csemege, békési csípős és csemege, kisteleki csípős és csemege, megyeri csípős és csemege, mendei csípős és csemege, tóalmási csípős, csemege és tüzes, Klement kolbász – csípős és csemege minőségben. Az ár 1598 Ft-tól 3200 Ft-ig terjed általában, az utóbbi a Balázs-féle szárított kolbász ára, a legdrágább a mangalica kolbász 4180 Ft-ért, amiből csípős és csemege is kapható. A sokféle kolbász általában kis húsüzemekből származik, közülük több klasszikus családi vállalkozás, mint például a dunabogdányi, a hartai, de a Klement-féle kolbász is családi vállalkozásban készül. Elmondható, hogy a Horvát Hús igazi kolbász-nagyhatalom itt a Sashalmi piacon.

kepfile

A Horváth Húsbolt igazi kolbász-nagyhatalom


   BÉKÉS MEGYE ÉS A DÉL-ALFÖLD ÍZEI vendégeskednek a Kincses Kamra üzletében (a Kenyérbolttal szemben), s ebből a kolbászfélék sem maradhatnak ki. Az üzlet menedzsere, Hegyesi Judit hétvégenként kitelepül a piac Margit utcai részére, itt tudtuk meg, hogy a Kincses Kamra kolbászai saját családi recept alapján készülnek, melynek forrása a múlt ködébe vész. Ő Békés megyéből származik, onnan érkezik a bolt szinte teljes árukészlete is. A kolbász házi disznóból, házi füstöléssel készül, ebben nincs semmi tartósítószer, csak paprika, só, zúzott fokhagyma és őrölt kömény. Van csemege, kicsit csípős és erősebb – igazán nagyon erőset nem készítenek. Van vékony és vastagkolbász, előbbi kilója 2500 Ft, utóbbi 3500 Ft. Ami a disznóból a kolbászgyártás után kimarad, ugyanitt megkapható, úgy mint parasztszalonna, császárszalonna, csülök, füstölt oldalas meg ilyesmi, egyenesen Békésből, a hidegebb időben pedig megrendelésre készítenek sütnivaló hurkát-kolbászt, és cigánykát, ami Békésben azt jelenti, hogy májjal készül, hártyába van töltve, és ugyanolyan sütnivaló, mint a hurka meg a kolbász.

kepfile

Békés megye és a Dél-Alföld ízei a Margit utcai kitelepülésen


   A BIOPIACON arasznyi kolbászok kínálják magukat, az árus alkalmazott, aki nem szívesen nyilatkozna a sajtónak, de annyit sikerült megtudnunk, hogy az áru Biharnagybajomból, a román határ mellől származik, és a teljes neve az, hogy: Természetes ízek parasztkolbász. Ebből csípős és csemege létezik, kilónként 1990 Ft-os áron, ha akcióznak, akkor 100 Ft-tal olcsóbb. Van vastag kolbász is, 2490 Ft-os áron, és szombatonként lehet megtalálni a piacon.
    A biharnagybajomi kolbászkínálat mellett egy másik kitelepüléssel is találkoztunk: a Magyar hentes egyik eladója kínálja itt a kolbászaik egy részét, de az ő kínálatukkal már előbb találkozhattunk.
   A tartályból mért házi tejről ismerik Szökendi Istvánt a piacon, de nála újabban kolbászfélék is kaphatóak. Mint megtudtuk, Tatabánya közelében, Tarjánban működik egy családi vállalkozás, akik saját recept alapján készítik a finom kolbászokat, itt csípős mangalicakolbász kapható 2500 Ft-ért, és sertéskolbász 1700 Ft-ért. Az őszi időszakban lesz itt másféle füstölt húsáru is, érdemes erről érdeklődni.      

                                                                                                                                                           Ferenci

 

Egy éves a piac – őszköszöntő mulatság


A megújult piac átadásának első évfordulója alkalmából 2012 . szeptember 8-án, szombaton, őszköszöntő mulatság lesz a Sashalmi Piacon.

Programok 10-14 óráig:
sörös-rekesz mászás nyereményekkel, sportbemutatók a közösségi teremben, gyermekfoglalkozások, kirakodóvásár.
Programok 14 órától késő estig:
Apagondozó (kizárólag 18 éven felülieknek),
kézműves sörökkel, borokkal és pálinkákkal,
19 órától Boogie Fathers koncert.
Egész nap grillezett finomságokkal
várjuk a kedves vendégeket!
Ünnepi köszöntőt mond Kovács Péter polgármester.

 

Árak a piacon

    Az ünnep vasárnapján néztünk szét a Sashalmi piacon, ami délig volt nyitva. Csak néhány stand, üzlet üzemelt, de az utolsó pillanatban vásárlók így is hozzájuthattak a szükséges portékákhoz, ha nem is olyan gazdag áru- és árválasztékban, mint teljes nyitva tartáskor. A jó háziasszony (és háziember) a kánikulában könnyű ételeket készít sok zöldséggel, gyümölccsel, párolt vagy lesütött sovány hússal.
    E napon a krumpli 98-198 Ft, a hagyma 200 Ft, a sárgarépa 250-398 Ft, a fehérrépa csomója 250 Ft volt. A zeller, karalábé darabja 150 Ft, a karfiol 500 Ft, a paprika 98-300 Ft, a paradicsom 98-398 Ft, a zöldbab 298-398 Ft-os áron kínálta magát.
    A könnyű ételeknél maradva, zsír nélkül sűríthetjük az ételt a száraz rántással: lábasban kis tűzön kevergetjük barnulásig a lisztet, majd állandó kavarás mellett felöntjük 1-1 merőkanál folyadékkal, amíg csomómentes nem lesz. Zöldség- vagy ragulevesnek üde ízt ad, ha a tojás sárgáját tejföllel simára keverjük, és a rotyogó levesbe keverve sűrítjük azt.
   Húsok mellé is bátran használjunk párolt, grillezett, mártásnak elkészített gyümölcsöket: almát (198-250 Ft), szilvát (200-298 Ft), körtét (398 Ft), vagy őszibarackot (300-500 Ft).
Aki eddig nem főzött be lekvárt, kaphatott még áfonyát, málnát, ribizlit (1600 Ft), sőt sárgabarackot is (398 Ft), de a szilvának most van a szezonja.
    A csirkecomb ára 890 Ft, a mellé 1020-1090 Ft, a tarja, sertéscomb 1270 Ft, a marhafelsál 2150 Ft, a rostélyos 1790 Ft. Érdemes élő pontyot (950 Ft) venni, amiben minden megvan egy jó halászléhez, és konyhakészre is pucolják kérésre. Ha egy adag halléhez külön veszünk halszeletet, fejet, farkot, belsőséget, többe kerül, mint egy egész élő ponty.
    A frissen fejt nyers tehéntej 200-230 Ft, a kovászolt kenyér 180 Ft volt.
Az ünnep után újra beindul a piac az ismert, gazdag választékával, jó minőségű áruival. Ne felejtsünk el még görögdinnyét vásárolni (79-128 Ft), mert szeptemberben már ezt-azt állít róla egy népi mondás…

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez