Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599907
   « Vissza

Testnevelés a harmadikosoknak lovon – már Mátyásföldön is

 « Cikkek és hírek 
2012. július 12.
 

kepfile


    A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szervezetében működő Nemzeti Lovas Program kabinetéhez is eljutott a hír, hogy Csömörön szeptembertől ötödik évébe lép a helyi általános iskola sportosztályának iskola-rendszerű, dupla testnevelési órákon zajló lovas alapképzése.
    A Kincsem Nemzeti Lovasprogram kormányhatározatának egyik eleme, hogy az úszáshoz és a síeléshez hasonlóan ott, ahol erre az iskola együttműködési megállapodást köt a szigorú minőségi feltételeket teljesíteni tudó környékbeli lovardával; a Nemzeti Alaptanterv részeként elsként a III. évfolyamosok mindennapos testnevelési órája az egész tanévben lovon legyen.
     Országosan egyenlő népesség és területi eloszlásra törekedve, módszertani központ építő szándékkal a most szeptembertől induló teszt év mintegy negyven lovardát és vele szándéknyilatkozatot bemutató általános iskolát fog érinteni.  
    A XVI. kerületből elsőként a Bornemisza Péter Gimnázium Újszász utcai általános iskolája követi kibővített formában a csömöriek példáját. Az Újszász utcaiak elméleti és gyakorlati képzése a Csömöri Lovas és Természetbarát Közhasznú Egyesület cinkotai bázisán lesz, ahol fedett lovardarész is van. A költségekre az iskolák augusztusig pályázhatnak. A költség elemeket úgy állították össze, hogy megkövetelhessék a minőséget a lovardáktól – ugyanakkor sem a szülőknek, sem az iskoláknak nem fog pénzébe kerülni a gyerekek lovas alapképzése.
     A tapasztalatszerző kísérleti évet követően jövőre már bármely iskola-lovarda páros pályázhat a programban való részvételre. Az elképzelések szerint a pályázóknak vállalniuk kell, hogy a harmadik évtől kezdve felfutó rendszerben egyszerre foglalkoznak az akkori III., IV. és az V. évfolyamosokkal is. Ehhez az állami támogatás tudatában két éven belül meg kell duplázni az oktatók és az iskola lovak számát. Horváth László, a lovasprogram miniszterelnöki megbízottja arra számít, a tömegesítés a minőségnek is lendületet ad. Az adóelkerülő, csak a napi bevételre vágtáztató lovardák elsorvadnak, míg az oktatási programmal megerősödő képzési helyeken a sikeres labdarúgó akadémiákhoz hasonlóan létrejövő helyi lovas akadémiákon fogják kiképezni a jövő Dallos Gyuláit. izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez