Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603401
   « Vissza

Hogy készül a rekesztorony?

 « Cikkek és hírek 
2012. július 12.
 

   Előző számunkban írtunk a XVI. kerületi falmászók (GI Klub) sörösrekesz versenyéről, s többen nem értették, hogyan is kerül az irdatlan mennyiségű sörösrekesz tetejébe a mászóbajnok. Most leírjuk részletesen a mászótechnikát, amelyet viszont szigorúan tilos megfelelő biztosítás nélkül gyakorolni.
    Nos, két faléccel beszinteznek egy sörösrekeszt a földön, s köréje felhalmoznak úgy további negyvenet. A terepre biztosításként odaáll egy méretes autódaru, jó magasra emelt gémmel. A gém csúcsára két hegymászó csigát erősítenek, azokon két kötelet vezetnek át. Az egyik kötél a mászóra van erősítve, egy profi hegymászó a rákötött hevederrel biztosítja lezuhanás ellen. A másik kötélre egy kampó került: azzal húzzák fel egyesével a sörösrekeszeket, amikor a rekeszhegy a magasba emelkedik. Indulásnál a mászó felteszi a sörösrekeszeket a legalsóra, s elindul azokon felfelé. Az első néhány rekesznél kézzel adogatják neki a rekeszeket, majd amikor már magasabbra ér, akkor kap szerepet a második kötél és a kampó, ami liftként szállítja a további rekeszeket felfelé.
     A mászó mindig a legfelső alatti sörösrekeszen áll, erősen előre hajolva, hogy a súlypont minél stabilabb legyen. Amikor megérkezik a kötélen a rekesz, megfogja, kiakasztja a kampóból, és felteszi legfelülre. Ezután egyet lép felfelé, és várja a következő rekeszt.

 kepfile

     A sörösrekeszből épülő torony a magasság növekedésével egyre instabilabb, 20 rekesz fölött már csak az képes megmaradni a tetején, aki a legnagyobb válság idején is képes megfelelően egyensúlyozni. Aztán, mint minden építmény, ez is összeomlik egyszer: megbillen a rekesztorony, s a közelben álló kíváncsiak pedig menekülnek, mert igen pórul jár, akit eltalál egy magasból lehulló, több mint egy kiló súlyú sörösrekesz. A mászó pedig ott himblódzik a darugémről lelógó biztosítókötélen, s lassan leeresztik a széthullott sörösrekeszek közé. A versenyen elért csúcs 37 rekesz volt, ez átszámolva több mint 11 méternek felel meg. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez