Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602229
   « Vissza

Aki átúszott Angliába

 « Cikkek és hírek 
2012. július 12.
 


     Az olimpia közeledtével egyre többet hallani, hogy ki milyen módon próbál kijutni Londonba. Van, aki biciklivel vág neki a több ezer kilométeres távnak, de olyan is akad, aki naponta egy maratonit lefutva próbál odaérni a megnyitóra. A XVI. kerületből is többen ott lesznek majd az angol fővárosban, ám többségük a Pegazus Utazási Iroda szervezett csomagját választva szurkolnak majd kedvenceiknek.
     És akkor ugorjunk egyet az időben, hisz 34 évvel ezelőtt, egy magyar sportember más módját választotta annak, hogy elérje az angol partokat.
       Dover és Calais között mindössze 42 km a távolság, és ma már a csalagúton keresztül autóval, vonattal, vagy a vizen hajóval nem nagy ügy az utazás Franciaország és Anglia között. Na, de úszva! Ezt azért még mindig csak a legbátrabbak tudják megtenni. A La Manche csatorna átúszása ugyanazt jelenti a hosszútávúszók számára, mint a hegymászóknak a Mount Everest megmászása. Egy cél, melyre éveken át készülniük kell, ám, melynek a teljesítése révén azonnal legendává válhat a bátor sportember. Már közel száz éve is akadtak, akik megpróbálták átúszni a brit és francia partok közti tengerszorost, de ez először csak 1923-ban az angol Harry Sullivannek sikerült. Augusztus 5-én este 8 óra 20 perckor egyszerre indult Calaisból és Doverből két megszállott. Az előbbi, a kanadai Omar Perroult 12 órai úszást követően 8 km-re az angol partoktól feladta a küzdelmet, Harry Sullivan azonban majd 90 km megtétele és 27 órai úszást követően partot ért Calaisnál. Neki azért kellett ennyit úsznia, mert a sodrás nagyon eltérítette. Ez, valamint a víz hőmérséklete az, amely a versenyzőket leginkább próbára teszi. 

kepfile

Hajós Gyula edzőként az Erzsébetligeti uszodában

     Mivel Magyarország már régóta nem tartozik a tengerparttal rendelkező országok közé, csak 55 évvel az első kísérletet követően akadt egy olyan magyar sportoló, aki képes volt a csatornát egyhuzamban átúszni. Az illetőt Hajós Gyulának hívják, aki manapság a kertvárosi Aligátor Úszóiskolát vezeti.
     – Sokszor kérdezték már, hogy fűz-e rokoni szál Hajós Alfrédhoz. Ez csak véletlen, hisz köztudott, hogy Gutmann Alfréd csak később módosította Hajósra a nevét. A tengeri úszás is csak a véletlennek volt köszönhető. Jómagam körülbelül húsz éven át versenyszerűen úsztam a Budapesti Honvédban, illetve a BVSC-ben, és 1977-83 között konkrétan a hosszútávúszással foglalkoztam. 1977-ben sikerült megnyernem a 14 km-es Balaton-átúszást, majd 1978-ban részt vettem a jubileumi (25.) Capri – Nápoly versenyen, ahol a szervezők azzal nehezítették az úszók dolgát, hogy még Capri szigetét is megkerültették velünk. Itt 31 indulóból (csak 11 fejezte be a versenyt) a hetedik voltam, ezért én is meghívást kaptam a csatorna-átúszásra. 1978. augusztus 23-án éjjel 3 órakor indultunk Doverből, és jómagam 12 óra és 4 perc úszást követően értem partot a francia Calais-ban. Tudtommal ez a bravúr azóta is mindössze két magyar versenyzőnek sikerült.
      Hajós Gyula edzőként is sikeresnek vallhatta magát. Ráadásul egy olyan időszakban, amikor Széchy Tamás egyeduralkodó volt a pályán.
     – Abban az időben bennünket, fiatal edzőket nem nagyon neveztek versenyekre, ám ahova el kellett küldeniük, ott rendre jól szerepeltünk. Kiss Tibor tanítványom például kétszer nyert ifjúsági Európa-bajnokságot, Molnár Attila felnőtt hosszútávúszó Világkupát nyert, míg Szilágyi Zoltán 800 méteres gyorsúszó-csúcsát alig néhány éve sikerült csak megdönteni.
      A rendszerváltást követően a sportoktatás is jelentős mértékben átalakult. A sportban szerepet vállalóknak is igazodniuk kellett a változásokhoz. A Hajós Gyula vezette Aligátor Úszóiskola előbb a BVSC-ben működött, majd a csatorna átúszó egy másik fenoménnal, Darnyi Tamással közösen épített fel egy úszóiskolát. Néhány éve a XII. kerületben vezetett egy vizes sportlétesítményt, 2007 óta pedig XVI. kerületben működteti az úszóiskoláját.
     – Az úszóiskola-forma kiválóan alkalmas az utánpótlás kinevelésére. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel is a Darnyi Úszóiskolában kezdett el sportolni. Először csak hobbiszinten, majd én javasoltam a papájának, hogy próbálja meg komolyan is versenyeztetni a fiút, mert nagyon tehetségesnek tűnik. Ma már mindenki láthatja, hogy milyen kiváló sportoló lett belőle.
     Hajós Gyula időközben visszatért a versenysporthoz és az edzősködéshez is. Előbb kinevezték őt a Magyar Hosszútávúszók Szövetségének elnökévé, majd elvállalta egy magyar fiatal, Gercsák Csaba hosszútávúszó trenírozását. Az együttműködés pedig olyannyira jól sikerült, hogy a tanítvány kvalifikálta magát az olimpiára, így biztossá vált, hogy Hajós Gyula is ott lesz majd a londoni játékokon. Ezúttal azonban ő is inkább a repülős utat választja majd.  (teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez