Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28782437
   « Vissza

Polgármesteri látogatás a kamarában

 « Cikkek és hírek 
2012. július 12.
 

 

kepfile

Baumholczer Tamás, a XVI. kerületi kamarai tagcsoport elnöke, Kovács Péter polgármester és Szatmáryné Jähl Angéla tiszteletbeli elnök

A közelmúltban megtartott választás során megújult XVI. kerületi kamarai tagcsoport elnökségi ülése látta vendégül  június 26-án Kovács Péter polgármestert. A kerületi vállalkozók és az önkormányzat kapcsolata kiválónak mondható, a tagcsoport megbízottjai meghívottként rendszeresen részt vesznek az önkormányzati testületek, bizottságok munkájában, így a vállalkozók közvetlenül értesülhetnek az önkormányzati történésekről.
    Kovács Péter tehát beszámolójában nem is elsősorban a helyi ügyekről beszélt, hanem arról, hogy a nagy országos átalakulás során mi is történik majd a kerületben. Mint elmondta, az önkormányzattól az államhoz kerülnek bizonyos feladatok, de annyit sikerült elérni, hogy ezek helyben elérhetőek lesznek. Az állami feladatellátás helye várhatóan az Okmányiroda Baross Gábor utcai épülete lesz, itt végzi az állam az okmányok kiállítását. Az ipar-kereskedelmi ügyintézés, a telephely-engedélyezés, az építési hatóság, az anyakönyv-vezetés az önkormányzatnál marad, az államhoz kerül viszont a gyámhivatal, a népesség-nyilvántartás, és a szociális sablon-ügyek, melyekhez nem szükséges helyi ismeret: ilyen például a lakásfenntartási támogatás, amibe valaki vagy belefér, vagy nem.
     Ezek a változások 2013. január elsejétől lépnek életbe, s a következő változás, ami jelentősen kihat a kerület életére, az az, hogy az alapfokú és a középfokú oktatás 2013. szeptember 1-től az állam feladatkörébe kerül. Korábban úgy nézett ki, hogy a fővárosban vissza lehet majd „bérelni” az iskolákat, de ez a vita véglegesen eldőlni látszik: az állam és az önkormányzat egyfajta szimbiózisban gondoskodik jövő szeptembertől az oktatásról. Az önkormányzat feladata lehet az épületek fenntartása, a pedagógusok finanszírozása viszont állami feladat lesz. Ugyanide tartozik majd a teljes tanügyi igazgatás, az iskolák szakmai irányítása, valamint az iskolaigazgatók kinevezése is. Eddig az önkormányzatnak kellett nyomozni azon iskoláskorú gyermekek után, akit nem írattak be a szüleik, hogy ez majd az állam dolga lesz, azt senki nem bánja, viszont állami hatáskörbe kerül például az iskolai körzethatárok megállapítása is...
     Az önkormányzat számára igen jelentős változást eredményez az, hogy az eddigi normatív finanszírozást felváltja a feladatfinanszírozás. Az állam megállapítja egy adott feladat ellátásának költségét, ám ezt a pénzt nem adják ide, hanem bonyolult módon korrigálják a helyi adóbevételekkel. Így várhatóan elvész az önkormányzat számára a SZJA eddig rendelkezésre álló része, a gépjárműadó 60 százaléka, és sokkal nagyobb jelentősége lesz az egyéb helyi adóknak. A pontos számítást még nem lehet tudni, de az bizonyos, hogy az önkormányzat igen rá lesz szorítva arra, hogy a helyi adókat beszedje.
     Ennek érdekében július 15-től egy digitális szégyenfal lép működésbe a XVI. kerületben, és ezen név, cím szerint szerepel majd minden olyan személy, vállalkozás, aki elmulasztotta a helyi adó (például a gépjárműadó, építményadó) befizetését. Előzőleg természetesen nagyon udvarias hangú levélben a hivatal mindenkit emlékeztetett arra, hogy adótartozása van, és érdekes módon a szelíd figyelmeztetésre sokan be is fizették az elmaradt adót. A többiek viszont kikerülnek az adósok oldalára.

    Kovács Péter ezután részletesen ismertette az Ikarus Ipari Parkkal kötött megállapodást, ami a fejlődésre számító vállalkozásoknak lehetőséget teremt arra, hogy frekventált területen, saját tulajdonú ingatlanban folytassák a vállalkozást, akár Széchenyi hitel igénybevételével is, majd a vállalkozók kérdéseire válaszolt. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez