Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603821
   « Vissza

Házhoz jönnek a lomokért és a szelektív hulladékért

 « Cikkek és hírek 
2012. június 13.
 

kepfile

Fantasztikus lomgyűjtemény található a kerületi szelektív hulladékgyűjtők körül. Jő ugye a polgár, hozza a szekérderékra való hulladékát, majd nekilát szelektálni, Bedobálja a papírt, a fémet és a műanyagot, majd ami nem stimmel sehová, legórja a hulladékgyűjtő mögé. A képen látható gyűjtemény Pünkösd ünnepén gyűlt össze – a szép ünnepen nem csak a Szentlélek, hanem a vegyes háztartási hulladék kiáradását is megtapasztalhattuk az Újszász út menti gyűjtőben. Felvételünkön az FKF emberei lapátolják teherautóra a hosszú hétvége termését.


     2011-ben komoly változások történtek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetésében. Az új szakembergárda pedig egy új szemléletet hozott magával, és ennek köszönhetően olyan régi problémák oldódhatnak meg, mint a lomtalanítás és a szelektív hulladékgyűjtés rendje. Mindkét terület sok embert érint, a jelenlegi formájukban irritálják a rendszerető állampolgárokat, Európában ugyanakkor számos példát találni arra, hogy miként lehetne orvosolni ezeket a problémákat. A jövőre bevezetendő új rendszerek nem magyar találmányok, ugyanakkor a nemzetközi minták átvételével sokkal rendezettebbé, szebbé tudjuk tenni a környezetünket.
     A házhoz menő lomtalanítás a következőképpen fog majd történni. Az az állampolgár, aki úgy érzi, hogy túl sok lomot halmozott már fel, felhívja az FKF Zrt. ügyfélszolgálatát (06-40 353-353), és bejelenti, hogy lomtalanítani szeretne. Erre évente egyszer térítésmentesen igényt tarthat majd. Az ügyfélszolgálat a bejelentett címet továbbítja a logisztikájának, ahol összeállítanak egy optimális útvonalat. (Az autó kiküldése akkor gazdaságos, ha egy körzetben többen akarnak majd lomtalanítani.) Miután tisztázódott a lomtalanítás időpontja, értesítik az ügyfelet, akit arra kérnek, hogy csak az autó kiérkezésekor pakolja ki a lomtalanítani kívánt holmikat.
     Fontos változás a lomtalanítás rendjében, hogy nem csak zúzóautókkal, hanem gyüjtőautókkal is lomtalanítanak majd, mert így egyrészt megvalósítható lesz a szelektív lomtalanítás, másrészt az épnek tűnő tárgyakat meg lehet menteni, és az e célból létrehozott „újrahasználati telepeken” ezekhez a tárgyakhoz bárki hozzájuthat majd.
     A házhoz menő lomtalanítást a következő évtől kívánják bevezetni, és azt remélik tőle, hogy minden kerületben megszűnteti majd a lomtalanítással együttjáró áldatlan állapotokat.
A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is hasonló módon történik majd. Az FKF Zrt. várhatóan márciustól 400.000 új tartályt helyez el a fővárosban, egészen pontosan 200.000 gyűjtőponton (családi házaknál és társasházakban). Minden szemétszállításba bekapcsolódott állampolgár két-két kék színű tartályt kap, az egyiknek sárga, a másiknak pedig kék lesz a teteje. A szelektív gyűjtés ezekbe történik: az egyikbe kerülnek a műanyagok és fémhulladékok, a másikba pedig a papír. Egyéb, kommunális hulladékot tilos lesz majd a tartályba tenni. Az új tartályok használata ingyenes lesz, és az otthon történő szelektív-hulladékgyűjtés miatt nem emelkedik a hulladékszállítás díja sem. Az új tartályok kiszórása körülbelül két évet vesz majd igénybe. Fontos tudnivaló, hogy a háznál gyűjtött szelektív hulladékot más időpontban és más járművel szállítják majd el, így az FKF Zrt munkatársai hetente kétszer fogják felkeresni az állampolgárokat. Az üveget továbbra is közterületi gyűjtőpontokon fogják gyűjteni, a hulladéktárolókat azonban rögzíteni fogják, hogy ne lehessen őket felborítani. A hulladékgyűjtő udvarok pedig a jövőben is jelenlegi formájukban üzemelnek majd. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez