Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657716
   « Vissza

Látogatóban egy sashalmi nagycsaládnál

 « Cikkek és hírek 
2012. május 21.
 

Szatmáry Kristóf ez év tavaszán ismét apa lett, felesége, Bea egy újabb fiúval ajándékozta meg, pedig a három gyerekkel már eddig is eléggé nagy volt a család. Kristóf egyébként fontos közéleti feladatokat lát el: a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, s egyúttal parlamenti képviselő. Korábban több cikluson keresztül a sashalmi körzet önkormányzati képviselője volt, jól ismeri szűkebb lakóhelyét. A négygyerekesre növekedett nagycsaládnál tett látogatásunk során egyebek mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogyan egyeztethető össze a családfői feladat a közéleti hivatással.

kepfile

A Szatmáry család – középen Lénárd, a nagyfiú, Kristóf két oldalán az ikrek, Zalán és Levente, jobbra Bea és a baba: Vilmos, a negyedik. Egy ekkora család logisztikai megszervezése meglehetősen bonyolult feladat

     Nem volt egyszerű időpontot egyeztetnünk, hiszen a Szatmáry család programja eléggé feszes, de a Születés Hetében (ami május 6-13. közé esik) sikerült összehozni a találkozót. A legkisebb éppen végzett az étkezéssel, a nagyobbak az Oroszlánkirály kalandjait élvezték a tévén, majd a kertbe indultak játszani. Szatmáry Kristóf, a nagy család feje finom bodzaszörppel kínál, majd a családról, a gyerekekről kezdünk beszélgetni.
     – Azt nem mondhatnám, hogy a négy gyereket mi pontosan így terveztük – emlékezik vissza a családfő. Lénárd 2001-ben született, vele elindult tehát rendben a hagyományos családmodell. Azután viszont Bea ismét várandós lett, és be is jelentették a családnak karácsonykor, hogy érkezik a kistestvér.

     A család ennek csak mérsékelten örült, ugyanis Lénárd eléggé nehéz gyermek volt, rendszeresen végigbömbölte az éjszakát, s nem ok nélkül gondolták úgy, hogy a család nehéz időszaknak néz elébe. De a várható nehézség nem várt szaporodásnak indult. A 8. heti ultrahangos vizsgálat szép babát mutatott ki, majd a 16. héten azért mentek vizsgálatra, hogy megtudják a születendő baba nemét.
     – Az orvos egyszercsak azt mondta, hogy szépen fejlődnek – emlékezik vissza a nagy pillanatra Kristóf. Pár másodpercig nem értették, miről is van szó: a mama és a baba fejlődik szépen? Az orvos, látván a szülők tanácstalan arcát, rájuk kérdezett: Csak nem tőlem hallják először, hogy ikreket várnak...?
     Bea és Kristóf egyaránt úgy tartja, hogy életük eddigi legnehezebb időszaka volt, amikor az ikrek megszülettek. Ott volt három kicsi, mindhárom pelenkás, mert akkor még Lénárd sem volt szobatiszta. Bea két szoptatás között legfeljebb két órát tudott aludni, ha minden rendben ment. Ha valami zavar közbejött, akkor még kevesebbet...
     De valahogy túlélték a kezdeti nehéz időszakot. Aztán mire az ikrek, Zalán és Levente egyévesek lettek, a három gyerek szinte összenőtt, olyanok lettek, mint a hármasikrek. Séta közben kérdezgették is Beát, mennyi idősek a hármasikrek, úgy kellett magyarázkodnia, hogy nekik két éven belül lett három babájuk.


     A gyermekekkel járó kezdeti gondok hamar elszaladtak, maradt az öröm, s tulajdonképpen egyikük sem bánta volna, ha születik még egy gyermekük. Bea titokban egy kislányra vágyott, aki talán társa lehetne ebben az erős férfimezőnyben. De a gyermekáldás késlekedett, a gyerekek nőttek, s már a család azt tervezte, hogy Bea visszamegy régi munkahelyére, amelyet a gyermekek miatt hagyott ott. Rendben be is jelentkezett, de mikorra felvette a munkát, már ismét várandós volt. Két hónapot becsülettel ledolgozott, majd ismét visszament gyesre...
     Úgy látszik, Beának az a sorsa, hogy a fiúgyermekek létszámát gyarapítsa: a negyedik gyerek is fiú lett. A három testvér szerencsére jól viselte, hogy édesanyjuk figyelmét alaposan leköti az új jövevény. A kis Vilmos szerencsére olyan jó gyerek, amilyenről a szülők álmodni sem mernek. Végigalussza az éjszakát, nem beteg, jókedvű, és azt is nagyon jól viseli, ha a nagytestvérei babáznak vele. Lénárd néha még a pelenkázással is megpróbálkozik, bár ebben még szülői segítségre szorul (na meg senki nem szeretné, ha a hibás pelenkázás miatt valami kellemetlen baleset következne be).
     A szülők pedig boldogan babáznak. Amikor a nagyok voltak ilyen kicsik, akkor a gondok miatt erre szinte nem is jutott idejük. Ezzel az aranyos babával bepótolhatják mindazt, amit akkoriban elmulasztottak. Bár a kis Vilmos bevállalásával az ismeretségi körben nem mindenki értett egyet – szerintük inkább élvezniük kellene már az életet –, de ők biztosak abban, hogy jól döntöttek. Három gyerek mellett egy negyedik szinte semmi problémát nem okoz egy ilyen méretű családnál.

kepfile

Amire az első három gyereknél nem jutott idő: a szülők most már boldogan babázhatnak


    S hogy nehéz-e egy nagycsalád életét megszervezni? A családfő szerint a legnagyobb feladatot a logisztika, a gyermekek utaztatása okozza, főleg akkor, ha az iskola mellett különféle programokra is járnak. Praktikus okokból a három nagy ugyanabba az általános iskolába jár a szomszéd kerületbe, Zuglóba – Bea tapasztalata szerint egy iskola ugyanazon folyosójáról sokkal egyszerűbb a három gyereket összeszedni. Az iskolán kívüli programok megszervezése azonban elég sok problémát jelent.
     Kristóf szerint igen kellemes és praktikus lakóhelynek számít a XVI. kerület, amely az utóbbi években igen sokat fejlődött. Vannak uszodák, sportpályák, létrejöttek egyéb fejlesztések is, mint például a Sashalmi piac, ami kiváló vásárlási lehetőséget biztosít a kerületben lakóknak. Büszke arra, hogy ezekben a fejlesztésekben neki is része volt.
    Jó példa erre az Erzsébet-ligeti uszoda. Az elképzelés még 2003-ból való, amikor a kerületet szocialista polgármester irányította, és a Fidesznek sem volt többsége a képviselő-testületben. Ekkor ők ketten Kovács Balázzsal felhatalmazást kértek a testülettől, had készíttessenek egy megvalósíthatósági tanulmányt az uszodáról (erre akkor állami támogatás is járt). A testületi felhatalmazás nyomán elkészült a tanulmány, majd jött ez EU-csatlakozás, s ekkor megnyíltak a fejlesztési lehetőségek. A tanulmány következtében a kerület olyan pozícióba került, hogy meg tudta valósítani az uszoda (nagyon feszített ütemű) megépítését. A Szatmáry családnak ebből annyi személyes haszna származik, hogy a három gyereket a zuglói általános iskolából a XVI. kerületi uszodába viszik úszni – bár egy évtizeddel ezelőtt képviselőként Kristófnak aligha járhatott ilyesmi az eszében, amikor szorgalmazni kezdte azt a tanulmányt.                                                            

      A tisztességes politizálás lényege szerinte ilyen egyszerű. Ha a képviselő a kerület lakosaihoz hasonló módon él, akkor úgyis szembetalálkozik azokkal a problémákkal, amelyek másoknak is gondot okoznak. Kezdő sashalmi képviselőként sokat foglalkozott a kerti locsolás problémájával. Neki is ugyanolyan gondot okozott, mint másnak, hogy miközben locsolja a hálózati vízről a kertet, a kilocsolt víz után ugyanúgy meg kellett fizetni a csatornadíjat, jóllehet ez a víz egyáltalán nem kerül be a csatornába. Idővel ez a probléma is megnyugtatóan megoldódott, s szerinte az ilyen ügyek felvállalása teheti valóban hitelessé a politikusokat. Nem kell megoldandó ügyeket kreálni, azzal kell foglalkozni, ami szembejön az utcán.                                                             

     Kristóf 18 évesen itt a kerületben lépett be a Fidesz szervezetbe, s itt tanulta meg a politika alapvető szabályait. Aki közéleti szerepet vállal, annak el kell sajátítania azokat a normákat, amik alkalmassá teszik a közéleti szereplésre. Ezt az eszköztárat itt sajátította el a kerületben, majd helyi politikusként gyakorlatot szerzett a sashalmi önkormányzati körzetben. Nagyon sokat köszönhet a kerületnek, az itteni támogatóknak, azoknak a politikus társaknak, akikkel együtt kezdtek a közélet szervezésébe immár két évtizede. Az országos ügyekkel való foglalkozás mellett mindaddig felvállalta az önkormányzati munkát, míg legutóbbi megbízása mellett ez összeférhetetlenné nem vált – amikor felkérték, hogy vállalja el a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdasági államtitkári posztját, akkor le kellett mondania az önkormányzati képviselői mandátumáról.

     – A negyedik gyerek születése nem akadályozta az államtitkári munkában? – merül fel a kérdés, de mint a családfő visszaemlékezik, ez nem okozott gondot. Az államtitkári beosztást 2011. februárban foglalta el, s ez elsősorban a körülmények kialakításának időszakában járt rendkívül sok elfoglaltsággal. A baba idén március végén született, s az államtitkári feladatokban ez csak annyi módosítást jelentett, hogy sokkal kevesebb külföldi tárgyalást vállalt, a hosszabb idejű elfoglaltságokkal megbízta a minisztériumi munkatársakat. Az államtitkári feladatok, a parlamenti képviselői munka és a nagycsalád életének megszervezése eddig nem okozott problémát, s Szatmáry Kristóf rövidesen újabb közéleti feladatot is vállal itt a XVI. kerületben.

                                                                                                                                             Ferenci Zoltán


Vilmos császár, és egyéb családi érdekességek


    
Bea és Kristóf egyaránt olyan családból származik, ahol a szülők két gyermeket vállaltak – a szocializmus időszakában ez volt az elfogadott modell: két kereső a családban, akik még elboldogulnak két gyermek nevelésével. Mindketten szinte napra azonosan születtek 1975-ben, Beának öccse, Kristófnak húga van, akik mindketten hat évvel fiatalabbak testvéreiknél. Bár nagyon jó kapcsolatban voltak, más korosztályba tartoztak, nem úgy mint náluk az első három gyerek: Lénárd, Zalán és Levente szinte teljesen összenőttek, együtt játszanak, rosszalkodnak, s ha a nagyobb néha előreszalad is a fejlődésben, a 21 hónappal fiatalabb ikrek egyhamar behozzák a hátrányukat. A kis Vilmos nyilván teljesen más korosztályba tartozik majd, de nem baj, legalább a nagyfiúk megtanulnak babázni, s később a nagyok tanítgathatják a kistesójukat. Vilmos egyébként (édesapja szándéka szerint) Nimród is lehetett volna, de édesanyja, aki szülőföldjén, Vas megyében túl sok vadászt látott, megvétózta a javaslatot. Így lett a baba Szatmáry Vilmos, ami viszont némi áthallást mutat a jóféle szabolcsi pálinkával. Furcsa véletlen, hogy Vilmos születésének napján Bea szülei harminc vilmoskörte-facsemetét telepítettek éppen. A jövevény születését hírül adó kör-sms-ben az üzenet így szólt: megszületett a negyedik, Vilmos, császárral. A babát az ismerettségi körben tréfából azóta is Negyedik Vilmos Császárként emlegetik...

 

kepfile

Bea, a lakberendező közgazdász. A négygyermekes anyuka eredeti foglalkozása közgazdász. Ahogy a gyerekek nagyobbak lettek, ismét beült az iskolapadba, és kitanulta a lakberendezést, ami iránt korábban is nagyon érdeklődött. Új szakmáját hivatásszerűen még nem gyakorolta, de ismerettségi körben többeknek segített az otthonuk szakszerű kialakításában. Képünkön Bea saját konyhájában látható, amelyet szintén maga tervezett.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez