Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665216
   « Vissza

Guinness-rekord után önkéntes felújítás

 « Portaszolgálat 
2012. május 17.
 

  kepfile

Festik a kerítést a Mórában

     Az önkormányzat évek óta minden nyáron egy-egy óvodát és iskolát felújít. A program előnye, hogy a felújítás üteme tervezhető, másrészt azonban az intézmények nehezen tudják kivárni, míg rájuk kerül a sor.
     A rákosszentmihályi Móra Ferenc Általános Iskola az egyik legszebb környezetben fekvő kerületi iskola. A lankás lejtőn elhelyezkedő nagy kert és sportudvar azonban nem csak az előnyöket, hanem a hátrányokat is kihangsúlyozza. A kert ugyanis akkor szép, ha rendben van tartva, márpedig ekkora felületen a fűnyírás is sok pénzbe kerül. A közel háromszáz méteres kerítésről nem is beszélve, amelyik rozsdásan és hiányosan nem éppen dísze egy intézménynek. A Mórában évek óta tervezték már a kert felújítását, erre azonban anyagiak hiánya miatt eddig még nem kerülhetett sor. Idén sem az iskola költségvetéséből finanszírozták a felújítást, hanem egy olyan összefogásból, mely példaértékű lehet a kerületben.
     – A tavalyi esztendőben egy nagyszerű kezdeményezésnek adhattunk helyet – mesélte dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella. – Egyik kolléganőnk ötlete alapján a szülőkkel és a gyerekekkel közösen üres PET palackokból egy vonatot építettünk, mely járművel a 2011. évi Rekordok Könyvébe is bekerültünk. Az az esemény azonban azon túl, hogy felhívta a környezetvédelemre és az iskolánkra a közfigyelmet, más szempontból is jó volt. A közel egy napig tartó építés ugyanis alaposan összekovácsolta a szülői gárdát. Ekkor merült fel az is, hogy az iskola kertjét is rendbe kellene rakni. Több mint tíz éve volt már ilyenre példa, de azóta annyit változott a világ, hogy álmodni sem mertem volna még egy ilyen összefogásról.
      A szülők áprilisban jelezték az igazgatónak, hogy komolyan gondolták a dolgot, és jönnének az iskola kertjét rendbe rakni. A „nagy munkára” két hétvégén került sor. Az első alkalommal a leveleket szedték össze (több mint hatvan zsák gyűlt össze), megmetszették a fákat, bokrokat, illetve a kerítést is lekenték rozsdamaróval. Az apukák egy része pedig felmérte, hogy mi szükséges a kerítés hiányainak pótlásához, majd megvették az anyagot, és a szükséges javításokat is elvégeztek. Ugyancsak ők voltak, akik az udvaron áthaladó esővízcsatornát is kitisztították. Ezen az első hétvégén szintén szülői felajánlásból jó pár fát és bokrot is elültettek.
     A történet májusban folytatódott, amikor is a szülők ismét felvonultak az iskolában. Ezúttal főleg a 300 méter hosszú kerítésre fókuszáltak, amit sikerült is lefesteniük. Ugyancsak ezen a hétvégén (ismét szülői felajánlásokból) virágokat ültettek az iskolaudvaron. Az esemény egy, a közelben lakó nyugalmazott pedagógusnak, nem mellesleg ismert környezetvédelmi szakembernek, több ilyen témájú tankönyv, könyv szerkesztőjének, dr. Nádai Magdának az érdeklődését is felkeltette, aki engedélyt kért az igazgatónőtől, hogy az éppen készülő könyvéhez a képillusztrációkat a Mórában zajló nagy kertfelújításról készítse.
     – Nagyon nagy hálával tartozom a szülőknek – mondta az igazgatónő –, mert egyrészt rendkívül pozitív példával rukkoltak elő, nem mellesleg az önzetlenségükkel és a segítőkészségükkel nagyon jó hétvégéket szereztek nekünk. Arról nem is beszélve, hogy nekik köszönhetően rendkívül sokat tudtunk spórolni: a közel egymillió forint értékű beruházás mindössze a festékek árába, nagyjából 150 ezer forintba került.
      A közös munka a szülők számára is jó élmény maradt, akik a kertépítés sikerén felbuzdulva kijelentették, hogy a jövőben is készek segíteni az iskolának. Egy újabb feladatot meg is céloztak maguknak: mi pedig megígérjük, hogy az iskola épületének tervezett külső festéséről szintén be fogunk majd számolni. (R)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez