Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658796
   « Vissza

Gyerekkézben sült el a fegyver

 « Portaszolgálat 
2012. április 18.
 

  legpuska


     Április 3-án a Heim Pál Gyermekkórházból kapott jelzést a zuglói rendőrkapitányság. Az ügyeletes orvosnak kötelessége volt értesítenie a rendőröket, mert egy lövés miatt megsérült gyereket szállítottak be hozzájuk. A rendőrök azonnal nyomozni kezdtek, s ennek eredményeképpen a következő derült ki. Zuglóban, a Csáktornya parkban, egy általános iskola alá rejtve egy 14 állásos 10 méteres lőtér működik, melyet még valamikor a Danuvia gyár épített, s ahol sokáig az MHSZ égisze alatt, majd az utóbbi időben egy mátyásföldi lőegylet irányításával zajlottak a lövészetek. Az edzésekre nem csak a lőtérnek helyet adó iskolából, hanem máshonnan is jöttek sportlövők.
      A kórházba szállított Máté azonban a zuglói iskola diákja volt, és mint kiderült, az, aki meglőtte, egyik diáktársa volt. A tanúvallomások alapján foglalkozás közben elromlott a céltábla mozgatására szolgáló berendezés, ezért a hiba elhárításáig az edzést vezető oktató letetette a fegyvereket. A gyerekeket azonban nem küldte ki a lőtérről, így fordulhatott elő, hogy az egyik fiú véletlenül meghúzta a közelében heverő légfegyver ravaszát, és ezzel útjára indította azt a töltényt, mely Máté fejsebét okozta. A kisfiúnak nagy szerencséje volt, mert a töltény a koponyája bal felén úgy találta el, hogy gyakorlatilag semmilyen komolyabb sérülést nem okozott. A sérülést szenvedett fiú azonban kórházba került, ezt követően pedig a fenti módon a rendőrség tudomására jutott az ügy. A dologból másnapra pedig szokás szerint szenzáció lett, az újságok és tévék nagy része ugrott a témára, és egy nap erejéig szinte blokád alá vették az iskolát.
     A kisfiút még a baleset estéjén megműtötték (egy rutinmozdulattal kikapták a bőr alól a lövedéket), és a seb nagy valószínűséggel nyolc napon belül be is gyógyul. De a Schmitt Pál lemondását követő uborkaszezonban még ez az aprócska lövés is szenzációnak számított.
    A rendőrség a lőegylet vezetőjét hivatalból gyanúsítottként hallgatta ki. A tanúvallomá­sok alapján azonban a lőfegyver elsütéséig minden a szabályoknak megfelelően történt. Egy lövészklub veszélyes üzem, ahol katonás rendnek kell uralkodnia, amit a lövészet vezetője utasításban elmond, annak a gyakorlatban is meg kell valósulnia.
    Ebben az esetben is elhangzott a lövészet abbahagyására és a fegyverek letételére utasító vezényszó. Ezt követően a vezető és az általa megnevezett személyek, köztük a későbbi sérült, Máté is, beléptek a lőtérre, hogy a hibát elhárítsák. A másik fiú ekkor vehette (engedély nélkül) a kezébe fegyvert, és húzhatta meg véletlenül a ravaszt. A lövészet vezetője ezt követően végleg leállította a foglalkozást, a sérültet pedig saját autóján kórházba vitte. Az ügynek szerencsére komolyabb károsultja nem lett, de tanulsága mindenképpen van az esetnek: hiába tartunk be minden előírást, ahol gyerekek és fegyverek egyszerre vannak jelen, ott mindig ébernek kell lenni, mert bármikor megtörténhet a baj. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez