Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599895
   « Vissza

Édesanyját rabolta ki – börtönbe került

 « Cikkek és hírek 
2012. április 5.
 

 

A rendőrség és a bíróság hatékony segítséget nyújthat

Családon belüli erőszaknál általában egy rabiátus férjre gondolunk, pedig az sem számít különlegességnek, ha a nagyra nőtt kamasz támad a családtagjaira. Esetünkben is ilyen történt: a nagyfiú késsel támadt az őt egyedül nevelő édesanyjára. Az asszony azért tárja az esetet a nyilvánosság elé, hogy mások is okuljanak a történtekből, és ne tűrjék el minden határon túl az erőszakot.

  2762978937


     A 41 éves, jelenleg munkanélküli asszony fiával együtt élt a XVI. kerület egyik kis lakótelepén. A gyereket négy éves kora óta egyedül neveli, s hogy a srác ne kerüljön hátrányba osztálytársai előtt, rengeteg különmunkát is elvállalt, hogy biztosítani tudja a szükséges anyagiakat. A férjére anyagilag nem számíthatott, gyermektartást sem kapott tőle.
     A fiú hatosztályos gimnáziumba felvételizett az általánosból, s az első évben rendben mentek a dolgok. A problémák körülbelül két évvel ezelőtt kezdődtek, valószínűleg akkor kezdett el a srác tippmixelni, meg különféle szerencsejátékokat játszani. Először az tűnt fel, hogy különféle pénzek elkezdtek otthonról eltünedezni. Az anya ezt természetesen szóvá tette, de az otthon tartott pénz egy részének továbbra is lába kelt. Ekkor még volt az asszonynak munkahelye, bevitte a pénzt, és otthon csak a vásárlásra szükséges összeget tartotta.


                                                                    Verbális és tettleges erőszak

     Miután a családi kassza megcsapolásának lehetősége megszűnt, a fiú egyre agresszívebben kezdett viselkedni az anyjával. A fölény az eltérő testi méretekből is adódott: a mama alig 50 kilós, törékeny alkatú, a fiú az apja testalkatát örökölte, 175 centi magas, és 80 kiló, ráadásul eléggé kisportolt alkat. Ha pénzre volt szüksége, az anyja nyomába szegődött a lakásban, folyamatosan mondogatta, hogy „adj pénzt”, és közben válogatott trágár szavakkal illette törékeny édesanyját. Később a bántalmazás túlment a verbális agresszión, és tettlegességgé fajult. Első alkalommal egy ablakmosó rúddal verte véresre az anyja fejét, még 2010 decemberében, azt követően, hogy a karácsonyfára félretett pénzt is eljátszotta. Az esetet után valamiért átjött a szomszéd, s látva az asszony véres fejét, próbálta a gyereket jobb belátásra bírni, nem sok sikerrel.
     Talán az volt a baj, hogy amikor a srác válogatott agressziók mellett pénzt követelt, akkor mindig adott neki. A fiú észrevette, hogy a pénz megszerzése sokkal hatékonyabb, ha kést is használ a fenyegetéshez. A konyhából megszerzett egy jókora konyhakést, s ha pénzt követelt, akkor azt félig feltartotta, s közben olyanokat mondott, hogy: meglátod, mi lesz, ha nem adsz; megöllek, ha nem adsz pénzt,; örülj, hogy még nem öltelek meg; úgyis elvágom a torkodat; jó lenne, ha már megdöglenél. Amikor anyja rászólt, hogy miért beszél így vele a saját lakásában, akkor a srác megjegyezte: nem sokáig lesz már ez a te lakásod. A késsel néha kicsit meg is vagdosta az anyja bőrét, de  a seb soha nem volt olyan mély, hogy ellátásra szorult volna. Egy alkalommal a szomszéd tanúja volt egy ilyen késes fenyegetésnek, s elkérte tőle a kést, majd letette a konyhába. A srác utána a kést beköltöztette az íróasztala fiókjába, a szomszédot pedig megfenyegette, hogy őt is hátba szúrja. A fiú ebben az időszakban már egyáltalán nem járt iskolába, a számítógépezésből és a fekvésből szinte nem lehetett kimozgatni. Már mobiltelefonja sem volt, mert szerencsejátékokkal akkora számlát csinált, hogy az anyja nem volt hajlandó kifizetni.

Segített a távoltartás

     A rettegésben, állandó fenyegetések között élő asszony valahol meghallotta, hogy létezik a távoltartás intézménye, s ennek megpróbált utána járni. Tanácsot kért a rendőrségen, bár azt nem árulta el, hogy magának lenne szüksége a segítségre. Kiderült, hogy a távolságtartás intézményében a bíróság hoz döntést, s így levelet írt a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak, s kérte, hogy a folyamatos családi konfliktusok miatt rendeljék el a fia távoltartását. A bíróság múlt év novemberében szabályos tárgyalást tartott az ügyben, ebben tanúskodtak a szomszédok – a srác még csak azt a fáradságot sem vette, hogy elmenjen a tárgyalásra, otthon aludta ki az éjjeli internetezés fáradalmait.
     A tárgyalási jegyzőkönyv tanulságos része, mikor is alkalmazhatja a bíróság a távoltartást. Családtagok, hozzátartozók közötti erőszaknak minősül a méltóságot, az életet, a szexuális önrendelkezést, a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység, illetve a méltóságot, az életet, a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető mulasztás. A bíróság elrendeli a távoltartást, ha a bántalmazásra megalapozottan lehet következtetni. A jogszabály nem csak közvetlenül együtt élőkre, de volt házastársakra, élettársakra is vonatkozik.
      A bíróság bizonyítottnak vélte az édesanya bántalmazását, és elrendelte a fia távoltartását. A határozatot nyomban közölték is a kerületi rendőrséggel, akik eltávolították a srácot az anyja lakásából. A bírósági határozat végén fel van sorolva több éjjeli menedékhely is, ahová a távolságtartott meghúzódhat, de a fiú végül az apjához költözködött, ott fogadták be. Attól viszont határozottan szenvedett, hogy a papánál nem volt internet, meg egyébként áram sem, mert díjtartozás miatt azt az Elmű kikapcsolta.
      A srác végül visszakönyörögte magát a mamához: járt körben a ház körül, és fogadkozott, hogy ezentúl minden más lesz. Az anyai szív végül engedett...

ero

 A bántalmazást nem kell eltűrni minden határon túl (A kép illusztráció)

Folytatódó bántalmazás

    Aztán minden folytatódott ott, ahol a távolságtartás előtt abbamaradt. A nagyra nőtt gyerek folyamatosan erőszakoskodott törékeny édesanyjával, és egyfolytában pénz kellett neki. Anyja a munkába menekült: szinte reggeltől estig dolgozott, így kevesebb volt a konfliktushelyzet. Idén februárban viszont megszűnt az állása, s munkanélküliként a nap jó részét otthon töltötte, a segélyből épp a lakás fenntartására és a megélhetésre futotta, szerencsejátékra már nem.
     A srác egyre ingerültebben követelt pénzt az anyjától, majd március elején, éppen Nőnapon kitört egy nagy konfliktus. Az asszony munkát keresni indult, amikor a fiú 8 ezer forintot követelt tőle, a szokásos módon és stílusban. Mikor este hazaért, újra elkezdte mondogatni, hogy „adjál pénzt”. Az arca eltorzult, mintha nem lenne normális. Előbb hátulról fejbe verte az anyját, majd a szobájából előhozta a kést, felemelte, és azt mondta, hogy „elvágom a torkodat, ha nem adsz pénzt” – mire anyja odaadta a 8 ezer forintot. Egész éjjel álmatlanul forgolódott, mindent átgondolt, majd másnap reggel bement a rendőrségre, és megtette a feljelentést.

Ne hagyják magukat!

    A rendőrök már ismerősként kezelték a gyereket a korábbi távoltartásos ügy nyomán. Amit elkövetett, az egyébként igen súlyos bűncselekmény: fegyveres rablás. Ebben az esetben közömbös, hogy a megtámadott fél éppen édesanyja, az eltartója volt, a pénzszerzési módszer a rablás minősített esetének számít. A rendőrök a 18 éves fiút őrizetbe vették, majd kezdeményezték az előzetes letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt. A srác most ott ül az előzetesben, s ez bizonyára csillapítólag hat majd a számítógép és a szerencsejáték iránti szenvedélyére.
     Édesanyja most nyugalomban élhet a lakásában. Elhatározta, hogy bármi történjék is, a fiát többé nem fogadja vissza. Megpróbálta a lakcímkártyájáról az állandó lakcímet töröltetni, de ebben nem járt sikerrel. Azt a felvilágosítást kapta, hogy amíg a fia ingóságai a lakásban vannak, addig ez az út nem járható. Így tehát kilakoltatási eljárást kezdeményezett, mert jogilag ez vezet eredményre.
Sorstársainak pedig ezúton is azt üzeni: ne hagyják magukat, lépjenek fel az ilyen és hasonló családi erőszak ellen. Nem kell mindent elviselni, beletörődni a változtathatatlanba, mert az ő példája is azt mutatja, hogy a bíróság és a rendőrség a bántalmazottak mellett áll, és igenis hatékony segítséget tud nyújtani.

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez