Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661321
   « Vissza

Kertvárosi iskolaválasztó az Erzsébet-ligetben

 « Portaszolgálat 
2012. március 8.
 

  isk1

A XVI. kerület oktatási rendszeréről tart tájékoztatót Dr. Csomor Ervin alpolgármester. Az eseményen megjelent valamennyi iskola igazgatója 


     Rendhagyó kezdeményezésnek lehettek a tanúi azok a szülők, akik március 2-án koraeste, illetve március 3-án napközben ellátogattak a Corvin Művelődési Házba. A Kertváros legnagyobb kulturális intézménye ugyanis első ízben rendezett „iskolaválasztót” a tanköteles korba lépő gyerekek szülei számára. A rendhagyó program két részből állt: először (március 2-án este) a kerületi intézmények vezetőinek részvételével egy kerekasztal-beszélgetésre került sor. Ezt az eseményt dr. Csomor Ervin oktatásért felelős alpolgármester és Szász József, az Oktatási-, Ifjúsági- és Gyermekvédelmi Bizottság elnöke is megtisztelte. Az előbbi politikus elsősorban a XVI. kerület oktatási rendszeréről, illetve a hatályba lépett Köznevelési Törvény részleteiről tájékoztatta a szülőket.
     – A kerületünkben már nagy hagyománya van az újdonságoknak – mondta dr. Csomor Ervin.– Ilyen újdonság az első ízben megrendezett iskolaválasztó is. A cél az volt, hogy a szülőknek ne kelljen végigjárniuk az iskolákat, hanem egy helyen és közvetlenül szerezhessenek információkat a kerületi intézményekről és a lehetőségekről.

     AZ IDEI ISKOLAI BEIRATKOZÁSRA április 19-20-án kerül majd sor. Az iskolaválasztásnál idén is elsőbbséget élveznek majd a körzetes gyerekek. Amennyiben az adott intézmény a körzetes gyerekeken kívül is rendelkezik szabad férőhellyel, az úgynevezett sajátos helyzetű gyerekeket (már odajáró diákok kisebb testvérei) is felveheti. Amennyiben így sem jött össze a két osztály, körzeten kívüli gyerekek felvételére is lehetősége van. Idén azok a gyerekek minősülnek iskolakötelezettnek, akik 2012. május 31-ig betöltik a hatodik életévüket, és az óvodapedagógusok szerint megfelelnek az iskolai követelményeknek.
    A parlament által elfogadott köznevelési törvény szerint 2013. január 1-től állami feladat lesz az alap- és középfokú oktatás. Az önkormányzatoknak azonban lehetőségük lesz egy úgynevezett köznevelési szerződés révén visszaigényelni a területükön található iskolák működtetését. Kovács Péter polgármester már több fórumon is kinyilvánította, hogy a kerületi önkormányzat élni kíván majd ezzel a lehetőséggel. Ami viszont biztos, hogy január 1-től már nem az önkormányza­tok nevezik majd ki az intézményvezetőket. Ez a hatáskör ugyanis végérvényesen a szakminisztériumhoz kerül át. Ugyancsak jelentős változást jelent, hogy a jövőben a pedagógiai programokat nem a fenntartó, hanem az adott iskola tantestülete fogadja el. A fenntartónak csak akkor kell a pedagógiai programmal érdemben foglalkoznia, ha az többletköltséggel jár. 2013. szeptemberében életbe lép az egész napos képzés. Szakmai körökben ez váltotta ki a legnagyobb vitát. Az új rendszer szerint a tanítás nem csak a délelőttre koncentrálódik, hanem reggel 8 és délután 4 óra között oszlik majd el. Ennek célja, hogy a gyerekek minél tovább a pedagógusok felügyelete alatt maradjanak. A tanulás elősegítése érdekében az alaptankönyvek az országban minden diák számára alanyi jogon ingyenesek lesznek.
     A XVI. KERÜLETBEN 235 iskolai csoportban összesen 5540 diák tanul. A kertvárosi intézményhálózatban nyolc hagyományos (ezek között van olimpiai, van két tanítási nyelvű, van ének-zenei), egy összevont általános iskola, egy speciális iskola és egy zeneiskola található. Dr. Csomor Ervin alpolgármester tájékoztatása szerint a XVI. kerületben már eddig is ingyenesek voltak a tankönyvek a kerületi gyerekek számára, az intézmények pedig ugyancsak kuriózumként úgynevezett 10 százalékos többlet tantervkerettel rendelkeztek, melynek segítségével a képzési repertoárjukat is bővíteni tudták. Az önkormányzat hosszú évek óta minden nyáron egy óvodát és egy iskolát felújít. 2012-ben az egyik felújítandó intézmény nagy valószínűséggel a cinkotai Batthyány Ilona Általános Iskola lesz.
   A március 2-i kerekasztal-beszélgetésre mind a 12 kertvárosi iskola igazgatóját meghívták. Az intézményvezetőknek először arról kellett beszámolniuk az Erzsébetligeti Színház nézőterén helyet foglaló közel száz szülő előtt, hogy milyen képzési specialitásokkal indítanak majd elsős osztályokat szeptemberben. Ezt követően a legfontosabb iskolai programjukról, a közelmúlt kimagasló tanulmányi eredményeiről, illetve a szülők körében végzett elégedettségi mérés eredményeiről is számot adtak.
     A beszélgetés során Szász József bizottsági elnök is megszólalt, aki elmondta, hogy a kerület vezetői egytől egyig olyan emberek, akik maguk is a kertvárosi iskolarendszerből kerültek ki, és szülőként a gyerekeiket is kerületi iskolákba járatják. Ez pedig azt bizonyítja, hogy „nem csak mondják, hanem tudják is”, hogy jók a kerületi iskolák.
    – A XVI. kerületben évente 600-700 az iskolakötelezett gyerekek száma, ezek 70 százaléka szokott megjelenni a beiratkozásoknál, ami budapesti viszonylatban nagyon jó aránynak számít. Ugyancsak kertvárosi sajátosság, hogy a gyerekek nevelése a bölcsődétől kezdve egészen az érettségiig biztosított a kerületben. Tavaly Cinkotán egy új bölcsődét adtunk át, a Szerb Antal Gimnázium pedig a legfrissebb gimnáziumi rangsorban országos szinten az előkelő 53., budapesti szinten pedig a 20. helyen található.
      A szervezők jóvoltából a kertvárosi iskolaválasztó március 3-án egy látványos dzsemborival folytatódott. A kerület oktatási intézményei ugyanis két turnusban kitelepültek az Erzsébet­ligeti Színházba, ahol a szülők és gyerekek (ez utóbbiakból látványosan sok volt) saját maguk is meggyőződhettek a kerületi oktatás sokszínűségéről. (R)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez